Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Ce se întâmplă în creier atunci când manânci zahăr
18 noi, 10:35
Ne plac dulciurile. Însă excesul de zahăr din dietele noastre poate duce la creșterea în greutate și obezitate, diabet zaharat tip 2 și deteriorare dentară. Știm că nu ar trebui să mâncăm bomboane, înghețată, prăjituri, prăjituri și să bem sucuri zaharoase, dar uneori sunt atât de greu de rezistat. Este ca și cum creierul nostru ar fi dependent aceste alimente.

"Cercetările mele se concentrează asupra modului în care dietele „obezogene" sau care produc obezitatea, schimbă creierul. Vreau să înțeleg cum ceea ce mâncăm ne alterează comportamentul și dacă schimbările creierului pot fi atenuate de alți factori de stil de viață.
Corpul tău folosește zahăr - glucoza pentru a fi mai precis. Glucoza provine din cuvântul grecesc glukos care înseamnă dulce. Glucoza alimentează celulele care alcătuiesc corpul nostru - inclusiv celulele creierului (neuroni)", spune nutriționistul Amy Reichelt pentru LiveScience.

Dopamina „lovește" din consumul de zahăr

Pe o bază evolutivă, strămoșii noștri primitivi au fost înșelători. Alimentele zaharoase sunt surse excelente de energie, așa că am evoluat pentru a găsi alimente dulci deosebit de plăcute. Alimentele cu gusturi neplăcute, amare și acre pot fi necoapte, otrăvitoare sau putrezesc - cauzând boli.
Așadar, pentru a ne maximiza supraviețuirea ca specie, avem un sistem în creier care ne face să alegem alimente dulci, deoarece sunt o mare sursă de energie pentru a ne alimenta corpul.

Atunci când mâncăm alimente dulci sistemul de recompensare a creierului - numit sistem dopamin mesolimbic - se activează. Dopamina este un produs chimic cerebral eliberat de neuroni și poate semnala că un eveniment a fost pozitiv. Când sistemul de recompensă se declanșează, întărește comportamentele - făcând mai probabil ca noi să desfășurăm din nou aceste acțiuni.

Dopamina din consumul de zahăr promovează învățarea rapidă pentru a găsi în mod preferențial mai multe dintre aceste alimente.
Mediul nostru de astăzi este abundent cu alimente dulci, bogate în energie. Din păcate, creierul nostru este încă foarte asemănător funcțional cu al strămoșilor noștri și îi place foarte mult zahărul.

Deci, ce se întâmplă în creier atunci când consumăm excesiv zahăr?

Creierul se remodelează și se reface continuu printr-un proces numit neuroplasticitate. Această reamblare poate avea loc în sistemul de recompense. Activarea repetată a căii de recompensare prin medicamente sau consumul de multe alimente zaharoase determină creierul să se adapteze la stimularea frecventă, ceea ce duce la un fel de toleranță.
În cazul alimentelor dulci, acest lucru înseamnă că trebuie să mâncăm mai mult pentru a obține aceeași senzație de satisfacție - o caracteristică clasică a dependenței.
Dependența de alimente este un subiect controversat în rândul oamenilor de știință și al clinicienilor. Deși este adevărat că poți deveni fizic dependent de anumite medicamente, este dezbătut dacă poți fi dependent de mâncare atunci când ai nevoie pentru supraviețuirea de bază.

Creierul vrea zahăr, apoi mai mult zahăr

Indiferent de nevoia noastră de hrană pentru a ne alimenta corpul, multe persoane experimentează pofte alimentare, în special atunci când sunt stresați, flămânzi sau pur și simplu văd prăjituri într-o cafenea.
Pentru a rezista poftelor, trebuie să inhibăm răspunsul nostru natural pentru a ne dedica acestor alimente gustoase. O rețea de neuroni inhibitori este esențială pentru controlul comportamentului. Acești neuroni sunt concentrați în cortexul prefrontal - o zonă cheie a creierului implicată în luarea deciziilor, controlul impulsurilor și întârzierea satisfacției.

Neuronii inhibitori sunt ca frânele creierului și eliberează GABA chimice. Cercetările pe șobolani au arătat că consumul dietelor cu conținut ridicat de zahăr poate modifica neuronii inhibitori. Șobolanii alimentați cu zahăr au fost, de asemenea, mai puțin capabili să își controleze comportamentul și să ia decizii.
Este important de demonstrat că ceea ce mâncăm poate influența capacitatea noastră de a rezista ispitelor și poate sta la baza motivului pentru care schimbările în dietă sunt atât de dificile pentru oameni.
Un studiu recent a cerut oamenilor să evalueze cât de mult doresc să mănânce alimente bogate în calorii, când simțeau foame față de când mâncaseră recent. Oamenii care au mâncat în mod regulat o dietă bogată în grăsimi, cu conținut ridicat de zahăr și-au evaluat poftele pentru mâncarea gustărilor, chiar și atunci când nu le era foame.

