Caracterizate de lipsa unui...
De Sărbătorile de iarnă, în special de Crăciun, masa se servește cu familia și prietenii.
Medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, a explicat pentru DC Medical, cum trebuie să mâncăm de Crăciun, atunci când suntem musafiri, dar ținem totuși dietă.
"De Crăciun, când suntem musafiri sau când mergem la restaurant avem de ales între o multitudine de feluri deosebite tradiționale care poate ne plac sau poate nu și atunci vom alege ceea ce ne place mai mult.
Vom pune cantități micuțe pentru a gusta, nu trebuie din fiecare fel de mâncare pentru că știm că mai urmează și altele. Sigur că vom lăuda toate preparatele gazdei pentru a-i face plăcere și trebuie să avem grijă cum le combinăm.
Putem încerca la masa de dimineața să gustăm tradiționalele salate de boeuf, de vinete, cârnați, niște mezeluri specifice Crăciunului.
La masa de prânz să mâncăm friptură, sărmăluțe, iar spre seară lăsăm puțină mămăliguță sau salată de sfeclă și astfel nu încărcăm organismul cu toate alimentele tradiționale specifice Crăciunului la o singură masă", a declarat medicul nutriționist Anca Hâncu.
În privința băuturilor care însoțesc bucatele tradiționale, vinul este de cele mai multe ori băutura nelipsită de pe mesele românilor de Crăciun.
Astfel, medicul nutritionist a spus că vinul fiert, care este atât de gustos, ar fi foarte bine să se bea fără zahăr, doar cu scorțișoară, cuișoare și alte condimente care dau savoare vinului.
Vinul merge bine lângă o friptură, sarmale sau alte bucate tradiționale de pe masa de Crăciun sau Revelion. Medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat în ce cantitate ar trebui să bem vin astfel încât să profităm din plin de beneficiile pe care le are asupra sănătății.
“Cât bem de Crăciun, o bună întrebare. Sigur, că moderația este recomandată în continuare și pentru consumul de Crăciun. Aici aș face niște mențiuni speciale legate de vinul fiert, care este atât de gustos, dar ar fi foarte bine, dacă se poate, să se adauge o cantitate mică de zahăr sau chiar fără zahăr, în acel vin fiert și să se pună cuișoare, scorțișoară, toate celelalte condimente care dau savoarea vinului fiert, evitându-se aportul de zahăr în exces.
Un consum moderat înseamnă, apropos de vin, două pahare pentru bărbați, un pahar pentru femei. Bine, la o masă se mai poate depăși puțin această cantitate, însă e bine să fie consumat vinul cu moderație, treptat.
Să lăsăm bucuria acestei sărbători și a meselor în familie sau cu prietenii să fie în prim plan și consumul de alcool să rămână pe planul doi”, a spus dr. Anca Hâncu.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...