Ce este ANDROPAUZA. Totul despre scăderea nivelului de TESTOSTERON

Ce este andropauza - FOTO: Pexels @nik shuliahin
Când scade nivelul de testosteron la bărbați? Ce rol are acest hormon și care sunt manifestările asociate cu andropauza?

Andropauza este corespondentul menopauzei, dar apare la bărbați și se referă la modificările hormonale ce apar odată cu înaintarea în vârstă.

Studiile medicale arată că andropauza începe să se instaleze după vârsta de 50 de ani și afectează bărbații în proporții diferite. Unii dintre ei trec ușor, fără simptome evidente, alții au simptome cu adevărat deranjante.

Rolul testosteronului

Testosteronul este un hormon vital în viața oricărui bărbat. Pe lângă rolul evident în activitatea sexuală, testosteronul intervine în formarea masei musculare și a densității osoase, îngroșare vocii și este responsabil de pilozitatea crescută de pe corp. 

Simptome

Manifestările andropauzei survin datorită scăderii nivelului de testosteron și se referă la stare de oboseală, schimbări de dispoziție până la stări depresive. De asemenea, testosteronul are rol în menținerea tonusului muscular, iar apariția andropauzei este corelată cu scăderea forței musculare și senzație de slăbiciune.

Funcția sexuală este menținută în special de testosteron, motiv pentru care, odată cu apariția andropauzei, se instalează modificări precum disfuncții erectile, scăderi ale libidoului și scăderea fertilității.

Unii bărbați se confruntă cu insomnii, creșteri în greutate, scăderea capacității de concentrare și fragilitate osoasă. Anumiți bărbați trec printr-o adevărată criză de personalitate, le scade încrederea în sine, prezintă simptome depresive, iar aceștia nu ar trebui să ezite să ceară ajutorul unui psiholog.

Trebuie menționat faptul că nu toți bărbații trec prin simptomele andropauzei. Acestea au risc mai mare de manifestare atunci când există stres puternic, în oboseala cronică și în stare de tensiune nervoasă.

Diagnostic

Deoarece există o serie de patologii asociate cu scăderea nivelului de testosteron, controlul la medicul de specialitate este necesar atunci când apar simptomele enunțate mai sus. De cele mai multe ori, acestea nu pun problema unor boli, dar singurul care se poate exprima în privința acestui lucru este medicul specialist.

Acesta va face recomandări necesare, iar dacă este nevoie, va recurge la creșterea nivelului de testosteron.

Vezi și: Lidia Fecioru, TRUC genial cu degetul MARE pentru eliminarea stresului: Cu toții putem să-l facem!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel