Ce se întâmplă în corpul tău când mănânci roșii. Efectul secundar major pe care puțini îl cunosc

Roșii
Iată un efect secundar major care apare după ce consumăm roșii. 

Roșiile sunt unul dinte alimentele cele mai consumate, nu doar ca atare, ci și ca sosuri, alături de alte alimente, ori la gătit. Unul dintre motivele pentru care suntem atât de mari fani ai roșiilor este că consumul acestora poate avea ca rezultat un efect secundar major, carenu poate fi obținut altfel, din niciun alt aliment: apărarea radicalilor liberi care dăunează celulelor datorită nivelului ridicat de licopen (un antioxidant puternic), al roșiilor.

Ce este licopenul

Licopenul este un carotenoid: o clasă de pigmenți antioxidanți care conferă o culoare roșie fructelor și legumelor. Acest carotenoid a fost studiat pentru activitatea sa antioxidantă puternică, iar cercetările arată că a fost asociat cu un risc redus de boli cardiovasculare și unele tipuri de cancer, cum ar fi cancerul de prostată.

Antioxidanții protejează corpul uman de deteriorarea celulelor și țesuturilor, care apare atunci când moleculele dăunătoare numite radicali liberi sunt metabolizate de către organism. Radicalii liberi se formează atunci când corpul este expus la factori de mediu, cum ar fi poluarea, dar sunt și produse secundare naturale ale reacțiilor chimice care au loc în organism.

Cât de mult licopen este în roșii

Potrivit Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), produsele din tomate obțin cele mai mari note în ceea ce privește conținutul de licopen, deținând nouă din primele 10 locuri pentru alimentele cu cel mai mare conținut de antioxidant. Grapefruitul, papaya, pepenele verde și guava sunt, de asemenea, surse ale acestui compus bioactiv care conferă plantelor o nuanță roșie.

CITEȘTE PE DC MEDICAL: Numărul de beri care te duce direct la ciroză

Pentru a putea beneficia de fructele cu cel mai mare conținut de licopen, optați pentru roșii coapte sau fierte, atunci când este posibil. Roșiile fierte au concentrații mai mari de licopen decât roșiile crude, potrivit cercetărilor publicate în Journal of Agriculture and Food Chemistry. În acest studiu, cercetătorii au descoperit că roșiile fierte conțin cu 50% mai mult licopen decât al roșiilor crude. De asemenea, au descoperit că nivelurile tuturor antioxidanților găsiți în roșii au fost, în medie, cu 28% mai mari decât roșiile nefierte.

Roșiile sunt cea mai bună sursă de licopen pe care o puteți obține în dieta dvs. și veți experimenta efectele secundare de luptă împotriva radicalilor liberi ale acestui antioxidant atunci când consumați acest fruct - mai ales când îl consumați ca și sos.

Citește mai multe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel