Ce tulbură SOMNUL românilor. Mihălțan, despre aparatul anti-apnee, anti-sforăit. "Ne spun pacienții: Nu am mai dormit așa din copilărie!"

Ce tulbura somnul romanilor - Foto: Pexels @Kampus Production
EXCLUSIV
Prof. dr. Florin Mihălțan ne-a vorbit despre laboratorul de somnologie, impactul COVID-19 asupra somnului și despre motivele care tulbură somnul românilor.

Prof. dr. Florin Mihălțan, medic primar pneumolog, a înființat la Insitutul Marius Nasta un laborator de somnologie, fiind primul din țară.

Întrebat despre rezultatele obținute până acum și ce anume tulbură somnul românilor, medicul a spus că pandemia de COVID-19 a adus un mare deserviciu în ceea ce privește somnul.

"În primul și-n primul rând, ce aș vrea să subliniez este că un alt deserviciu al COVID este că a alungat pacienții cu probleme de somn de la controalele și screening-urile de somn. Pentru că, serviciile pneumologice au fost asociate ca servicii COVID, pacienții au înțeles că există un risc de contagiune. Și asta s-a întâmplat în lume, nu doar în serviciile românești.

Ei, acești doi ani jumate, în somnologia românească, au însemnat o reducere la o treime a activităților de screening. Pentru pacienții severi a însemnat o lipsă a controalelor, s-au depistat mult mai puține cazuri noi, iar cazurile cronice depistate nu au beneficiat de o complianță ameliorată, pentru că nu au avut acea supraveghere la distanță posibilă și nu pot să nu mă abțin să spun că telemedicina funcționează foarte bine, dar lipsește cu desăvârșire din anumite puncte de vedere. Este, dacă vreți, foarte asemănător cu ceea ce spune un general francez când a venit să organizeze Armata în România, în Primul Război Mondial, când a spus: "Le romain sont admirablement désorganisé" (n.r. Sunteți admirabil de dezorganizați).

Așa e și cu această telemedicină. Legislativ arătăm mai bine, dar din punct de vedere al supraveghierii și al pretențiilor tehnologice de monitorizare la domiciliu avem un drum lung departe.

Deci acești pacienți au fost scăpați din vederea somnologilor, lucru care s-a văzut într-un fel foarte specific: ajungeau de multe ori forme grave de sindrom de apnee în somn, cu insuficiență respiratorie, după care a aplicat și COVID și care a obligat internarea lor în regim de urgență, lucru care împietează asupra pronosticului.

Pe de altă parte, cei care erau cronici și aveau aparate de asistență acasă, nefiind supravegheați, fără să se asigure un minim de tratament, au venit în regim acut, cu o suferință vizibilă din punct de vedere al eficienței respiratorii", a declarat prof. dr. Florin Mihălțan, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce se face în laboratorul de somnologie și ce fac aparatele: Pacienții spun - nu am mai dormit așa din copilărie!

 

"(...) Pneumologul acoperă, printr-o atelă pneumatică, un aparat care pe mască bagă aer și nu mai lasă căile aeriene superioare, în timpul somnului să se blocheze și este momentul când pacientul face pauză.

Acest aparat, normal, în orice țară, este acoperit parțial sau total de Casa de Asigurări.

Acest aparat care uneori este viața pacienților, pentru că înlătură apneea, corectează somnul, asigură oxigenarea creierului și inimii și evită o serie de complicații ale simptomului de apnee în somn, care nu sunt puține și aici intră infarctul miocardic, accidentul vascular, diabet, hipertensiune. Sunt pacienți cu obezitate care  au nevoie de acest tip de asistență. Sunt șoferi profesioniști care au nevoie de asta și avem și o legislație în acest sens, și care au nevoie de monitorizare cu un astfel de aparat pentru reînnoirea carnetului.

Este un dispozitiv de mărimea unei mici cutiuțe, conectat la mască prin tubulatură, masca se adaptează fie pe nas sau pe nas și gură și care induce un flux de aer continuu are permite menținerea căii aeriene superioare deschise.

Pacientul se poate întoarce pe orice parte, cu excepția celor care dorm pe burtă.

Noi știm, de exemplu, și asta poate să o remarce orice pacient care doar sforăie, că stând pe spate, sforăitul și pauzele se îndesesc, deci în momentul în care se pune aparatul, cei care au forme severe de boală, încă din prima noapte spun: nu am mai dormit așa din copilărie!", a mai spus medicul. 

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel