Ce se întâmplă în corp când mănânci pește. 10 motive să mănânci pește săptămânal

Ce se întâmpla in corp Foto: Freepik @pproy07
Ce se întâmplă în corp când mănânci pește. Află de ce consumul regulat de pește poate să scadă riscul de boli autoimune și accident vascular cerebral.

Peștele se numără printre cele mai sănătoase alimente de pe planetă. Este plin de nutrienți importanți, cum ar fi proteinele și vitamina D. Acesta este, de asemenea, o sursă excelentă de acizi grași omega-3, care sunt incredibil de importanți pentru corpul și creierul tău.

Iată 10 beneficii pentru sănătate ale consumului de pește care sunt susținute de cercetări:

1. Bogat în nutrienți importanți

Peștele este plin de multe substanțe nutritive care le lipsesc majorității oamenilor. Printre aceștia se numără proteine de înaltă calitate, iod și diverse vitamine și minerale.

Speciile grase sunt uneori considerate cele mai sănătoase. Acest lucru se datorează faptului că peștii grași, inclusiv somonul, păstrăvul, sardinele, tonul și macroul, sunt mai bogate în nutrienți pe bază de grăsimi.

Aceasta include vitamina D, un nutrient solubil în grăsimi de care mulți oameni duc lipsă.

Peștii grași conțin, de asemenea, acizi grași omega-3, care sunt cruciali pentru funcționarea optimă a organismului și a creierului și sunt puternic legați de un risc redus de multe boli, conform Healthline.

Pentru a vă satisface necesarul de omega-3, se recomandă consumul de pește gras cel puțin o dată sau de două ori pe săptămână. Dacă ești vegan, optează pentru suplimentele de omega-3 obținute din alge.

2. Poate reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral

Atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale sunt cele mai frecvente două cauze de deces prematur din lume, potrivit WHO.

Peștele este considerat unul dintre cele mai sănătoase alimente pentru inimă pe care le poți consuma.

Nu este surprinzător faptul că multe studii observaționale mari arată că persoanele care mănâncă pește în mod regulat au un risc mai mic de atac de cord, de accident vascular cerebral și de deces din cauza bolilor de inimă, conform NIH.

Într-un studiu efectuat pe mai mult de 40.000 de bărbați, cei care au consumat în mod regulat una sau mai multe porții de pește pe săptămână au avut un risc cu 15% mai mic de boli de inimă.

Cercetătorii consideră că tipurile de pește gras sunt și mai benefice pentru sănătatea inimii datorită conținutului ridicat de acizi grași omega-3.

3. Conțin nutrienți care sunt esențiali în timpul dezvoltării corpului

Acizii grași Omega-3 sunt esențiali pentru creștere și dezvoltare.

Acidul gras omega-3 docosahexaenoic (DHA) este deosebit de important pentru dezvoltarea creierului și a ochilor (8Trusted Source).

Din acest motiv, se recomandă adesea ca femeile însărcinate și cele care alăptează să consume suficienți acizi grași omega-3.

Cu toate acestea, unii pești au un conținut ridicat de mercur, care este legat de probleme de dezvoltare a creierului.

Astfel, femeile însărcinate ar trebui să mănânce doar pește cu conținut scăzut de mercur, cum ar fi somonul, sardinele și păstrăvul, și nu mai mult de 340 de grame pe săptămână.

De asemenea, ele ar trebui să evite peștele crud și necopt, deoarece poate conține microorganisme care pot dăuna copilului.

4. Poate stimula sănătatea creierului

Funcția creierului tău scade adesea odată cu îmbătrânirea.

În timp ce declinul mental ușor este normal, există și afecțiuni neurodegenerative grave, cum ar fi boala Alzheimer.

Multe studii observaționale arată că persoanele care mănâncă mai mult pește au rate mai lente de declin mental.

De asemenea, studiile arată că persoanele care mănâncă pește în fiecare săptămână au mai multă materie cenușie - principalul țesut funcțional al creierului - în părțile creierului care reglează emoțiile și memoria.

5. Poate ajuta la prevenirea și tratarea depresiei

Depresia este o afecțiune psihică frecventă. Se caracterizează prin dispoziție scăzută, tristețe, scăderea energiei și pierderea interesului pentru viață și activități.

Deși nu este discutată la fel de mult ca bolile de inimă sau obezitatea, depresia este în prezent una dintre cele mai mari probleme de sănătate din lume.

Studiile au descoperit că persoanele care mănâncă pește în mod regulat sunt mult mai puțin susceptibile de a deveni depresive.

Numeroase studii controlate arată, de asemenea, că acizii grași omega-3 pot combate depresia și pot crește semnificativ eficiența medicamentelor antidepresive.

Peștele și acizii grași omega-3 pot ajuta, de asemenea, alte afecțiuni psihice, cum ar fi tulburarea bipolară.

6. O bună sursă alimentară de vitamina D

Vitamina D funcționează ca un hormon steroidian în corpul tău - și un procent uriaș de 40% din populația Europei este deficitară.

Peștele și produsele din pește se numără printre cele mai bune surse alimentare de vitamina D. Peștii grași, cum ar fi somonul și heringul, conțin cele mai mari cantități, conform NIH.

O singură porție de 100 de grame de somon gătit conține aproximativ 100% din aportul recomandat de vitamina D.

Unele uleiuri de pește, cum ar fi uleiul din ficat de cod, sunt, de asemenea, foarte bogate în vitamina D, furnizând peste 200% din valoarea zilnică (DV) într-o singură lingură (15 ml).

Dacă nu vă expuneți prea mult la soare și nu consumați în mod regulat pește gras, poate ar trebui să luați în considerare administrarea unui supliment de vitamina D.

7. Poate reduce riscul de boli autoimune

Bolile autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1, apar atunci când sistemul tău imunitar atacă și distruge în mod eronat țesuturile sănătoase ale corpului.

Mai multe studii leagă consumul de omega-3 sau de ulei de pește de un risc redus de diabet de tip 1 la copii, precum și de o formă de diabet autoimun la adulți.

Acizii grași omega-3 și vitamina D din pește și din uleiurile de pește pot fi responsabili.

Unii experți cred că aportul de pește poate reduce, de asemenea, riscul de artrită reumatoidă și scleroză multiplă, dar dovezile actuale sunt slabe în cel mai bun caz.

8. Poate ajuta la prevenirea astmului la copii

Astmul este o boală comună caracterizată prin inflamarea cronică a căilor respiratorii. Ratele acestei afecțiuni au crescut dramatic în ultimele câteva decenii, conform NIH.

Studiile arată că un consum regulat de pește este legat de un risc cu 24% mai mic de astm la copii, dar nu a fost găsit niciun efect semnificativ la adulți.

9. Îți poate proteja vederea la bătrânețe

Degenerarea maculară legată de vârstă (AMD) este una dintre principalele cauze de afectare a vederii și orbire care afectează în principal adulții în vârstă.

Unele dovezi sugerează că peștele și acizii grași omega-3 pot proteja împotriva acestei boli.

Într-un studiu, consumul regulat de pește a fost legat de un risc cu 42% mai mic de AMD la femei.

Conform unui studiu, consumul de pește gras o dată pe săptămână a fost legat de un risc cu 53% mai mic de AMD neovasculară.

10. Peștele poate îmbunătăți calitatea somnului

Tulburările de somn au devenit incredibil de frecvente la nivel mondial.

Expunerea crescută la lumina albastră poate juca un rol, dar unii cercetători cred că deficitul de vitamina D poate fi, de asemenea, implicat, potrivit NIH.

Într-un studiu de 6 luni la 95 de bărbați de vârstă mijlocie, o masă cu somon de 3 ori pe săptămână a dus la îmbunătățiri atât în ceea ce privește somnul, cât și funcționarea zilnică. 

Peștele este delicios și ușor de preparat. Din acest motiv, ar trebui să fie relativ ușor să îl încorporezi în dieta ta. Consumul de pește de una sau două ori pe săptămână este considerat suficient pentru a profita de beneficiile sale.

Dacă este posibil, alege peștele sălbatic, mai degrabă decât cel de crescătorie. Peștele sălbatic tinde să aibă mai multe omega-3 și este mai puțin probabil să fie contaminat cu poluanți dăunători.

Peștele este o sursă minunată de proteine de înaltă calitate. Speciile grase conțin, de asemenea, acizi grași omega-3 sănătoși pentru inimă.

Mai mult, are numeroase beneficii, inclusiv protecția vederii și îmbunătățirea sănătății mintale la bătrânețe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel