Cercetătorii au realizat o...
Ce este pelicula albă de pe ciocolată. Ni s-a întâmplat aproape tuturor să deschidem un baton de ciocolată pentru un răsfăț, o pungă de chipsuri de ciocolată pentru a face prăjituri sau o cutie de ciocolată de casă și descoperi că ciocolata are un strat alb ciudat. Dar ce este, totuși, această peliculă albă de pe ciocolată.
”Deși aspectul de pată pare neplăcut - unii pot chiar să o confunde cu un tip de mucegai - ciocolata poate fi consumată în mod absolut sigur”, spune Michael Laiskonis, director de creație la Institutul de Educație Culinară, care supraveghează și Laboratorul de Ciocolată al școlii, care produce ciocolată din bob în bobină, potrivit Eating Well.
Există două tipuri de peliculă de ciocolată - pelicula de zahăr și pelicula de grăsime. Deși ambele sunt sigure pentru consum, acestea afectează aspectul, textura și ”eliberarea de arome” ale ciocolatei și o pot lipsi de ”unele dintre cele mai plăcute calități ale sale pe măsură ce se topește în gură”, spune Laiskonis.
Vezi și: Cum alegem pâinea. Ce ingrediente trebuie să conțină o pâine sănătoasă și ce trebuie să evităm
”Înflorirea zahărului apare atunci când zahărul din ciocolată se separă de celelalte ingrediente”, explică Megan Giller, care a scris cartea Bean-to-Bar Chocolate și care organizează degustări de ciocolată prin intermediul companiei sale Chocolate Noise.
Giller explică faptul că pelicula de zahăr care dă ciocolatei un aspect prăfuit, este cauzat de contactul ciocolatei cu umezeala - acest lucru se poate întâmpla dacă se udă în timpul transportului sau dacă este depozitată într-un loc umed din casa ta.
Ciocolata cu peliculă de zahăr poate avea o textură vizibil granulată, spune Laiskonis, ”deoarece unele dintre cristalele de zahăr fin măcinate s-au dizolvat și apoi s-au recristalizat în particule mai mari”.
”Boabele de cacao au în mod natural aproximativ 50% grăsime, iar acea grăsime se numește unt de cacao. Când se separă de restul ingredientelor, rezultatul este floarea de grăsime”, spune Giller.
Există o varietate de cauze ale apariției peliculei de grăsime pe ciocolată inclusiv temperarea slabă în momentul fabricării ciocolatei, depozitarea defectuoasă și schimbările de temperatură, spune Giller. Ciocolata cu grăsime înflorită va avea un aspect de pudră gri, alb sau cafeniu, adaugă ea, și va avea o textură moale și sfărâmicioasă.
Vezi și: Cum să slăbești doar gândindu-te la asta. Descoperirea Harvard care te va surprinde
Cel mai bun mod de a împiedica apariția peliculei albe este de a o depozita la o temperatură constantă, moderată, departe de umiditate. Bineînțeles că nu puteți controla modul în care ciocolata a fost depozitată sau tratată înainte de a ajunge la dumneavoastră, dar odată ce ajungeți acasă păstrați-o într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient etanș.
Așa cum am menționat mai sus, ciocolata înflorită poate fi consumată în siguranță, așa că nu o aruncați la coșul de gunoi.”
Aruncarea ciocolatei înflorite este una dintre principalele greșeli pe care văd că le fac oamenii”, spune Giller.
Cu ambele tipuri de peliculă, textura va fi net diferită față de cea a ciocolatei temperate, dar aroma nu se va schimba.
”Puteți mânca ciocolată înflorită ca atare, dar, deoarece textura ciocolatei înflorite este de obicei puțin calcaroasă, granuloasă, sfărâmicioasă și uscată, luați în considerare utilizarea ei în rețete în care va fi topită.
Oricare dintre formele de ciocolată înflorită este perfect bună de folosit într-o serie de rețete fără niciun efect negativ, mai ales atunci când este topită sau combinată cu un lichid (ca în ganache sau sos de ciocolată, de exemplu).
Inflorescența de grăsime este în mare parte superficială, iar în aplicațiile de coacere, textura ușor granuloasă a ciocolatei înflorite cu zahăr nu ar fi probabil detectabilă”, spune Laiskonis.
Alături de sosurile de ciocolată și ganache, Laiskonis spune că ciocolata înflorită este ideală pentru mousse-uri și creme, ”unde grăsimile mai mari de unt de cacao sunt realiniate și orice cristale de zahăr create de înflorirea zahărului vor fi dizolvate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Cercetătorii au realizat o...
Autodiagnosticarea pe internet poate...
Depresia postpartum este o condiție...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Proteinele sunt macronutrienți vitali...
Alimentația echilibrată, bogată în...