Cele 3 semne ale tumorii renale. Analiza simplă care detectează cancerul. Mihai Dobra: 15% din tumorile renale sunt simptomatice. Covârșitor, restul devin asimptomatice

Cancer renal - Foto: Freepik @aukid
EXCLUSIV
Dr. Mihai Dobra, medic specialist urologie, ne-a vorbit despre cancerul renal și tumorile renale. Care sunt simptomele și care sunt analizele simple care pot detecta o problemă.

O tumoare renală este o creștere anormală în rinichi și în timp ce unele mase renale sunt benigne, adică nu sunt canceroase, altele sunt maligne, canceroase.

Potrivit specialiștilor, 1 din 4 tumori renale este benignă, iar masele mai mici au mai multe șanse să fie benigne.

Mai mult, în timp ce unele tumori pot avea o creștere lentă, altele pot fi agresive, iar tumorile agresive se formează, cresc și se răspândesc foarte repede în organism.

"15% din tumorile renale sunt simptomatice, restul, covârșitor, devin asimptomatice. Numai 15% au această, cum le spunem noi, triadă clasică, adică urinare cu sânge, durere sau masa palpabilă", ne-a spus medicul urolog Mihai Dobra.

Analiza care poate detecta tumoarea renală

Chiar dacă medicii nu știu care sunt cauzele exacte ale cancerului de rinichi, există anumiți factori de risc care cresc șansele de a face cancer la rinichi.

Printre factorii de risc se numără:

- Fumatul - iar bărbații fumători au un risc mai mare decât femeile fumătoare

- Consumul mare de alcool

- Obezitatea

-  Antecedente familiale - unele cancere de rinichi se întâlnesc la mai mulți membri ai familiei

- Dializă renală

- Expunerea la substanțe chimice clorurate 

Întrebat despre cum se descoperă tumorile renale, medicul Mihai Dobra ne-a explicat că: "sunt descoperiri incidentale, în mare parte în cadrul unei ecografii sau, de asemenea, ne reîntoarcem la imagistică, că vorbim de tomografie cu substanță de contrast sau de mai puține ori, RMN-uri, de asemenea cu substanță de contrast. 

Deci probabil într-un standard de evaluare a sângelui".

Mai mult, medicul spune că: "putem observa pe o hemoleucogramă pentru analizele uzuale niște afectări ale elementelor figurate sangvine. Și acestea ne pot trimite către o boală hematologică, nu numai o imagistică și o descoperire incidentală a unei evaluări a adenomului de prostată care urma probabil să fie operat".

Simptomele cancerului renal

Cancerul renal poate prezenta o varietate de simptome, dar este important să subliniem că aceste simptome pot varia de la o persoană la alta și pot depinde de stadiul cancerului.

Printre simptomele cancerului renal se numără:

- Hematurie - sânge în urină

- durere în partea laterală sau în spate

- o umflătură în partea laterală sau în abdomen

- oboseala persistentă

- pierdere în greutate neinternționată

- febra

- presiune arterială crescută

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

mancat de paste foto: freepik@wayhomestudio
EXCLUSIV
Cum trebuie să mâncăm de Paște. Ligia Pop: Acesta e secretul!
indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel