Ce să faceți prima dată dacă vreți un copil. Herghelegiu, despre PRIMUL pas și infertilitate: Aceștia sunt părinții responsabili, dar uneori au ghinion

Ce să faceți prima dată dacă vreți un copil - Doru Herghelegiu - Foto: Freepick @luis_molinero
EXCLUSIV
Ce trebuie să facă un cuplu în momentul în care decide să aducă pe lume un copil. 

Conf. dr. Doru Herghelegiu, medic primar obstetrică-ginecologie, chirurgie oncologică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre infertilitate, de ce apare și care este principalul motiv. În plus, medicul ne-a spus și care e primul pas pe care trebuie să-l facă cuplul, în momentul în care decid că vor să aducă pe lume un copil. 

"Întotdeauna este bine, anterior concepției, ca partenerii să facă o vizită la medic pentru a se asigura de normalitatea din punct de vedere morfologic și funcțional al tracului genital. E imperios necesară și o evaluare ecografică a organelor genitale interne, ocazie cu care facem aprecieri și la festivitatea FMI a cuplului.

Sanador

La fel, în urma anamnezei, a discuțiilor, ne ne dăm seama dacă partenerul trebuie evaluat într-un fel sau nu. Obligatoriu este testată pacienta respectivă pentru afecțiuni infecțioase, inclusiv cele virale cu risc pentru patologia oncologică.

Da, vom evalua citologia Babeș Papanicolau colposcopia, vom face o evaluare clinică și ecografică mamară pentru a ne asigura că pornim cu dreptul în sarcina respectivă", a declarat medicul Doru Herghelegiu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cazurile de infertilitate, tot mai dese. Care este motivul 

 

Mai mult, medicul primar obstetrică-ginecologie și chirurgie oncologică ne-a mai spus că principalul motiv al infertilității este nesiguranța tinerilor. În goana după un loc de muncă stabil și după o casă a lor, cuplurile amână foarte mult momentul conceperii copilului, fără să se gândească la dificultatea sau problemele care vin la pachet cu sarcina la vârstă mai înaintată.

Cu toate acestea, tehnologia în sănătate a avansat și poate oferi cuplurilor ocazia să devină părinți. 

Medicul a vorbit și despre sarcinile cu gemeni sau tripleți, din ce în ce mai des întâlnite și chiar dorite, dar care vin cu mai multe probleme și un efort mai mare al mamei.

"Infertilitatea e mai frecventă în cazul cuplurilor, pentru că de regulă cuplurile concept mai târziu.

Sunt multe femei care concep după 35 de ani, ori fertilitatea optimă este între 20 și 35 de ani. Femeile sunt ocupate, au obligații profesionale, vor să-și asigure un cămin, o casă. Da, pentru tineri este greu ca să aibă o situație stabilă.

Și aceștia sunt părinții responsabili, cei care vor să conceapă atunci când totul este bine pus la punct. Tocmai acești oameni au uneori ghinionul și ajung la o vârstă la care fertilitatea e mai scăzută și se obțină mai greu sarcina.

Dar, de regulă, cu tratamente de stimulare, de inducție a ovulației putem ameliora capacitatea de ovulație a femeii, deci eliberarea celulelor sexuale de ovar. Putem face intervenții și la nivelul trompelor, dacă acestea au mici imperfecțiuni de permeabilitate, putem ameliora spermatogeneza prin tratamente.

Există fertilizarea invito, procedurile de fecundație medicală asistată care au dat un elan considerabil conceperii unui copil la vârste înaintate, tot mai frecvent femei de 42 - 45 - 48 - 50 de ani, care au chiar gemeni. 

Sarcinile gemelare mulți părinți și le doresc până când văd cât de greu este pentru femeie să poarte o sarcină gemelară, este mult mai dificil și ulterior și îngrijirea gemenilor nu e atât de simple", ne-a mai spus el.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel