Ce pandemii amenință omenirea după Covid. Adrian Streinu-Cercel: Ne face să ne cutremurăm un pic. Am început să ne "jucăm" cu antimicoticele. Unii încearcă să pregătească omenirea

Ce pandemii ameninta omenirea dupa covid - Foto: Freepick @pablographix
EXCLUSIV
Este omenirea amenințată de alte pandemii și dezastre epidemiologice? Suntem mai pregătiți după experiența tragică a pandemiei COVID-19?

Adrian Streinu-Cercel, medic primar Boli infecţioase, Doctor în Științe Medicale, Președinte Comisia pentru Sănătate în Senatul României, ne-a vorbit despre cât de pregătită este omenirea pentru alte pandemii și dezastre epidemiologice, plecând de la pandemia de COVID-19. 

Mai mult, acad. prof. dr. Irinel Popescu, realizatorul emisiunii Academia de Sănătate de la DC Medical l-a întrebat pe medicul Adrian Streinu-Cercel "în ce măsură crede că omenirea este în continuare amenințată fie de evoluția acestei pandemii, fie de apariția altor agenți microbieni care să provoace asemenea dezastre".

Cum poate scăpa un virus din laborator. Streinu-Cercel, dezvăluire: Este luat pur și simplu în eprubetă și iese cu el pe ușă. Sistemele sunt puse pe alertă, ușile se închid automat

Antibiotice, doar cu rețetă specială. Florin Buicu, după decizia lui Rafila: Viața reală ne arată că mergem la farmacie și ne cumpărăm orice medicament fără niciun fel de prescripție

Cauza principală a cancerului. Streinu-Cercel: 85-90% dintre îmbolnăviri țin de asta. Neoplasmul pulmonar, cea mai mare problemă oncologică pe care o generează

"Omenirea tot timpul este amenințată de câte ceva, mai ales atunci când noi intervenim brutal în zone în care n-ar trebui să intervenim. Și aș reaminti faptul că Eurasia reprezintă creuzetul pandemiilor. Acolo există o zonă caldă, există o zonă unde se pot dezvolta foarte multe microorganisme care pot să facă pasajul între specii. Noi ar trebui să fim foarte atenți și pe măsură ce acest concept de One Health va intra mai profund și mai structurat pe anumite arii de cercetare evident că va putea să aducă date suplimentare care să ne arate unde putem să mergem fără grijă și unde trebuie să mergem cu foarte multă grijă.

Noi vorbim în momentul de față de o patologie, să spunem de boli rare, dar acele boli rare despre care să zice că ar fi rare nu sunt tocmai rare", a declarat Adrian Streinu-Cercel, în exclusivitate pentru DC Medical.

Există 3 miliarde de microorganisme noi cunoaștem sub 0,5%. Am început să ne "jucăm" cu antimicoticele

 

"Dacă ne uităm la ansamblu microorganismelor, noi știm că din circa 3 miliarde de microorganisme noi cunoaștem sub 0,5%. 

Această cunoaștere de sub 0,5% a microorganismelor din punct de vedere al filiației lor ne face să ne cutremurăm un pic.

Ne uităm la faptul că o serie de celule care au putere de a face clorofilă, de fotosinteză, au devenit cele care au generat și au făcut posibilă apariția animalelor pe pământ, care sunt consumatorii.

Dar mai mult decât atât, consumatorii se prăpădesc și ei și atunci ei trebuie să fie inactivați de către cineva și acei cineva sunt fungii.

Adevărul despre Hidroxiclorochină. Care e cel mai bun antiviral, de fapt. De ce a trebuit să stea oamenii în spital dacă nu aveau COVID. Streinu-Cercel: A fost denigrată cu televizorul

Deci iată că la nivel de microorganisme vorbim și aici de regate, cele care ne pot face viața mai ușoară, mai confortabilă sau din contra, să ne pună o serie de probleme.

Și am văzut acest lucru atâta timp cât am început să ne "jucăm" cu antimicoticele. Când am început să ne să folosim extensiv antimicotice pentru te miri ce, am constatat de exemplu că la nivel de Candida care era până acum un germene inofensiv, a început să dezvolte rezistență la Influcan în proporție de peste 40%, deci în afara bacteriilor care sunt cu multi-rezistență și fungii au început să devină cu multi-rezistență și acum și virusurile pe care le tratăm cu antivirale au început să dezvolte mutații de rezidență.

Iată de ce aceste tipuri de secvențieri și de observare a mutațiilor potențiale pe care aceste micro-organisme se dezvoltă, devine foarte, foarte importantă.

Aici, sistemul de One Health este cel care poate să genereze noi idei de a face prevenirea acestor dezvoltări de rezistență și evident că omul, cu mintea lui, trebuie să lucreze în acest domeniu pentru a face cât mai favorabilă viața pe pământ", a completat medicul Adrian Streinu-Cercel.

"Din păcate omenirea uită foarte repede. Atunci când am ieșit de sub presiunea problemei respective, încercăm să ne revenim la ce a fost înainte. Unii încearcă să pregătească pentru viitor omenirea"

 

"Aș vrea să vă întreb în continuare, legat și de acest nou concept de One Health, în ce măsură după o experiență tragică prin care a trecut omenirea în ultimii ani, putem considera omenirea mai pregătită atunci când se va confrunta potențial cu o epidemie viitoare?", a mai întrebat Irinel Popescu.

"Din păcate omenirea uită foarte repede. Uitarea face parte din existența noastră și atunci când am ieșit de sub presiunea problemei respective, încercăm să ne revenim la ce a fost înainte. Dar unii dintre noi țin minte chestia asta și încearcă să pregătească pentru viitor omenirea și respectiv modul de a proteja populația.

Este un lucru care este apanajul organizațiilor internaționale și aici aș aminti CDC, EMA de la nivel european, aș aminti pe cei de la Stockholm care se ocupă la această componentă de epidemiologie pentru prevenirea infecțiilor, fie că sunt de tip endemic, fie că sunt de tip pandemic.

Deci o parte din oamenii de știință se focalizează, se concentrează pe aceste probleme, însă pentru ca să nu apară în realitate, omul de rând trebuie să înțeleagă că trebuie să aibă în comportamentul său o serie de modificări. Și aici aș începe cu accesul la apă și canal și modul în care gestionăm deșeurile, pentru că acolo este locul unde microorganismele găsesc modul de dezvoltare cel mai rapid, acolo este multă componentă proteică, este multă umiditate și plecând de aici, evident că inclusiv animalele de companie pot să fie niște co-portori foarte importanți a acestor potențiali zoonoze", a conchis Adrian Streinu-Cercel.

 

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Diferența dintre RMN și CT: ce trebuie să știi despre fiecare

Crossuri externe

pixel