Acest lucru sugerează că un consum regulat de alimente bogate în zahăr ar putea amplifica poftele - creând un cerc vicios de a dori tot mai multe din aceste alimente.

Zahărul poate perturba formarea memoriei

O altă zonă a creierului afectată de dietele bogate în zahăr este hipocampul - un centru cheie de memorie.
Cercetările arată că șobolanii care mănâncă diete cu conținut ridicat de zahăr au fost mai puțin capabili să-și amintească dacă mai înainte au văzut obiecte în anumite locații.
Modificările induse de zahăr în hipocamp au fost atât o reducere a neuronilor nou-născuți, care sunt vitale pentru codificarea amintirilor, cât și o creștere a substanțelor chimice legate de inflamație.

Cum să îți protejezi creierul de zahăr?

Organizația Mondială a Sănătății recomandă să limităm aportul de zaharuri adăugate la cinci la sută din aportul nostru zilnic de calorii, care este de 25g (șase lingurițe).
Având în vedere media adultului canadian consumă 85g (20 lingurițe) de zahăr pe zi, aceasta este o schimbare importantă a dietei pentru mulți.
Important, capacitățile de neuroplasticitate ale creierului îi permit să se reseteze într-o măsură în urma reducerii zahărului alimentar, iar exercițiile fizice pot mări acest proces. Alimentele bogate în grăsimi omega-3 (găsite în uleiul de pește, nuci și semințe) sunt, de asemenea, neuroprotectoare și pot stimula substanțele chimice ale creierului necesare formării de noi neuroni.

Cu toate că nu este ușor să schimbi obiceiurile, cum ar fi mereu să mănânci desert sau să-ți faci cafeaua dublă, creierul tău îți va mulțumi că ai făcut pași pozitivi.
Primul pas este adesea cel mai greu. Aceste modificări ale dietei pot fi adesea mai ușoare pe parcurs.

 


Ştiri Recomandate

Mai multe restricții publice privind alcoolul, mai puține decese prin cancer
Aparat de Chirurgie laparoscopică la Spitalul din Dej
Demență, programul care îmbunătățește viața celor cu Alzheimer prin artă
Exercițiile fizice: cum pot influența nivelul de oxigen din sânge
Depresia acută, cum o recunoști și cât este de periculoasă
Oameni izolați în case din cauza rujeolei, în Samoa
Botoşani: Peste 1.100 cazuri de viroze respiratorii înregistrate în ultima săptămână
Colesterolul rău: redus din timp, scade riscul bolilor cardiovasculare
Contracepție: pilulă dezvoltată de cercetători, administrată o dată pe lună
Copiii internați la „Marius Nasta” primesc cadouri de Moș Nicolae
Progesteronul scăzut și depresia, simptome și pericole
Chirurgia bariatrică ar putea crește riscul de cancer la colon
Spitalul de copii „Louis Țurcanu” din Timișoara, modernizat cu 200.000 de euro
Peste 1 milion de persoane din grupele de risc au fost vaccinate antigripal
Cum să prevenim infecțiile respiratorii?
Robotul cu raze UVC
EXCLUSIV
Florin Handra, eficiența robotului cu raze UVC xenon pulsat și cum funcționează el
Femei însărcinate: expunerea la fumul mașinii de gătit, risc pentru sănătatea copilului
Cinci pași pentru o digestie mai bună în timpul sarcinii
Durerea în piept la femei, ce boli semnalează și când este un pericol
O terapie neconvenţională, dar eficientă, pentru copiii cu dizabilităţi din Sectorul 6
Biologul Florin Handra. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Florin Handra, cum ucide robotul cu raze UVC bacteriile și virușii care dau infecții nosocomiale
Noi scanări RMN ar putea detecta caracteristici cerebrale ale depresiei
Anumite probiotice ajută la tratarea colicilor la sugari
Dieta și acneea. Ce ar fi bine să mâncați
Val Vâlcu, moderatorul emisiunii, alături de biologul Florin Handra și Cătălin Hideg
EXCLUSIV
Robotul cu raze UVC care distruge infecțiile nosocomiale, la Interviurile DC News și DC Medical
Copiii născuți de femei cu diabet, risc mai mare de boli cardiovasculare înainte de 40 de ani
Rețelele sociale și tulburările de alimentație la adolescenți
Exercițiul fizic care protejează oasele și reduce obezitatea, la adulții în vârstă
Bust pentru Cornel Opriș, întemeietorul Chirurgiei orale și Maxilo-faciale de la Cluj
Pastilele anticoncepționale, efectele surprinzătoare asupra unei regiuni a creierului
Prof dr Nicolae Suciu. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
Comentarii