La vârsta a doua, prevenția...
Un număr tot mai mare de cercetări evidențiază consecințele dăunătoare ale alcoolului, cum ar fi riscul crescut de boli de inimă, boli de ficat și hipertensiune arterială.
Un document de opinie recent al Agenției Internaționale de Cercetare a Cancerului (IARC) sugerează că renunțarea la alcool poate contribui la reducerea șanselor unei persoane de a se îmbolnăvi de anumite tipuri de cancer.
Reducerea riscului de cancer a inclus:
- Cancer oral
- Cancer de laringe
- Cancer esofagian
- Cancer colorectal
- Cancer de sân la femei
Vezi și: Ianuarie uscat, luna fără alcool. Ce efect are asupra sănătății
Cercetătorii au examinat date din peste 90 de studii despre cancerele cauzate de alcool și de oprirea consumului de alcool. Ei au constatat că renunțarea la alcool a redus într-adevăr șansele de a dezvolta unele tipuri de cancer, în special cancerul oral și cel esofagian.
"Pe baza dovezilor analizate din studiile relevante publicate până în prezent, Grupul de lucru a concluzionat că există suficiente dovezi că, în comparație cu continuarea consumului, reducerea sau încetarea consumului de băuturi alcoolice reduce riscul de cancer oral și de cancer esofagian", a spus Dr. Beatrice Lauby-Secretan, șefa IARC și șefă adjunctă a Direcției de sinteză și clasificare a dovezilor, care a fost implicată în studiu.
Echipa IARC a descoperit, de asemenea, că daunele sunt cauzate de acetaldehidă. Atunci când alcoolul este descompus de ficat, se creează acetaldehidă. Reducerea consumului de alcool duce, de asemenea, la o scădere a nivelului de acetaldehidă din organism. În consecință, acest lucru reduce, de asemenea, probabilitatea de a face unele tipuri de cancer.
"Grupul de lucru a concluzionat, de asemenea, că există suficiente dovezi din studiile mecaniciste că încetarea consumului de alcool reduce carcinogeneza legată de alcool", a explicat Dr. Lauby-Secretan.
"Această concluzie se bazează pe dovezi solide privind inversarea a trei căi mecaniciste legate de alcool la încetarea acestuia: Cele care implică metabolismul acetaldehidei, genotoxicitatea (cum ar fi deteriorarea ADN-ului) și sistemele imunitar și inflamator (care afectează permeabilitatea intestinală și translocația microbiană)", a menționat ea.
Cercetătorii au precizat, totuși, că simpla abținere de la alcool timp de o lună și apoi continuarea consumului de alcool nu va avea, probabil, un efect asupra riscului de cancer. Este nevoie de mai mult de patru săptămâni pentru a renunța complet la alcool pentru a obține avantajele pentru sănătate.
Vezi și: Băutura pe care ar trebui să o eviți înainte de culcare. Nu este cafeaua
Renunțarea la alcool are multe beneficii.
Potrivit doctorului Suneel Kamath de la Cleveland Clinic Cancer Institute, "pe termen lung, aceasta duce la reducerea riscului de afectare a ficatului, la multe tipuri de cancer, inclusiv cancerul gâtului/oral, cancerul esofagian, cancerul de sân și cancerul colorectal, printre probabil multe altele. De asemenea, reduce riscul de boli de inimă și o serie de alte afecțiuni". Studiul de față nu l-a inclus pe Dr. Kamath.
Acesta a precizat: "Pe termen scurt, este cunoscut faptul că alcoolul reduce energia și calitatea somnului. De asemenea, poate duce la creșterea în greutate și la toate problemele care vin cu ea, deoarece conține multe calorii."
Acetaldehida, un metabolit al etanolului, este un agent cancerigen semnificativ care poate provoca deteriorarea permanentă a ADN-ului din celule, ceea ce duce la apariția unor celule mutante, cum ar fi celulele canceroase. Este cel mai cunoscut produs de descompunere a alcoolului, iar expunerea regulată poate duce la deteriorarea organelor, inclusiv a nucleelor celulare și a ADN-ului, care poate duce în timp la cancer.
Reducerea sau eliminarea consumului de alcool poate reduce șansele de apariție a cancerului, precum și deteriorarea altor organe, cum ar fi ficatul, rinichii și vezica urinară. Acetaldehida este clasificată în grupa 1 cancerigenă pentru oameni de către Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului (IARC), indicând dovezi suficiente pentru potențialul său cancerigen.
Este metabolizată rapid în ficat, iar reducerea sau eliminarea consumului de alcool poate reduce, șansele de a dezvolta cancer, potrivit Medical News Today.
Acetaldehida, un compus produs de microbiomul intestinal și care se găsește în anumite alimente, poate provoca deteriorarea ADN-ului, stresul oxidativ, afectarea reparării ADN-ului și perturbarea proceselor celulare, putând favoriza dezvoltarea cancerului.
Legătura dintre consumul de alcool și riscul de cancer este deosebit de semnificativă în cazul cancerelor din tractul digestiv superior, în special la cei care fumează țigări sau care au defecte genetice în enzimele de metabolizare a acetaldehidei.
În plus, consumul de alcool este legat de un risc crescut de cancer de colon și de ficat. Dr. Vasiliou subliniază importanța abordării acestor probleme de sănătate.
Foto: Freepik @khlystundmytro
Participarea la "Ianuarie uscat" poate promova reducerea pe termen lung a consumului de alcool, în special în cazul persoanelor care beau regulșat, ceea ce poate reduce riscul de cancer și de alte boli legate de alcool.
Cu toate acestea, efectelele cumulative ale alcoolului depind de cantitatea consumată și de durată. Este posibil ca o lună în care nu se bea să nu se schimbe semnificativ dacă o persoană continuă să bea în mod regulat timp de mulți ani.
Pentru a culege roadele, este nevoie de o reducere substanțială a consumului de alcool timp de mulți ani, chiar zeci de ani. Cei care beau în mod constant pot avea probleme subiacente de sănătate mentală, fizică sau socială, care pot să nu fie pe deplin conștientizate. Aceste persoane pot beneficia cel mai mult de reducerea sau eliminarea consumului de alcool pe termen lung.
Dr. Kamath a recomandat următoarele:
- Nu păstra alcool în casă
- Fă această trece alături de un prieten, deoarece "alcoolul este un lucru atât de social și, dacă ești singurul dintr-un grup de prieteni care merge la cină sau în oraș și nu bea, te poți simți izolat și nu este distractiv să fii singurul treaz din grup".
- Alege în schimb pentru mocktails sau pentru vinuri și beri fără alcool.
- Alege un nou hobby care să nu se învârtă în jurul consumului de alcool
Dr. Kamath a avertizat, de asemenea, următoarele: "Nu trebuie să îți faci griji pentru consumul de alcool: "Unele persoane se vor simți atrase spre un alt viciu, cum ar fi zahărul, mâncarea nesănătoasă sau fumatul, pentru că au renunțat la alcool. Nu o face. Acesta ar trebui să fie un pas pozitiv în direcția corectă".
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat că niciun nivel de consum de alcool nu este considerat sigur pentru sănătatea umană. În 2020, alcoolul a fost responsabil pentru 4,1% din toate cazurile noi de cancer la nivel mondial, chiar și cantitățile mici de alcool crescând riscul de cancer de sân și de alte tipuri de cancer.
Toate tipurile de băuturi alcoolice, inclusiv berea, vinul și băuturile spirtoase, sunt legate de cancer, indiferent de calitatea și prețul acestora. Dr. Lauby-Secretan subliniază faptul că reducerea sau încetarea consumului de alcool poate reduce riscul cauzat de consum pentru cei care consumă în prezent alcool.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...