Ce face wasabi pentru creierul tău. Motivul pentru care să îl adaugi în alimentația ta

Ce face wasabi pentru creierul tau Foto: Freepik @wirestock
Ce face wasabi pentru creierul tau Foto: Freepik @wirestock
Ce face wasabi pentru creierul tau Foto: Freepik @ stockimagefactorycom
Ce face wasabi pentru creierul tau Foto: Freepik @ stockimagefactorycom
  • Ce face wasabi pentru creierul tau Foto: Freepik @wirestock
  • Ce face wasabi pentru creierul tau Foto: Freepik @ stockimagefactorycom
Descoperă proprietățile benefice pentru sănătate ale celui mai popular condiment din bucătăria japoneză.

Procesul de îmbătrânire afectează funcția cognitivă și creierul. Este foarte cunoscut faptul că mai multe alimente și condimente au proprietăți de "stimulare a creierului". Cercetătorii de la Universitatea Tohoku au demonstrat că wasabi, cunoscut și sub numele de hreanul japonez, are beneficii potențiale pentru anumite zone specifice ale funcției cognitive la persoanele în vârstă.

Multe schimbări au loc în organism pe măsură ce îmbătrânim, atât în interior, cât și în exterior. Acest lucru este valabil și pentru cogniție, sau capacitatea creierului de procesare a informațiilor și de memorare.

Printre semnele comune ale pierderii cognitive legate de vârstă se numără dificultatea de a găsi cuvântul potrivit de spus atunci când vorbești, uitarea locului unde ai pus lucrurile și rezolvarea mai lentă a problemelor.

Numeroase obiceiuri legate de stilul de viață pot ajuta oamenii să își păstreze sănătatea cognitivă pe măsură ce îmbătrânesc, conform cercetărilor anterioare. Printre acestea se numără menținerea unei diete nutritive.

În plus, studiile au demonstrat proprietățile de "stimulare a creierului" ale câtorva alimente, printre care se numără varza kale, ouăle, somonul gras și fructele de pădure. De asemenea, s-a descoperit că anumite condimente, precum ghimbirul, șofranul, scorțișoara și turmericul, pot îmbunătăți performanța creierului.

Recent, wasabi, un condiment folosit de obicei ca atare în bucătăria japoneză, a fost asociat cu îmbunătățirea performanțelor cognitive la persoanele în vârstă, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Tohoku din Japonia.

Vezi și: Adevărul despre dieta cu un coținut scăzut de carbohidrați: 9 mituri desființate. Poți să o ții fără probleme

Compușii care fac wasabiul sănătos

Originar din Japonia și din unele regiuni din Rusia și Coreea, wasabi este denumit și hreanul japonez.

Acesta aparține familiei Brassicaceae, care mai conține rucola, ridichea și hreanul. Deoarece wasabi este un rizom, se folosesc rădăcinile sale și crește sub pământ. Rădăcina de wasabi este adesea rasă pentru a crea o pastă proaspătă. Mirosul și condimentul slab al wasabiului proaspăt ras amintesc de hrean sau de muștar iute.

Cercetătorii au examinat posibilele avantaje ale wasabiului la subiecți umani, modele animale și culturi de celule. Studiile anterioare sugerează că wasabi poate oferi o serie de avantaje pentru sănătate, cum ar fi:

- Niveluri ridicate de vitamina C pentru susținerea sistemului imunitar

- Proprietăți antiinflamatorii

- Susține sănătatea inimii

- Ajută la pierderea în greutate

- Îmbunătățește sănătatea intestinelor

- Efecte antibacteriene

- Protejează împotriva tulburărilor neurodegenerative

- Stimulează sănătatea oaselor

- Îmbunătățirea somnului și a oboselii

- Atribute anticancer

Vezi și: Poate muzica să lupte împotriva migrenelor? Terapia cu ritmuri binaurale devine tot mai populară. Cum găsești frecvența potrivită

Wasabi îmbunătățește memoria de lucru și episodică

Un studiu la care au participat 72 de adulți japonezi cu vârste cuprinse între 60 și 80 de ani a constatat că cei care au luat o tabletă de wasabi care conținea 6-MSITC, principalul său compus bioactiv, au prezentat o îmbunătățire semnificativă a performanțelor memoriei de lucru și episodice în comparație cu cei care au luat o tabletă placebo. 

De asemenea, studiul nu a constatat îmbunătățiri semnificative în alte domenii cognitive. Participanții au fost supuși unor teste cognitive și de memorie înainte și după cele 12 săptămâni de administrare a suplimentului. Cercetătorii au concluzionat că suplimentul poate avea beneficii potențiale pentru sănătatea cognitivă, potrivit Medical News Today.

Freepik @tockimagefactorycom

Cercetări privind efectul wasabiului asupra sănătății cognitive

Un studiu realizat de neurologul Dr. Clifford Segil sugerează că wasabi ar putea avea beneficii cognitive. Segil, care tratează pacienții cu pierderi de memorie și demență, consideră că medicina modernă nu este la fel de eficientă ca în cazul altor afecțiuni neurologice. 

El și-ar dori ca rezultatele acestor studii clinice să fie mai vizibile în practica clinică și ar dori să vadă rezultatele repetate pe un grup mare de pacienți cu teste cognitive standardizate. 

Monique Richard, dietetician nutriționist înregistrat și purtător de cuvânt mediatic național al Academiei de Nutriție Dietetică, susține, de asemenea, studiul, afirmând că legătura specifică cu îmbunătățirea cognitivă este interesantă și merită investigată în continuare. 

Ea speră să vadă dacă rezultatele ar putea fi reproduse cu wasabi sub formă de alimente față de un supliment și dacă alte variante sau specii ale plantei, cum ar fi hreanul, ar produce rezultate similare pentru ușurința de disponibilitate, aplicare și utilizare.

"Legătura specifică cu îmbunătățirea cognitivă este interesantă și merită investigată în continuare. Aș dori să văd dacă rezultatele ar putea fi reproduse cu wasabi sub formă de alimente față de un supliment și dacă alte variații sau specii ale plantei, cum ar fi hreanul, ar produce rezultate similare pentru ușurința de disponibilitate, aplicare și utilizare", a explicat Richard.

Alimentele pe care să le eviți pentru sănătatea cognitivă

Dr. Segil sugerează că structura și clasele formale pot preveni declinul cognitiv prin stimularea creierului și menținerea cogniției. Faptul de a fi social și nu izolat încurajează comunicarea și participarea, în timp ce a sta singur fără beneficii cognitive. 

Dietele bogate în nutrienți specifici, cum ar fi magneziul, acidul folic, B6, zincul, D și omega-3, pot susține funcția cognitivă. Alimentele bogate în acești nutrienți includ spanacul, broccoli, fasolea neagră, fasolea roșie, nucile, semințele, bananele, cerealele integrale, peștele gras, semințele de in, semințele de chia, nucile, gălbenușurile de ou și alimentele îmbogățite. 

Un microbiom intestinal sănătos susține, de asemenea, sănătatea cognitivă, ajutând la conducerea neurotransmițătorilor, funcția executivă și sănătatea neuronilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel