Ce să faci să nu îți mai miroasă gura urât. Cu ce să înlocuiești guma de mestecat

Ce să faci să nu îți mai miroasă gura urât - Foto: Freepick @artfolio @atlascompany
Iată câteva sfaturi dacă îți miroase gura urât. Cu ce poți înlocui guma de mestecat.

Este ușor să vă îmbunătățiți respirația și, în același timp, să vă păstrați dinții și gingiile sănătoase. Încercați acești pași simpli pentru a vă face gura să se simtă proaspătă și curată.

Placa bacteriană, acumularea lipicioasă de pe dinți, adună bacteriile care cauzează respirația urât mirositoare. Alimentele blocate se adaugă, de asemenea, la această problemă.

1. Periați-vă și folosiți ața dentară mai des

Periați-vă pe dinți de cel puțin două ori pe zi și folosiți ața dentară cel puțin o dată. Dacă vă îngrijorează respirația, faceți-le pe amândouă puțin mai des.

Nu exagerați, însă. Dacă vă periați prea tare, vă puteți uza dinții, făcându-i vulnerabili la carii.

2. Clătiți-vă gura

Pe lângă faptul că îți împrospătează respirația, o apă de gură adaugă un plus de protecție prin faptul că te scapă de bacterii. Un gust proaspăt de mentă vă poate face să vă simțiți bine. Dar asigurați-vă că apa de gură pe care o alegeți ucide germenii care cauzează respirația urât mirositoare. 

Nu acoperiți doar mirosul.

VEZI ȘI: Dieta anti-cancer. Adevărul despre pătrunjel și sucul de plante în cancer. Georgescu: E ca și cum pui apă peste un jar aprins

Clătiți zilnic cu o apă de gură bună și opriți respirația urât mirositoare de la sursă. Momentul ideal pentru a face acest lucru este înainte de culcare, notează WebMD.

De asemenea, vă puteți ajuta respirația dacă vă spălați gura cu apă plată după ce mâncați. Aceasta poate scăpa de particulele de mâncare care se blochează între dinți. 

3. Periază-ți limba

Învelișul care se formează în mod normal pe limba ta poate fi o gazdă pentru bacteriile urât mirositoare. Pentru a scăpa de ele, periază-ți ușor limba cu periuța de dinți.

Dacă periuța ta este prea mare pentru a ajunge confortabil la partea din spate a limbii, încearcă un răzuitor. 

"Acestea sunt concepute special pentru a aplica o presiune uniformă pe suprafața zonei limbii. Acest lucru îndepărtează bacteriile, resturile alimentare și celulele moarte de care periajul singur nu poate avea grijă", spune igienistul Pamela L. Quinones, fost președinte al Asociației Americane a Higieniștilor Dentare.

4. Evitați alimentele care vă acriază respirația

Ceapa și usturoiul sunt mari infractori, iar periajul după ce le mănânci nu ajută.

Substanțele care cauzează mirosurile lor urât mirositoare își fac drum în fluxul sanguin și călătoresc până la plămâni, unde le expulzezi, spune medicul dentist Richard Price, DMD, purtător de cuvânt al Asociației Dentare Americane.

Cel mai bun mod de a opri problema? Nu le mâncați sau, cel puțin, evitați-le înainte de a merge la serviciu sau de a vă întâlni cu prietenii.

5. Renunță la obiceiul tutunului

Pe lângă faptul că provoacă cancer, fumatul îți poate afecta gingiile, îți pătează dinții și îți dă o respirație urât mirositoare.

Plasturii cu nicotină fără prescripție medicală pot ajuta la domolirea dorinței. Dacă aveți nevoie de puțin ajutor, faceți o programare la medicul dumneavoastră pentru a discuta despre programele de renunțare la fumat sau despre medicamentele pe bază de rețetă care vă pot ajuta să renunțați definitiv la tutun.

6. Renunțați la bomboanele de mentă de după masă și mestecați în schimb gumă de mestecat

Bacteriile din gură iubesc zahărul. Ele îl folosesc pentru a produce acid. Acest lucru vă uzează dinții și provoacă respirația urât mirositoare. Mestecă în schimb gumă fără zahăr.

"Guma de mestecat stimulează saliva, care este mecanismul natural de apărare al gurii împotriva acizilor din placa bacteriană, care cauzează cariile dentare și respirația urât mirositoare", spune Quinones.

7. Păstrați-vă gingiile sănătoase

VEZI ȘI: De ce să bei lapte cu usturoi. Cel mai puternic truc pentru sănătate

Bolile gingivale cauzează respirația urât mirositoare. Bacteriile se adună în buzunarele de la baza dinților, ceea ce creează un miros.

Dacă aveți o boală a gingiilor, medicul dentist vă poate sugera să consultați un parodontolog, care este specializat în tratarea acesteia.

8. Umezește-ți gura

Poți avea carii dentare și respirație urât mirositoare dacă nu produci suficientă salivă. Dacă ai gura uscată, bea multă apă în timpul zilei.

Mestecați gumă fără zahăr sau sugeți bomboane tari fără zahăr. Încercați, de asemenea, un umidificator pe timp de noapte pentru a umezi aerul din casă.

Cu ce să înlocuiești guma de mestecat

De cele mai multe ori apelăm la guma de mestecat pentru a ne reîmprospăta respirația, dar guma de mestecat nu este cea mai sănătoasă. 

Cu ce o poți înlocui?

Ei bine, există alte variante care  nu sunt lipicioase și sunt mai puțin zaharoase:

- Lemn dulce

Lemnul dulce este un deliciu gustos care nu numai că are un gust grozav dar reduce și cazurile de respirație urât mirositoare. Nu trebuie decât să mestecați puțin din acest remediu rapid complet natural, să vă bucurați de aromă și să acoperiți respirația urât mirositoare.

- Pătrunjel

Pătrunjelul este leacul naturii pentru halenă. 

Mestecați o crenguță proaspătă de pătrunjel și mirosul urât va dispărea instant.

- Mentă

O bomboană mentolată, de preferat fără zahăr, este mult mai bună decât guma de mestecat.

- Apă

VEZI ȘI: De ce este criza de medicamente în farmacii. Simin Florescu: Doi ani, din cauza izolării, s-au regrupat virusurile şi au creat un sistem de apărare mai inteligent şi mai virulent

În loc să vă obosiți maxilarul de la atâta mestecat, beții un pahar de apă rece și vă împrospătați respirația imediat. 

- Ghimbir

Puneți ghimbir într-un pahar cu apă sau în ceai.

Aruncați o bucată de ghimbir în următorul pahar de apă sau în ceai.

De asemenea, puteți mestecați o bucată proaspătă de ghimbir.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel