Femeile cu hipertensiune arterială...
Ciocolata neagră, cunoscută și sub denumirea de ”ciocolată cu conținut ridicat de cacao”, este îndrăgită de foarte mulți consumatori. Pe lângă gustul său decadent, ciocolata neagră aduce cu sine o serie de efecte uimitoare asupra sănătății, dar și anumite riscuri și aspecte mai puțin cunoscute.
"Ciocolata neagră conține mai puțin zahăr adăugat și grăsimi decât ciocolata cu lapte sau cea albă. Ciocolata neagră are între 50% și 90% solide de cacao, ar ciocolata cu lapte are între 10% și 50%.", susțin medicii de la Cleveland Clinic.
Originea ciocolatei negre se întinde pe parcursul mai multor secole și traversează diverse culturi. Se crede că primele semințe de cacao au fost cultivate de către civilizațiile antice din America Centrală și de Sud, cum ar fi aztecii și mayașii. Ei au preparat o băutură cu cacao, care a fost considerată sacră și utilizată în ritualuri religioase.
Bogată în antioxidanți: Ciocolata neagră conține o cantitate bogată de compuși organici care sunt biologic activi și acționează ca antioxidanți. Acești compuși includ polifenoli, flavanoizi și catechine, printre altele. Conform cercetărilor, polifenolii din ciocolata neagră pot contribui la scăderea unor forme de colesterol LDL ("rău") atunci când sunt combinați cu alte alimente precum migdalele și cacao.
Bună pentru sănătatea inimii: Consumul moderat de ciocolată neagră este asociat cu reducerea riscului de boli de inimă. Flavonoidele pot ajuta la menținerea sănătății vaselor de sânge și la scăderea tensiunii arteriale.
Îmbunătățește funcția cognitivă: Consumul regulat de ciocolată neagră poate sprijini sănătatea creierului, îmbunătățind fluxul sanguin către acesta și promovând funcția cognitivă.
Stimulează buna dispoziție: Ciocolata neagră conține substanțe chimice precum feniletilamina și serotonină, care pot stimula eliberarea de endorfine și induce o stare generală de bine și fericire.
Conține cofeină: Ciocolata neagră conține o cantitate mică de cofeină, ceea ce poate oferi o ușoară senzație de energizare.
Precauții în consumul excesiv: Deși beneficiile ciocolatei negre sunt remarcabile, consumul excesiv poate duce la aport caloric crescut și, prin urmare, la creștere în greutate.
Alergii: Persoanele alergice la cacao sau la alte ingrediente din ciocolată trebuie să fie atente și să evite consumul.
Conținut Caloric: Ciocolata neagră poate fi calorică, deci, este important să o consumați cu moderație, mai ales dacă urmăriți să vă mențineți greutatea.
Alergii și intoleranțe: Persoanele cu intoleranță la lactoză sau alergii la anumite ingrediente din ciocolată ar trebui să citească cu atenție eticheta produsului.
Interacțiuni medicamentoase: Dacă luați anumite medicamente, consultați medicul înainte de a consuma cantități mari de ciocolată neagră, deoarece anumite substanțe pot interacționa cu medicamentele.
În ciocolată caldă: Puteți adăuga bucăți de ciocolată neagră în ciocolată caldă pentru a intensifica gustul și a beneficia de antioxidanți.
În rețete culinare: Ciocolata neagră poate fi folosită în prăjituri, tarte sau alte rețete pentru a adăuga un gust delicios și beneficii sănătoase.
Cu fructe uscate: Combinați ciocolata neagră cu fructe uscate, cum ar fi căpșunile sau afinele, pentru a vă bucura de un desert delicios și hrănitor.
Vezi și: 10 plante care au efecte uimitoare asupra organismului. Corpul tău îți va mulțumi
Ciocolata neagră poate aduce numeroase beneficii sănătății, dar și riscuri dacă nu este consumată cu moderație. Cu toate acestea, atunci când este inclusă într-o dietă echilibrată și sănătoasă, ciocolata neagră poate aduce o notă delicioasă și hrănitoare vieții tale, oferindu-vă, atât gustul dulce, cât și avantajele pentru sănătate. Ca întotdeauna, consultarea medicului sau a unui specialist în nutriție este recomandată înainte de a face schimbări semnificative în dieta dumneavoastră.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Femeile cu hipertensiune arterială...
Colesterolul ridicat este o problemă...
Menopauza este o perioadă critică în...
1 din 8 femei se va confrunta cu...
Expansiunea Halloweenului în România...
Greșeala pe care ai făcut-o până acum...
Capacitatea de a ne menține...
Legumele rădăcinoase sunt o alegere...