Ce este testul cardio-pulmonar și de ce este NECESARĂ efectuarea sa. Cui i se adresează

ce este testul cardio pulmonar. FOTO Pexels @ Julia Larson
Testul cardio-pulmonar, cea mai bună soluție pentru detectarea problemelor cardiace și/sau pulmonare. 

Testul cardio-pulmonar și metabolic ne arată, în fapt, cum se realizează schimbul de gaze, oxigen și dioxid de carbon, în interiorul corpului. 

”Suntem creați să ne mișcăm permanent și tocmai mișcarea este cea care demască problemele inimii, ale plămânilor ori probleme în circuitele metabolice importante din organism”, a afirmat medicul Mihaela Bilic în emisiunea ”Doctor de Bine” de la PRO TV.

Pacientul consumă oxigenul pe care îl folosește în totalitate, producția de bioxid de carbon este sub nivelul consumului de oxigen, lucru care este foarte bun.

”Inima este un mușchi, iar cum funcționează în timpul efortului se înregistrează foarte ușor cu electrozi. Cum inima este legată direct de activitatea plămânilor, cele două organe se pot măsura simultan, în efort. ”Oxigenul este dus direct la mușchi datorită acestei pompe care este reprezentată de inimă. Inima împinge sângele cu oxigen până la mușchi. Acest sânge cu oxigen vine, însă, din plămâni, în urma respirației și atunci toate aceste etape sunt importante în desfășurarea efortului, pentru că dacă nu am avea plămâni care să ne ofere oxigen sau inimă care să ni-l împingă către mușchi sau mușchi care să poată să capteze din artere nu am putea să facem activitatea fizică”,  a explicat dr. Livia Trașcă, medic specialist cardiolog.

Acest test trebuie efectuat după vârsta de 35 de ani, pentru a vedea că totul funcționează bine în organism, în contextul în care, nici inima, și nici plămânii nu își manifestă ”problemele” prin durere. Astfel că suferința funcțională este arătată obiectiv de către testul cardio-pulmonar.

Efortul fizic transportă zahărul din sânge în celule, deschide transportatorii de glucoză din mușchi, din țesutul adipos, din organe.

Cum se face și cât durează testul?

Testul se realizează în două moduri - la cicloergometru (bicicletă) și la covor rulant (bandă de alergat). Testul de efort la covor rulant are avantajul simplității și poate fi utilizat de aproape toți pacientii, inclusiv de cei obezi.

Durata unui test de efort este, potrivit protocoalelor actuale, de 9-15 minute, rar mai mult. Aceasta, deoarece se consideră că la atingerea unui prag de 85-90% din nivelul maxim individual calculat, pacientul are o capacitate funcțională normală, iar dacă până la acest prag nu apar modificări ECG sugestive sau simptome care să limiteze efortul, se exclude, în principiu, o boală cardiovasculară semnificativă hemodinamic.

Vezi și: Legătura dintre anxietate și bolile de inimă. SPORTUL, secretul sănătății de fier

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel