Ceaiul care reduce anxietatea și depresia. Contraindicațiile acestuia

Ceai de plante
Studii arată că 2-3 căni de ceai de păducel, pe zi, în cure de cel puțin 6 luni, ar preveni apariția sau agravarea bolilor cardiovasculare.

Păducelul este o plantă recomandată în tratarea durerilor de cap, a tulburărilor cardiace, reglează ritmul cardiac, dar conțin flavonoide, acizi şi uleiuri esenţiale, tanin, zaharuri, vitaminele C şi B. Cercetări efectuate în Franţa arată că administrarea a 2-3 căni pe zi de ceai de păducel, în cure de cel puțin 6 luni, previne apariţia sau agravarea bolilor de inimă şi a bolilor vasculare, previne depresia şi alterarea capacităţilor mentale ce apar odată cu vârsta.

În plus, tratamentul cu păducel se recomandă în boala coronariană, angină pectorală, valori ridicate ale colesterolului, hipertensiune arterială, tulburări de ritm cardiac. Ar fi bine ca începerea curei de ceai de păducel odată cu instalarea sezonului rece, când aparatul cardiovascular şi sistemul nervos fac un mare efort de adaptare, dar şi în perioadele foarte călduroase, când riscul de infarct creşte exponenţial.

Păducelul e știut pentru proprietăţile sale calmante, de liniştire şi de prevenire a depresiei, dar și un bun remediu contra insomniilor. Planta previne apariţia osteoporozei şi a depresiei, îmbunătăţind memoria şi concentrarea. Fructele de păducel ajută la menţinerea funcţiei celulei hepatice, stimulându-i regenerarea.

Însă, înainte de a bea ceai de păducel vorbiți cu medicul de familie întrucât o doză prea mare de păducel poate scădea tensiunea arterială şi poate cauza hipotensiune sau bătăi neregulate ale inimii, potrivit DC News.

Sunătoarea este descrisă ca o plantă de mare efect în tratarea asteniei şi depresiei. ”Este antidepresivă prin conţinutul în hipercina care inhibă monoaminooxidaza, care inhibă, la rândul ei serotonina. Preparatele de sunătoare sunt de trei ori mai puternice antidepresive decât medicamentele de sinteză”, afirmă biologul Maria Pop în cartea ”Terapia cu plante medicinale şi suplimente alimentare”. Talpa gâştei este o altă plantă sedativă generală, mult mai puternică decât valeriana, după cum mai afirmă biologul, şi nu diminuează reflexele, putând fi folosit şi de conducătorii auto. ”Se recomandă în nevrozele cardiace, insomnii, astenii nervoase, stres, hipertiroidie, anxietate etc”.

Profesorul biolog mai recomandă combinaţii precum: fruct de măceş, fructe de fenicul, fructe de anason, mentă,  infuzie dintr-o linguriţă de amestec de plante la 200 ml de apă. ”Se beau două ceaiuri pe zi, unul între mese şi unul seara, în cură de 21 de zile”, mai arată ea. Pentru depresie, ea recomandă în cartea a o combinaţie de plante precum: sunătoarea, gălbenele, roiniţă, cicoare, mentă, păducel, urzică, armurariu, păpădie. ”Se beau câte trei ceaiuri pe zi, în cură de 40 de zile”, mai arată ea. Atenţie, însă, unele plante interacţionează cu medicamentele de sinteză, astfel că nu se utilizează fără sfatul medicului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel