Hidratarea este un obicei esențial...
Sally Kuzemchak, dietetician american și scriitoare, spune că există o combinație de alimente care „hrănesc” sistemul imunitar și-l întăresc.
„Desigur, nu este atât de simplu. Spălarea mâinilor rămâne cea mai bună apărare împotriva infectării cu viruși, iar somnul este o componentă crucială a unui sistem imunitar puternic. Dar ceea ce mănânci joacă un rol în capacitatea ta de a ține la distanță răcelile și gripa. Deși nu se poate reduce totul la doar unul sau două alimente, substanțele nutritive și alți compuși din dieta zilnică au un impact asupra a cât de slabă sau de puternică este imunitatea ta”, arată ea, într-un editorial pentru WebMd.
Iată câteva obiceiuri alimentare care te pot ajuta să rămâi sănătos în pandemia de COVID-19 și în sezonul gripei:
Mănâncă fructe și legume în fiecare zi: Ele conțin vitamine cheie implicate în buna funcționare a sistemului imunitar. Spre exemplu, vitamina C, pe care o găsești în alimente precum căpșuni, ardei grași, broccoli și citrice, ajută funcționarea celulelor sistemului imunitar, inclusiv fagocitele (cele care „înghit” particule potențial dăunătoare). Vitamina A ajută la menținerea sănătății țesuturilor din gură, intestine și căile respiratorii și se găsește în cartofi dulci, spanac, morcovi și pepene.
Consumați proteine: Dacă aveți un aport prea mic de proteine din alimentația zilnică, asta vă poate slăbi sistemul imunitar. Alimentele bogate în proteine furnizează aminoacizii de care aveți nevoie pentru a construi proteine esențiale în organism, inclusiv anticorpi. Alimentele de origine animală, precum carnea de vită și carnea de porc conțin, de asemenea, zinc, un mineral pe care corpul organismul îl folosește pentru a produce celule T. Zinc găsiți și în caju și năut.
Consumați alimente fermentate: acestea conțin în mod natural bacterii bune pentru microbiomul din intestin. Alimentele fermentate precum iaurtul, chefirul, varza murată, castraveții și gogoșarii murați, ajută bacteriile „bune” să crească și să se înmulțească în intestin, lăsând mai puțin spațiu pentru cele dăunătoare.
Condimentați-vă alimentele: Condimente precum usturoiul, ghimbirul, pătrunjelul, oregano-ul sau scorțișoara au destul de multe studii în spate care arată că au capacități interesante anti-microbiene, antiinflamatoare și antioxidante. Nu sunt leac magic, dar adăugate în mâncare dau aromă alimentelor și adaugă în dietă acei compuși benefici pe care îi conțin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Hidratarea este un obicei esențial...
Ingredientul cheie care îți menține sănătatea la vârsta a doua și...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Această vitamină îți protejează...