Ce să mănânci la o masă plină de mâncare. Bilic: Dacă ar fi după mintea noastră, am mânca până am crăpa

ce sa mananci la o masa plina de mancare - Foto: Freepick @rawpixel
Cum reacționăm și ce mâncăm mai întâi când suntem în fața unei mese pline de mâncare.

Suntem puși adesea în situația de a ne așeza la o masă plină cu de toate, multe preparate, multe bunătăți, pe care nu avem cum să le refuzăm. Nu se întâmplă doar la sărbători, ci și la petreceri sau reuniuni de familie.

Astfel, medicul nutriționist Mihaela Bilic ne dă câteva sfaturi despre cum ar trebui să reacționăm într-o astfel de situație și cum putem mânca ce e mai bun de pe masă.

"O altă strategie, pe lângă aceea de a-ți antrena toleranța la foame, este să mănânci cu simțurile.

Tot ce înseamnă relație cu mâncarea s-a mutat în mintea noastră, mintea este insațiabilă, ea nu are senzațiii, nu simte, ea are doar idei, gânduri... Dacă ar fi după mintea noastră, am mânca până am crăpa. Pentru că mintea nu simte.

În contextul ăsta, singurul care ne poate proteja în fața ispitelor culinare este, culmea, tot corpul nostru.

"Ne ignorăm mult simțurile și mâncăm mult, "ca proștii""

 

În ce fel? Folosind cele 5 simțuri să evaluăm mâncarea. Este un lucru interesant și în același timp amuzant – mâncarea nu este așa de bună cum proiectăm noi cu capul că este - și, culmea, dacă o mâncăm cu simțurile, toată această impulsivitate alimentară dispare, pentru că este foarte greu să mănânci folosindu-ți simțurile.

Avem văz, auz, miros, gust și atingere. Ne dăm seama că toată atenția trebuie să fie în farfurie. Tu mănânci pe pilot automat, proiectând ideea că "îți plac sarmalele", ca "îți place salata boeuf", dar uitând să guști fix preparatul pe care îl ai în farfurie.

Ne ignorăm mult simțurile și mâncăm mult, "ca proștii".

Dacă tot avem o masă mare, este foarte practic și foarte funcțional, vă recomand să luați o farfurie mare, puneți pe ea din toate produsele, tocmai să nu lăsăm mintea să spună că am lăsat ceva.

Luăm acea farfurie, gustăm cu adevărat preparatele, și, ulterior, ne dăm aceată îngăduință de a ne reservi cu un lucru care a fost cu adevărat delicios.

Ce vom constata cu surprindere? Toată această degustare, face să treacă un pic de timp, unul necesar, ca prima gură de mâncare să străbată cei 5 metri de tub digestiv și să ajungă să declanșeze un hormon care ne dă semnal de sațietate.

Și atunci, după cele 15 minute de exercițiu de degustare, automat vom avea o foame mult mai mică decât o aveam în primul moment, și când, lacomi, am fi putut să mâncăm o cantitate mare", a spus Mihaela Bilic.

Mihaela Bilic recomandă ciorba, dimineață, la prânz și seara: Nu veți greși făcând asta. Rezultatul e garantat

 

Mihaela Bilic, celebrul nutriționist, atrage atenția cu privire la unul dintre cele mai frecvente feluri de mâncare de odinioară, din România, pe vremea când la masă aveam felul principal și felul al doilea. Tot ceea ce înseamnă supe, ciorbe, borșuri, pe care Mihaela Bilic le poate pune pe același nivel cu multiplele cure de detox.

”Ghici ghicitoarea mea... la ce-i bună supa?

Nu știu câtă ciorbă se mai mănâncă în casele românilor, dar e păcat că nu o prețuim la adevărata ei valoare. Măcar acum, când ne dorim cu toții să facem o schimbare, ar trebui să luăm în calcul supa.

Cât despre gătit, există variante simple și elegante: legume congelate și roboți de bucătărie. Recunosc că ciorba de perișoare o face mama, însă supa cremă știu și eu să o fac.

Poate credeți că glumesc când spun că nu e nevoie să cheltuim banii pe nutriționiști și programe detox. Cu supă/ciorbă puteți obține rezultate acasă, la voi în bucătărie”, a scris Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.

Supa ne scoate din impas

”Nu știți ce preparate să mâncați, în ce cantitate sau cum să le combinați? Răspunsul e simplu: o farfurie de supă vă scoate din impas!

Nu degeaba nutriționiștii au recunoscut că 'de la ciorbă încoace nu s-a inventat nimic mai echilibrat în alimentație'. Iar dovada am primit-o într-un magazin din Italia, unde vânzătoarea mi-a spus soluția pe care toată lumea o aplică  după sărbători - 'minestra'.

Ciorbă dimineață, la prânz și seara? Da, nu veți greși făcând asta”, a mai scris nutriționistul, adăugând că dacă o veți consuma fără pâine, ”rezultatul e garantat”.

”Slăbim cu ciorbă, salate și iaurt, nu cu semințe”. Bilic, mesaj tranșant: Da, din păcate tot ce e bun, îngrașă

"Stomacul nostru nu știe să numere caloriile, este impresionat doar de volum. Simțim că ne-am săturat doar atunci când stomacul este plin!

Însă nu e totuna dacă mâncăm cașcaval sau frunze de salată.

Alegeți produse pline de apă sau aer, cu volum mare și calorii puține.

Slăbim cu ciorbă, salate și iaurt, nu cu semințe, brânzeturi și mezeluri. Da, din păcate tot ce e bun, îngrașă", a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Instagram. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Dr. Doru Negru
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel