Ce este Stenoza aortică. Dr. Dorobanţu, despre intervenția TAVI: Fără tăierea sternului, fără a-i opri inima

Foto: Unsplash @averey
Prof.dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, a vorbit despre Stenoză aortică și intervenția TAVI.

Ce este Stenoza aortică

 

Stenoza aortică este o boală severă, ce evoluează progresiv, având uneori o perioadă asimptomatică de latenţă de 10-20 de ani, alteori manifestându-se nespecific, dar zgomotos, prin angina pectorală, respiraţie dificilă, oboseală, ameţeală, sincopă. 

Anatomic și funcţional, stenoza aortică înseamnă că valva aortică nu se deschide complet din cauza unor mecanisme patologice ce produc îngroșarea, fibrozarea, fuzionarea sau calcificarea cuspelor (foitelor) valvei, frecvent din cauze degenerative, de ȋmbătrânire a valvei și determină formarea unui blocaj în calea tractului de ejecţie a sângelui ȋn ventriculul stâng. 

La pacienţii tineri, stenoza aortică este determinată de leziuni congenitale (valva bicuspidă, monocuspidă) pe care procesul de fibroză și calcificare le amplifică în timp. O altă cauză a bolii, ȋntâlnită mai rar, este boala reumatismală valvulară, ce produce leziuni postreumatice, care duc la fuzionarea comisurilor, a cuspelor și reducerea orificiului aortic.

De la instalarea simptomelor stenozei aortice, fără a interveni, speranţa de viaţă este redusă la câţiva ani.

Chiar și ȋn cazurile asimptomatice, există riscul morţii subite, motiv pentru care urmărirea corectă și tratamentul acestor pacienţi este foarte important.

Deși terapia medicală, cum ar fi profilaxia endocarditei infecţioase, tratarea hipertensiunii arteriale,  utilizarea de diuretice pentru a reduce presiunea pulmonară și eliminarea lichidului pulmonar etc. pot oferi un ajutor temporar, atunci când simptomele persistă, este recomandată intervenţia chirurgicală de înlocuire valvulară.

Factorii care declanșează Stenoza aortică:

- Vârsta înaintată (peste 70 de ani)

- Valva bicuspida, o malformație congenitală cardiacă

- Istoric de infecții streptococice care se pot afecta inima

- Factori de risc cardiovascular: diabet, hipercolesterolemie și hipertensiune arterială

- Boală cronică de rinichi.

"Nisip la rinichi" NU există! Ce este ESWL și cum tratăm calculii renali

Simptomele Stenozei aortice:

-  Amețeală și pierderea cunoștinței la efort

- Durere în piept la efort

- Dificultate în respirație, în special după o activitate intensă

- Oboseală

- Aritmii

- Umflarea la nivelul gleznelor și picioarelor

Ce este și care e scopul intervenției TAVI

 

TAVI este o procedură hibridă care necesită o abordare multidisciplinară, 360 de grade:

Pacienţii cu această adresabilitate către TAVI sunt atent evaluaţi, fiind triaţi printr-un protocol de evaluare preoperatorie în cadrul unei echipe multidisciplinare, formată din medici de specialităţi conexe: cardiolog, cardiolog intervenţionist, chirurg cardiac și medic anestezist. 

Procedura TAVI aduce beneficii notabile atât în ceea ce privește prognosticul vital, cât și rata de supraviețuire a pacienților seniori, cu risc crescut pentru o intervenţie clasică.

Acest tip de intervenţii oferă alternativă sigură pentru pacienţii care nu se califică pentru o soluţie chirurgicală, raportul risc-beneficiu fiind substanţial ȋn favoarea acestor tehnici hibride.
Obiectivul final al acestor intervenţii minim invazive este ameliorarea calității vieții oamenilor, pacienții care beneficiază de aceste tehnici moderne având beneficiile unei traume post-intervenţie reduse, unei durate mai mici de spitalizare și unei recuperări rapide, cu posibilitatea de reinserţie rapidă în familie și ȋn societate. 

Intervenţia de implantare valvulară aortică transcateter, cunoscută sub denumirea TAVI este o intervenţie de tip hibrid-chirurgie cardiavasculară și cardiologie intervenţională, care oferă cea mai bună soluţie de tratament pentru stenoza aortică strânsă, puternic simptomatică, cu o bună adresabilitate pacienţilor seniori, cu boli asociate.

Ȋn ce constă TAVI

Implantare valvulară aortică transcateter este o procedură prin care în interiorul valvei îngustate a pacientului se va insera o nouă valvă biologică. Există două modalităţi de a implanta valva:

1. abord transfemural prin puncţionarea arterei femurale, o arteră de calibru mare, care este situată la nivelul rădăcinii coapsei;

2. abord chirurgical transapical care implică o mică incizie la nivelul părţii stângi a toracelui pentru a permite accesul la nivelul vârfului inimii, prin care se va insera proteza.

Pacientul poate fi externat ȋn 4-5 zile de la intervenţie.

Prof.dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, despre intervenția TAVI

 

Prof. Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, chirurg cu expertiză ȋn intervenţii de tip TAVI, a explicat, pentru Spectacola, ce presupune această implantare valvulară aortică transcateter.

"În timp ce majoritatea pacienţilor cu stenoză aortică severă pot beneficia de intervenţia cardiacă pe cord deschis, pentru 30-50% dintre pacienţii care asociază și alte comorbidităţi (boli pulmonare, renale sau neoplazice), o intervenţie clasică ar fi grevată de riscurile asociate unei intervenţii invazive. Acești pacienţi pot beneficia astăzi de o alternativă sigură, ce ȋmbină progresul tehnicilor minim invazive din chirurgia inimii, cu tehnicile intervenţionale. Implantarea transcateter de valvă aortică expandabilă/TAVI are o bună adresabilitate pacienţilor seniori, care nu se califică pentru intervenţia clasică, din cauza bolilor asociate care cresc inacceptabil riscul operator. Intervenţia se realizează fără tăierea sternului și fără a opri inima. Este o procedură sigură, ce oferă rezultate spectaculoase și cea mai rapidă recuperare", a declarat Prof. Dr. Lucian Dorobanţu, medic primar chirurgie cardiovasculară, chirurg cu expertiză ȋn intervenţii de tip TAVI, pentru Spectacola

"Intervenţiile TAVI, un orizont de speranţă"

 

Într-o primă etapă, pacienţii necesită o confirmare clinică și paraclinică a diagnosticului de stenoză aortică strânsă simptomatică, iar echipa medicală trebuie să stadializeze riscul chirurgical al pacientului, o clasă de risc înalt având indicație de ghid pentru TAVI. Pacienţii seniori, chiar si cei cu risc scăzut, au de asemenea indicaţie de TAVI. Pacienţii sunt atent evaluaţi, după examene periprocedurale: examen clinic, analize de sânge, ecocardiogramă, ecografie cardiacă, ecografie transesofagiană, Angio-CT, CT cu substanţă de contrast, coronarografie.

"Intervenţiile TAVI au adus un orizont de speranţă acestor cazuri, pacienţi seniori, cazuri complicate, cu patologie asociată. Vorbim despre intervenţii complexe, ce necesită expertiza și ultraspecializarea centrului ȋn acest tip de tehnici hibride, oferind abordare multidisciplinară: cardiologie intervenţională și chirurgie cardiacă. Acum 7-8 ani, singura modalitate de protezare a valvei consta în implantarea unei proteze valvulare pe cord deschis în cadrul intervenţiei chirurgicale clasice. Domeniul chirurgiei structurale a inimii este ȋn permanentă evoluţie, oferind an de an abordări terapeutice noi", a mai spus prof. Dr. Lucian Dorobanţu.

Piatră la rinichi, simptome și tratament: REAPARE la 5 ani. 40% - 50% dintre pacienții cu litiază vor face din NOU!

Intervenţia TAVI, disponibilă de peste 8 ani ȋn România 


Odată cu progresul medical și tehnologic, chirurgia cardiovasculară a urmat tendinţa minim invazivităţii, care aduce pacienţilor soluţii terapeutice inovative, cât mai puţin traumatice, cu recuperare rapidă.

Aceste intervenţii minim invazive oferă un mare potenţial de inovaţie, fiind un progres medical ȋn termeni de rezultate clinice, cu rată de success mai mare de 98% ȋn centre cardiovasculare specializate

O intervenţie TAVI complexă, realizată de curând de echipa multidisciplinară coordonată de Prof. Dr. Lucian Dorobanţu, printr-o metodă originală... citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală
alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel