Ce se întâmplă cu organismul când mănânci același lucru zilnic. Importanța varietății alimentare pentru sănătatea fizică și mintală

mancat repetitiv Foto: Freepik @fijulanam468
Consumul repetat al acelorași mese zilnic poate simplifica alimentația, dar vine cu riscuri pentru sănătate și echilibrul nutritiv.

Vezi și: Limfomul Hodgkin: o boală rară cu șanse mari de vindecare. Cauze, simptome și metode de tratament

Alimentația este un subiect interesant și divers, dar poate provoca, de asemenea, stres atunci când vine vorba de a face alegeri alimentare. Această anxietate a dus la o tendință a oamenilor de a mânca același lucru zilnic, așa cum se vede pe rețelele de socializare. Utilizatorii jură pe uniformitatea meselor, fie că aceasta înseamnă să se limiteze la un anumit prânz sau să parcurgă zilnic același meniu. 

Această tendință nu este nouă în cultura populară, Victoria Beckham și Ina Garten mâncând aceleași mese în fiecare zi de peste două decenii. Cu toate acestea, medicii nu sunt siguri dacă aceasta este o idee bună sau dacă există dezavantaje legate de păstrarea acelorași mese în fiecare zi.

Oamenii pot adera la un meniu zilnic din diverse motive, cum ar fi constrângerile bugetare sau lipsa de timp și energie pentru a crea mese variate. Unii oameni consideră acest lucru mai ușor, deoarece îi ajută să rămână într-o anumită limită calorică.

Cu toate acestea, a avea aceleași alimente zilnice poate proveni și din probleme psihologice legate de alimente, cum ar fi sensibilitatea la textură, temerile legate de alimente și tulburările alimentare.

Unii oameni consideră că numărarea caloriilor este mai ușoară știind exact ce să mănânce în fiecare zi. Acest lucru poate fi deosebit de benefic pentru cei care încearcă să piardă în greutate, deoarece îi ajută să se încadreze într-o anumită limită calorică.

Ce se întâmplă dacă mănânci aceeași mâncare mereu

Consumul aceluiași aliment în fiecare zi poate să nu fie cel mai bun pentru microbiomul intestinal, deoarece bacteriile preferă o diversitate de alimente și nutrienți pentru un echilibru sănătos. Respectarea aceluiași plan alimentar poate crește, de asemenea, riscul de a pierde nutrienți esențiali, deoarece alimentele diferite conțin nutrienți diferiți.

Consumul acelorași alimente în fiecare zi crește riscul de a dezvolta deficiențe de nutrienți și probleme de sănătate precum anemia și osteoporoza. Chiar dacă alimentele pe care le alegeți sunt pline de minerale și vitamine, consumul lor repetat nu ar oferi suficientă diversitate nutritivă.

Nu există un „superaliment” perfect și chiar și cei care au cele mai sănătoase diete pot să nu consume zilnic toate vitaminele, mineralele, antioxidanții, fibrele și substanțele fitochimice necesare pentru o sănătate bună. Consumul unei varietăți de alimente este o modalitate de a asigura un aport optim de nutrienți, dar este dificil să se consume o dietă care conține 100% din toți nutrienții în fiecare zi.

Citește și: Durerea de cap: unul dintre primele semne ale deshidratării. Hidratarea corectă nu înseamnă doar apă

Foto: Freepik @moriamz

Posibile beneficii

Repetarea meselor poate fi benefică pentru menținerea obiceiurilor sănătoase și pentru reducerea supraalimentării. Având un aliment sănătos de referință, vă puteți respecta obiectivele și puteți evita să faceți alegeri nesănătoase. De exemplu, înlocuirea chipsurilor cu legume crude poate fi mai ușoară decât trecerea la ardei și țelină. Numărarea caloriilor poate fi consumatoare de timp și plictisitoare, dar având o masă gata setată poate simplifica procesul.

