Ce faci dacă te-ai îmbolnăvit de COVID. Recomandările medicilor

Gradul de ocupare a paturilor COVID din spitale se apropie de 50% și continuă să crească.

Reprezentanții Ro Vaccinare reamintesc, pe rețelele sociale, ce ar fi bine să faceți dacă vă îmbolnăviți de COVID. Au postat un desen explicit pe care îl puteți vedea mai jos:

”Mesaj de interes general! Distribuiți aceste informații utile pentru prieteni!

1. Ce faci dacă ești infectat cu SARS-COV-2?

2. Ce faci dacă ești contact direct cu o persoană infectată cu SARS-COV-2? Nu vă jucați cu sănătatea. Ascultați sfatul medicilor!

PS: Gradul de ocupare a spitalelor COVID la nivel național a fost de 45.19 % și este în creștere (3 februarie 2022)”, se arată pe Facebook.

Medicul Amir Zahra spune care este pericolul automedicației, în contextul pandemiei care a obligat mulți oameni să nu se prezinte la medic de teama infectării, chiar și atunci când simptomele au fost grave. Mai mult, persoane care sunt infectate cu CPVID-19, preferă să stea acasă și să ia singure medicamente, ceea ce prezintă un real pericol pentru sănătate.

”Nici nu mă așteptam să dureze atât de mult pandemia. Auzim tot mai des automedicație, pacienți care stau acasă... Din păcate, asta ne face munca mult mai grea, mai ales că o parte dintre ei ajung pe Terapie Intensivă”, susține medicul. După un an de luptă cu virusul, Amir Zahra susține că este extrem de important ca în momentul în care bănuim că suntem infectați, să urmăm pașii corecți, astfel încât boala să fie diagnosticată timpuriu, să primim un tratament corect, iar starea noastră de sănătate să fie ținută sub control. 

”În primul rând, anunțăm medicul de familie, o monitorizare simplă cu un pulsoximetru, să urmărim saturația oxigenului din 4 în 4 ore, sau din 6 în 6 ore, mai ales dacă știm că ne aflăm într-o categorie de risc, cu o boală cronică, cu o boală autoimună, să urmărim modul cum respirăm, dacă vedem că primim aer mai greu, că devenim mai agitați... Trebuie să ne păstrăm calmul, să nu ne facem tot felul de filme, că o să ajungem intubați, că o să murim... Să rămânem optimiști!

În momentul în care consideri că ai simptome de COVID, o febră care persistă, frisoane, îți pierzi gustul, mirosul, cel mai indicat este să îți faci un test PCR, pentru că este mult mai precis și este o garanție mult mai mare decât un test rapid. După 14 zile, șansele să iasă un test negativ sunt destul de mari; sau după 20 de zile. Dar asta nu schimbă cu nimic starea pacientului, pentru că nu e vorba despre 14 zile și se încheie boala. Boala poate să dureze, sechelele durează și mai mult, sechelele pulmonare, bolile autoimune care apar, diabet decompensat, sindrom depresiv. Și, până la urmă, nu testul este cel mai important. Importante sunt simptomele, cum ne tratăm și cu ce!”, subliniază medicul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel