Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Sebastian Crăciun a urcat pe scena Românii au Talent, sezonul 12, vineri seara. La 19 ani, Sebastian a decis să-și asume boala gravă pe care o are și să facă un număr de comedie pe seama ei.
Venit din Câmpulung Moldovenesc, Sebastian Crăciun a oferit o lecție puternică pe scenă, iar momentul său de stand-up comedy a uimit jurații și publicul.
Sebastian s-a născut cu tetrapareză spastică, dar a crescut cu ideea că este un copil normal și că trebuie să se poarte ca atare.
A crescut luând bătaie la lapte gros, cu julituri, mingi de fotbal în cap și susține că doar din copac nu a căzut și că "mai jos de pământ nu ai cum să cazi". Își amintește inclusiv momentul în care i-a căzut o ganteră în cap la kinetoterapie și era să moară.
Faptul că este imobilizat l-a făcut să-și dezvolte pasiunea pentru cultură, a început să citească mult, să schimbe finalul poveștilor în minte, iar următorul pas a fost să înceapă să scrie, ajungând să scrie 6 volume de poezie.
Pasionat de teatru radiofonic a început să facă cursuri de actorie și se gândește să scrie câteva piese de teatru radiofonic.
Nu s-a folosit de boala lui, ci și-a folosit boala pentru a-și spune povestea cu autoironie și pentru a aduce zâmbete pe fețele oamenilor.
Îi place autoironia și îl citează pe Woody Allen care a spus: "comedia nu este decât o tragedie peste care a trecut timpul".
"Mă numesc Sebastian Remus Crăciun, am 19 ani și mă ocup cu multe, aș putea spune.
Acum m-am trezit că mă ocup și cu a face oamenii să râdă. Eu pe asta mizez, în calitate de antitalent total. Va fi ceva unic în viața fiecărui spectator. Fiecare sezon are nevoie de omuleții lui și eu voi fi clovnul se serviciu. Până acum l-au avut pe Gigel Frone sau pe cine au mai avut ei pe aici.
Sunt sigur că autoironia e forma potrivită cu care poți întâmpina așa ceva pentru că nu înseamnă o negare. Eu sunt conștient de ceea ce sunt, dar sunt conștient că poate ieși și ceva bun din asta și mi-am creat perspectiva de om care e foarte ok cu boala pe care o are. Eu și ea suntem mai mult niște colegi de scenă. Nu ne suportăm neapărat în viața de zi cu zi, dar tot nu putem scăpa unul de altul, așa că uneori colaborăm.
Boala face mișto de mine, eu fac mișto de ea, ne mai luăm la trântă câteodată, dar se putea și mai rău decât să am tetrapareză.
Se poate râde despre orice, dacă Dumnezeu are atâta umor să facă o ființă ca mine, și eu pot să am umor cu el, ne permitem, noi suntem prieteni buni. Ca ingrediente de bază, este vorba despre un om care a vrut să își trateze un roșu în gât într-un spital românesc și a plecat cu o tetrapareză. Aveam să îmi dau seama mai târziu că la noi în spital nu intri neapărat cu speranța de a te vindeca, intri și te rogi să nu pleci cu alte boli pe lângă aia cu care ai venit.
Povestea mea chiar dacă nu se vrea inspirațională poate să deschidă oamenilor noi perspective. Vreau să arăt aici că toate au un sens, chiar dacă nu par a avea și cred că întregul meu parcurs demonstrează chestia asta", a spus Sebastian Crăciun, înainte de a urca pe scenă.
"Dumnezeu m-a luat frumos, cu tetrapareza mea și m-a trimis aici. Omuleții din spate, Pavel și Smiley mi-au spus: Stai relaxat, totul va fi bine! Ei, e o chestie foarte improprie și foarte nașpa de spus unui om ca mine, fiindcă tocmai pe asta se bazează tetrapareza, îți întărește corpul, tot corpul. Vă dați seama, dacă puteam fi relaxat, nu mai eram handicapat!", a spus Sebastian în momentul său de comedie.
Sebastian Crăciun a primit patru de DA și a trecut în etapa următoare la Românii au Talent.
Andi Moisescu: Mie mi se pare că el are un atuu. Poate e o nebunie ceea ce spun acum, dar mie mi se pare că unele glume doar el le poate face. Cred că ai descoperit un drum care s-ar putea să îți aducă foarte mari satisfacții și, de fapt, ăsta mi se pare marele câștig, nu doar pentru tine, ci pentru toți cei care se află în situația ta.
Andra: Mi-a plăcut ce am auzit. Ne-ai făcut să te privim altfel și să apreciem curajul ăsta cu care ai povestit despre tot ce ți se întâmplă.
Dragoș Bucur: Faptul că tu ești aici pe scenă, faptul că ne-ai făcut să râdem, ne-ai emoționat, o să îi facă pe cei de acasă, o să le dea curaj. Pornind de la experiența de azi poți să intri pe un drum care într-un anume punct va face ca istoria să te țină minte.
Tetrapareza spastică este o forma de paralizie cerebrala care este cauzată de o anumită leziune sau boală și are ca rezultat pierderea parțială sau totală a utilizării trunchiului și a membrelor.
Tetrapareza spastică afecteaza toate cele patru membre, atât mâinile, cât și picioarele.
În general, atât nervii senzoriali, cât si cei motorici sunt afectați, ceea ce înseamnă că se pierde atât senzația, cât și controlul acelei părți a corpului.
Unii pacienți au tetrapareza din cauza unor probleme congenitale sau din naștere.
Factori de risc pentru dezvoltarea tetraparezei spastice includ:
- o mamă care are o infecție precum rubeola, rujeola, toxoplasmoza, herpes, citomegalovirus în timpul sarcinii.
- o mamă cu un tip de sânge incompatibil
- o mamă cu retard mintal sau cu antecedente de probleme tiroidiene sau tulburări de convulsii.
- o naștere complicată
- un scor scăzut apgar (un test efectuat de mai multe ori în următoarele ore după naștere, care atribuie un punctaj bazat pe ritmul cardiac, reflexele, culoarea pielii si tonusul muscular)
- icter sever după naștere, mai ales daca este lasat netratat
- convulsii când copilul este mic.
Tetrapareza dobandită provine din cauza degenerarii neurologice, căzături sau un accident de mașină, miopatii acute.
Simptomele în tetrapareză pot varia de la un pacient la altul, în funcție de acei nervi care sunt afectați de boală.
Principalul simptom al tetraparezei reprezintă slăbiciunea ce există în toate cele patru membre.
- lipsa fermității de la nivelul mușchilor membrelor
- rigiditate neobisnuită sau o încordare anormală a muschilor
- lipsa controlului mișcărilor
- incapacitatea de a merge
- pierderea controlului vezicii urinarere.
- Scolioza
- Deformări ale gleznei
- Contracții articulare
- Malnutriția
- Convulsii
- Constipație și incontinență, potrivit Cerebral Palsy Guidance.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...