Economisirea de timp și energie prin servirea aceleiași mese pentru micul dejun sau prânz poate economisi timp și energie. Planificarea meselor poate fi o muncă în sine, dar a avea o masă obișnuită poate fi o plasă de siguranță atunci când sunteți prea ocupat pentru a fi creativ cu alimente sănătoase. O masă sănătoasă de bază poate fi o opțiune sigură atunci când sunteți epuizat sau aveți puțin timp.

Variația poate, de asemenea, să faciliteze supraalimentarea, astfel încât repetarea mesei ar putea fi în favoarea dvs. dacă aveți tendința de a mânca mai mult atunci când aveți mai multe opțiuni. Având o masă sănătoasă obișnuită, vă puteți baza pe ea atunci când sunteți epuizat sau aveți puțin timp.

Riscuri și dezavantaje

Consumul acelorași alimente în fiecare zi poate fi dăunător pentru sănătatea intestinală, deoarece este posibil să nu furnizeze nutrienții necesari pentru un microbiom intestinal sănătos. Microbiomul intestinal este responsabil pentru până la 80% din sistemul imunitar, hormoni, vitamine și minerale și poate avea, de asemenea, un impact asupra sănătății mintale.

Consumul acelorași alimente în fiecare zi poate duce la deficiențe nutritive, deoarece niciun aliment nu poate furniza toate vitaminele, mineralele, grăsimile sănătoase și proteinele necesare. Repetarea unei singure mese sau gustări pe zi poate să nu cauzeze probleme atâta timp cât vă schimbați celelalte mese. Cu toate acestea, dacă mâncați aceleași două sau trei mese zilnic, riscați să deveniți deficitar în acești nutrienți esențiali.

Plictiseala alimentară este o problemă reală, iar unii oameni o pot resimți mai mult decât alții. Dacă te plictisești de planul tău alimentar, este timpul să îți schimbi alegerile alimentare. O rutină alimentară poate ruina motivația de a pregăti și mânca alimente sănătoase, ducând la o preferință pentru mâncarea la pachet sau alimentele procesate.

Există implicații asupra sănătății mintale?

Consumul aceleiași mese în fiecare zi poate fi un semn al unei probleme subiacente de sănătate mintală, potrivit Gail Saltz, profesor asociat de psihiatrie la NY Presbyterian Hospital și Weill-Cornell Medical College. Alegerea repetată a unor mese identice poate fi un simptom al alimentației dezordonate, care nu este același lucru cu o tulburare alimentară.

Tulburările alimentare sunt deseori problematice din punct de vedere psihologic și se pot transforma într-o adevărată tulburare alimentară. Deseori provoacă stres și îi împiedică pe oameni să participe la evenimente sociale normale pentru a mânca, deoarece ar trebui să le încalce regulile.

Oamenii pot deveni consumați de ritualul de a mânca același lucru zilnic și se simt vinovați dacă nu respectă parametrii pe care i-au stabilit. Cu toate acestea, a rămâne la aceeași masă nu înseamnă că sunteți destinat unei tulburări alimentare.

Este important să căutați semnele care arată că acest obicei a devenit nesănătos, cum ar fi senzația de stres, frică sau teamă față de alimentele care nu fac parte din dieta dumneavoastră obișnuită.

Dieteticienii și psihologii recomandă o varietate de diete, chiar dacă acest lucru înseamnă să te ții de aceeași masă timp de o săptămână și să încerci ceva nou în săptămâna următoare. Cu toate acestea, comoditatea este importantă, în special pentru programele încărcate.

Pentru a menține o dietă sănătoasă, se recomandă planificarea meniului, cu o zi pe săptămână pentru planificarea meselor și cumpărarea ingredientelor.

Dacă gătitul este dificil, alegeți o masă pe zi cu cea mai mare varietate, cum ar fi schimbarea legumelor sau a surselor de proteine. Dacă simțiți că obțineți un amestec solid de substanțe nutritive, este în regulă să continuați să mâncați același lucru pentru moment. Atâta timp cât mâncarea este relativ sănătoasă, încercați să adăugați puțină varietate în viitor, atunci când este posibil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel