Ce se întâmplă în corp dacă fumezi țigări electronice. Dovezi incredibile despre bronhopneumonie. Bundoi: Vreau ca lumea să înțeleagă. Este dovedit!

Ce se întâmplă în corp dacă fumezi țigări electronice - Foto: Freepick @kroshka__nastya
EXCLUSIV
Ce se întâmplă în corp după ce începi să fumezi țigări electronice. 

"Vreau ca lumea să înțeleagă că din punct de vedere al Philip Morris, sfatul nostru e în felul următor: Dacă nu fumezi, nu te apuca! Dacă fumezi, sfatul nostru e să te lași și de tutun, și de consumul de nicotină! Dar, dacă decizi să continui să fumezi, atunci este timpul să faci o schimbare și să adopți metode dovedite științific a fi mult mai puțin riscante sau care te expun mult mai puțin la riscul de a dezvolta afecțiuni. Ele, fiind în egală măsură niște produse care conțin tutun, nicotina care dă dependență și care nu sunt lipsite de riscuri la rândul lor.

Oamenii să înțeleagă că aceste dispozitive pe care noi le dezvoltăm și cercetăm sunt destinate scăderii riscului, dar nu putem spune nici că sunt mai sănătoase, exclus, pentru că ele prezintă în continuare un risc, iar influența lor pe deplin asupra organismului va fi înțeleasă de-a lungul unor viitoare decenii, pentru că așa cum afecțiunile cardiovasculare, cancerele sau afecțiunile pulmonare de genul bronhopneumoniei obstructive cronice sau emfizemul pulmonar, la fumători apar după perioade foarte lungi de utilizare, noi le vom putea da rezultate corecte și concrete din punct de vedere clinic și statistic abia după trecerea unor perioade suficient de mari de timp și abia atunci când populația va folosi din ce în ce mai mult aceste produse.

Ceea ce este dovedit în momentul de față este că eliberarea de toxine în procesul de utilizare este mult mai mică decât la fumatul clasic, implicit expunerea este mai mică și atunci se naște noțiunea de reducere a riscului", a declarat Mihai Bundoi, Head of Scientific și Medical Affairs Philip Morris Romania, în exclusivitate pentru DC Medical.

Ce arată studiile despre bronhopneumonia obstructivă cronică

 

"Sunt studii făcute deja, dar aceste studii au apărut în țările în care utilizarea acestui tip de produs este la scară foarte largă și aici mă refer la Japonia și Coreea de Sud.

Există studii care analizează în ce măsură, trecerea de la fumatul clasic la consumul de tutun încălzit influențează prezentările la spital pentru exacerbări ale episoadelor de bronhopneumonie obstructivă cronică, respectiv accidente ischemice a persoanelor adulte.

Este un studiu făcut în Japonia, care acoperă o perioadă de 9 ani de zile, din ianuarie 2010 până în decembrie 2019. Studiul a fost realizat astfel încât să prindă în studiu persoane care au fumat sau au fumat 5 ani înainte de lansarea acestor produse, respectiv au utilizat tutunul încălzit 4 ani de la lansare.

Numărul de pacienți înrolați în studiu a fost destul de mare, iar rezultatele ne spun că apare o scădere reală a prezenței la spital pentru episoade de exacerbare a bronhopneumoniei obstructive cronice la persoanele care au trecut complet la produsele cu tutun încălzit.

Dar, aș mai face o mențiune: rezultatele studiului nu pot substanția o relație de cauzalitate directă, pentru că cei care fumaseră veneau cu o anume stare de sănătate din perioada în care fumaseră, deci existau niște parametrii care puteau inflența de-o manieră negativă rezultatele studiului. Ceea ce este important este că apar în mod clar și bine delimitat scăderi importante ale prezenței la spital", a mai spus Mihai Bundoi.

Ce arată studiile despre bolile cardiovasculare

 

"Pe de altă parte, mai există un studiu, din Coreea de Sud, care cercetează în ce măsură trecerea de la fumat la tutun încălzit aduce efecte pozitive în ceea ce înseamnă riscul cardiovascular.

Și aici au fost prinși în studiu 5,16 milioane de fumători adulți, împărțiți în patru categorii: fumători, fumători care au schimbat cu 5 ani înainte etc. ca să poți să compari.

Rezultatele studiului au fost concludente și au arătat că utilizarea produselor fără fum este asociată cu o reducere importantă a afecțiunilor sau a manifestării afecțiunilor cardiovasculare.

Deci există studii făcute pe subiecți umani și sunt importante", a conchis Mihai Bundoi.

În ultimii doi ani, Mihai Bundoi a ocupat poziția de Director Executiv al asociației care reunește companiile farmaceutice americane prezente pe piața românească. Este absolvent al UMF Carol Davila București, cu dublă specializare, medic și  fiziokinetoterapeut. De asemenea, are un MBA al The Open University, UK, precum și un Masterat în Administrarea Sistemelor de Sănătate în cadrul Universității București.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel