Ce este osteoporoza, boala pentru care Elena Udrea cere arest la domiciliu

Ce este osteoporoza. FOTO Agerpres
Elena Udrea acuză că are osteoporoză și vrea, în acest sens, arest la domiciliu

Osteoporoza este o boală a sistemului osos cu care se confruntă multe persoane aflate la vârste adulte, o frecvență mai mare fiind în rândul femeilor ajunse la menopauză.

Fostul ministrul al Turismului, Elena Udrea susține că suferă de osteoporoză și cere arest la domiciliu pe acest motiv. 

Instanța din Bulgaria a decis ca Elena Udrea să rămână în arest preventiv până la extrădare. Curtea de Apel din Sofia a luat această decizie. Astfel, politiciana, care acuză că are osteoporoză și vrea, în acest sens, arest la domiciliu, rămâne în închisoare până la o decizie cu privire la extrădarea acesteia. Judecătorul a apreciat că Elena Udrea nu poate rămâne la domiciliu - în locuința închiriată în Bulgaria - doar pentru că nu se simte confortabil în arest. De asemenea, conform Antena 3, Curtea de Apel din Sofia a apreciat că Elena Udrea nu suferă de probleme de sănătate ce nu pot fi ținute sub observație în arestul preventiv. 

Elena Udrea, condamnată în România la 6 ani de închisoare în dosarul ”Gala Bute”, a plecat din țară cu câteva ore înainte de decizia instanței. A ajuns până în Kulata, la granița dintre Bulgaria și Grecia. Depistată de Poliția de Frontieră bulgară, ea a fost plasată în arest preventiv, în vederea extrădării. 

Citește mai departe pe DCNEWS.

Osteoporoza, ”maladia silețioasă”

De altfel, osteoporozei i se mai spune și ”maladie silențioasă” pentru că o perioadă lungă de timp aceasta este asimptomatică, fără să prezinte vreo manifestare, perioadă ce coincide cu o pierdere progresivă a țesutului osos.

Deși cauzele exacte ale osteoporozei nu au fost elucidate, se cunoaște procesul prin care aceasta apare: dezechilibrul dintre osteoliză, care este crescută și osteosinteză, care este scăzută. Iar acest dezechilibru începe să apară odată cu înaintarea în vârstă.

Cum se diagnostichează osteoporoza?

Diagnosticarea osteoporozei se face prin evaluarea densității minerale osoase, care este definită ca fiind un raport între conținutul mineral al osului și masa osoasă. Procedura prin care se cuantifica densitatea osoasă poartă denumirea de osteodensitometrie. Exista mai multe metode de osteodensitometrie: prin raze X, prin ultrasunete și prin izotopi radioactivi.

Cea mai bună și fidelă metodă de a evalua densitatea osoasă și implicit de a diagnostica osteoporoza o reprezinta Absorbtiometria centrală cu fascicul dual de raze X -  DEXA. (citește în continuare AICI)

Vezi și: Ce este AFAZIA, boala de care suferă Bruce Willis. Va RENUNȚA la actorie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel