Ceaiul care dizolvă mucusul, reduce tusea și inflamația din plămâni. Nu ai fi crezut că poți face ceai din această plantă

Ceai - Foto: Freepik
Planta din care se face acest ceai are mai multe beneficii pentru sănătate. Ai văzut-o peste tot, dar nu ai fi crezut că se poate face ceai din ea.

S-ar putea să fiți surprins să aflați că acest ceai dintr-o plantă pe care probabil ați văzut-o crescând pe pereții exteriori ai unor clădiri, poate fi folosită ca supliment naturist. De asemenea, această plantă poate fi crescută în interior ca plantă de apartament.

Beneficiile potențiale ale acestei plante includ purificarea aerului, îmbunătățirea problemelor respiratorii și proprietățile antiinflamatorii și antioxidante.

Multe persoane apreciază planta pentru că rămâne verde tot timpul anului și devine atractivă pentru grădinile decorative.

Pe lângă ornamentare, această plantă oferă și unele beneficii potențiale pentru sănătate. Are proprietăți antiinflamatoarei și antioxidante și a fost utilizată ca medicament naturist pentru tratarea:

- astmului

- bronșitei

- bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC)

Beneficiile potențiale ale acestei plante

Cunoscută și sub denumirea de iederă comună sau Hedera helix, iedera este o plantă cățărătoare perenă care poate prospera în condiții reci și cu lumină scăzută. Probabil ați văzut-o crescând pe pereții clădirilor vechi înainte.

Unele dintre beneficiile potențiale ale iederii includ acțiunea sa antiinflamatoare și antioxidantă, precum și efectele sale asupra afecțiunilor respiratorii superioare.

Foto: Freepik @rawpixel.com

Iedera este bogată în polifenoli, sau compuși vegetali, numiți saponine și flavonoide. Acești compuși oferă o serie de beneficii potențiale.

În special, aceștia sunt compuși puternici antiinflamatori și antioxidanți.

Într-un studiu efectuat pe animale, cercetătorii au observat că extractul de iederă oferă un efect protector împotriva diabetului, probabil datorită efectului său antioxidant, care îi permite să prevină deteriorarea oxidativă a celulelor.

În plus, un studiu a evidențiat efectele antiinflamatoare ale extractului de frunze de iedera în celulele pulmonare umane. Un studiu similar a constatat că extractul de frunze de iedera a contribuit la inhibarea eliberării markerului inflamator interleukin-6 din celulele imune.

Apoi, un alt beneficiu este pentru tuse.

Foto: Freepik @8photo

Marea parte a cercetărilor existente privind iedera este legată de efectele sale asupra sistemului respirator superior. Iedera poate fi utilă în tratamentul astmului, bronșitei, tusei la copii și BPOC. Totuși, sunt necesare dovezi mai solide înainte de a fi recomandată pe scară largă.

Singură sau în combinație cu plantele primula și cimbrul, iedera poate fi un tratament în caz de tuse în infecțiile respiratorii superioare și răceli.

Iedera pentru tuse poate fi deosebit de utilă pentru copii, deoarece mulți profesioniști în domeniul sănătății recomandă limitarea utilizării medicamentelor tradiționale pentru tuse la copii mici. Un studiu a constatat că frunza de iedera oferă beneficii comparabile cu acetyl-cisteina, un puternic antioxidant.

Într-un alt studiu efectuat pe peste 5.000 de copii cu tuse productivă, care au primit extract de frunze de iedera de două ori pe zi, părinții au raportat că frunza de iedera a ajutat semnificativ. Aproximativ doi treimi dintre părinți au declarat că sunt foarte mulțumiți de efectul terapeutic al frunzei de iedera asupra tusei copilului lor.

Cu toate acestea, o revizuire extinsă a studiilor a raportat că, deși frunza de iedera era sigură de utilizat pentru tuse, efectele sale erau minime.

Efectele iederei engleze asupra plămânilor și în prevenirea tusei pot fi legate de acțiunea sa antiinflamatoare. Cu toate acestea, iedera pare, de asemenea, să activeze sistemul de semnalizare beta2-adrenergic în corp, care determină eliberarea de epinefrină. Epinefrina, printre multele sale efecte, este un bronhodilatator - ceea ce înseamnă că dilată bronhiile și bronhiolele (structuri în interiorul plămânilor), permitând creșterea fluxului de aer.

Mai mult, ceaiul de iederă acționează prin subțierea mucusului, diminuarea inflamației din plămâni și căile respiratorii, combaterea stresului oxidativ și stimularea fluxului de aer.

Nu în ultimul rând, atunci când este ținută în interior ca plantă de apartament, iedera poate contribui și la purificarea aerului. De fapt, iedera este una dintre primele 10 plante de purificare a aerului ale Administrației Naționale Aeronautice și Spațiale (NASA).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel