Ce să fac dacă am părul gras. Marinescu, despre șamponul "minune": Rezultate foarte bune, normalizează secreția de sebum

ce sa fac daca am parul gras. FOTO: Freepik @prostooleh
EXCLUSIV
Ioana Marinescu ne-a vorbit despre îngrijirea părului gras, dar și despre șamponul ”minune” care normalizează secreția de sebum.

Părul gras este o consecință a unei secreții excesive de sebum, substanța uleioasă produsă de glandele sebacee.  În cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe, Ioana Marinescu, fondator PLUSH BIO, Farmacist Formulator, specialist în Formularea și Evaluarea produsului dermatocosmetic, membru al Societății Române de Dermatologie, ne-a explicat cum putem să îngrijim părul gras, fără a face ”o obsesie” din ținerea sub control a secreției de sebum.

”În general, persoanele care au părul foarte gras și foarte unsuros, cum se spune în popor, trebuie să limiteze felul în care îl spală. Pentru că în momentul în care spălăm în fiecare dimineață părul, o să îi stimulăm foarte tare secreția de sebum.

La persoanele cu păr gras, la persoanele cu tenuri foarte grase, este important să ținem acest aspect sub control și să nu facem o obsesie din el. În momentul în care dăm foarte multe active sicative, care usucă, dezechilibrăm foarte tare și atunci tenul accentuează tendința de secreție de sebum. Este important să încercăm să păstrăm un echilibru.

Și foarte bune rezultate, într-adevăr, cu Reparatrice Scalp, cel care funcționează pe scalp, cu mâncărimi și cu disconfort, are rezultate foarte bune și cu normalizarea secreției de sebum fără a o face să fie extrem de agresivă.

De asemenea, un șampon cu care foarte bine reacționează cumpărătorul este șamponul cu ierburi sălbatice, care are un compus botanic extrem de activ, care ajută la normalizarea secreției de sebum de la nivelul scalpului”, a declarat Ioana Marinescu în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.

Care este rolul sebumului

Sebumul este o substanță uleioasă produsă de glandele sebacee. Sebumul se amestecă cu molecule de grăsime și formează un strat protector la suprafața pielii, care contribuie la hidratarea pielii și la protejarea acesteia. Sebumul este alcătuit în proporție de 57% din trigliceride și acizi grași, 26% ceruri, 12% scualen și 4,5% colesterol, potrivit Healthline.

Glandele sebacee sunt află pe întreaga suprafață a corpului, de cele mai multe ori sunt grupate în jurul foliculilor piloși, dar pot exista și independent de aceștia. Cea mai mare concentrație de glande sebacee se află la nivelul feței și al scalpului.

Secreția de sebum este reglată, la modul general, de hormonii androgeni secretați de suprarenale și de ovare și testicule. Glandele sebacee funcționează încă dinainte de naștere, iar pe parcursul vieții secreția poate crește și cu 500% (perioada pubertății), ca apoi să scadă cu vârsta, ceea ce determină uscarea, crăparea și îmbătrânirea pielii.

Care sunt factorii care influențează producția de sebum

Printre factorii care pot determina creșterea producției de sebum se numără:

- medicația pe bază de hormoni;

- boala Parkinson;

- dereglări ale funcționării glandei hipofize, glandelor suprarenale sau testiculelor.

Reducerea producției de sebum se poate remedia în funcție de cauzele care au dus la exces: tratament pe bază de contraceptive, tratament pe bază de isotretinoim, un precursor al vitaminei A sau eliminarea din dietă a alimentelor care determină o creștere bruscă a glicemiei și a celor care sunt bogate în grăsimi saturate.

Cauzele care duc la îngrășarea părului

Părul gras înseamnă un dezechilibru al glandelor sebacee. În cele mai multe cazuri, părul gras este o problemă a genetică, însă aceasta poate fi agravată și de alți factori:

- stresul

- anxietatea

- alimentație necorespunzătoare, bogată în grăsimi.

Ce poți face pentru îngrijirea părului gras

Pe lângă folosirea produselor speciale destinate acestui tip de păr, este important să ținem cont de câteva aspecte care vin în sprijinul unei normalizări a secreției de sebum.

- părul trebuie limpezit bine după spălare, astfel încât să fie eliminată orice urmă de șampon de pe păr și odată cu el se are în vedere și eliminarea uleiului de pe firele de păr;

- aplicarea balsamului de păr doar pe vârfuri, chiar dacă din dorința de a avea un păr mătăsos există tendința de a da cu acesta și la rădăcină, lucru care ar duce la încărcarea firului de păr, dar și la grăbirea procesului de îngrășare a părului;

- folosește șampon uscat, dar nu în exces. Acesta este eficient dacă dorești amânarea cu o zi a spălatului pe păr, având rolul de absorbi uleiul de la rădăcina părului și duce la dispariția aspectului uleios al irului de păr;

- pieptănatul corespunzător are rolul de a distribui uleiul pe toată lungimea părului. Dacă părul nu este periat/pieptănat bine, uleiul va rămâne doar la nivelul rădăcinii, fapt care va duce la îngrășarea mai rapidă. Pe de altă parte, pieptănatul în exces poate stimula producerea de ulei;

- uscatul cu foehnul este un alt aspect de care trebuie să ținem cont. Nu este indicată folosirea unei temperaturi prea mari pe parcursul uscării, și nici ținerea prea aproape de rădăcina părului. 

Vezi și: Cu ce să te speli pe cap pentru a scăpa de mâncărime, mătreață și căderea părului. Marinescu: Important e să fim foarte înțelepte cu părul nostru

Mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel