Ce BOLI previn căpșunii, cireșele, pepenele și rodia. Popescu: Mare atenție! Cu cât stau mai mult pe tarabă, în soare, își pierd 15-25% din vitamine

Ce BOLI previn căpșunii, cireșele, pepenele și rodia – FOTO: Pexels@Trang_Doan
Fructele de sezon aduc cel mai mare și sănătos aport de vitamine de care organismul are nevoie.

Fructele de sezon sunt după părerea nutriționiștilor doza de energie de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Mario Popescu, nutriționist, a explicat la Vorbește Lumea de  la Pro Tv, care sunt cele mai benefice fructe de sezon pe care trebuie să le consumăm.

”Este de important să mâncăm fructe și legume zilnic fructele și legumele sunt, este foarte important să le includem în alimentația noastră de zi cu zi și eu recomand a se consuma fructe de sezon. Tocmai de aceea astăzi este o zi, să spun așa, specială, deoarece este o zi din anotimpul primăverii aproape pe sfârșit.

Începe vara, natura ne oferă o multitudine de fructe, legume pe care trebuie să le consumăm și nu degeaba ni le oferă acum. Noi venim după perioada de iarnă în care nu am avut să spun așa acces la vitamine de calitate cu biodisponibilitate ridicată. Organismul este slăbit și natura a venit cu soluția. Mă refer din plin de tot ceea ce avem nevoie pentru a ne întări sistemul imunitar pentru perioada rece ce va urma”, a explicat Mario Popescu.

Vezi și: Selenatul de sodiu, potențial tratament împotriva demenței timpurii. În ce alimente se găsește

Cireșele nu se combină cu alte fructe

Cireșele sunt cele mai așteptate fructe ale verii. Conțin o cantitate mare de antioxidanți, ceea ce contribuie la funcționarea normală a organismului. Ajută la întărirea sistemului cardiovascular, dar și la detoxifiere.

”În momentul de față cireșele sunt o sursă foarte, foarte bună, în principal din complexul de vitamine B. De asemenea, ele au o cantitate foarte mare de antioxidanți, ne ajută  foarte mult la întărirea sistemului cardiovascular, detoxifiere. De asemenea eliminarea pietrelor la rinichi. Au foarte, foarte multe proprietăți.

Nu trebuie să ne îngrijorăm din punct de vedere al cantității pe care o putem consuma atâta timp cât le consumăm monofruct, respectiv le consumăm ca și gustare doar monofruct. Înainte cu 2 ore de masă sau la o oră după masă, putem consuma câte porții de cireșe vrem pe zi fără să îngrijorăm câte câte porții dorim. 

Chiar și diabeticilor le sunt recomandate. Conform ultimelor studii făcute în general pe persoane care care prezentau diabet, care au consumat până la 20 de porții de fructe și legume pe zi, nu le-au impactat absolut deloc negativ glicemia, din contră, le-a normalizat și le-a echilibrat glicemia. 

Cireșele nu  îngrașă  atâta timp cât sunt consumate monofruct, nu sunt combinate cu alte alimente, ele nu îngrașă”, a explica nutriționistul Mario Popescu.

Căpșunii, cei mai puternici antioxidanți

Căpșunii conțin cei mai mulți antioxidanți și au o doză mare de vitamina C. Nutriționistul atrage, însă atenția asupra unui aspect important. Căpșunii nu trebuie consumați cu zahăr.

”Căpșunile de asemenea sunt și ele o sursă de antocianine. Anticianina este un antioxidant care dă culoarea roșu închis, mov-violet al fructelor sau legumelor. Este unul dintre cei mai puternici antioxidanți pe care natura ni-i oferă și din fericire îi pune la dispoziție într-o multitudine de fructe și legume avem cum avem aici căpșunile care sunt bogate și vitamina C, care au indicii glicemici scăzuți, respectiv ne impactează glicemia mult, cum sunt murele, afinele,  care sunt și ele o sursă foarte importantă de antioxidanți, respectiv antocianine. 

Atâta timp cât nu le consumăm cu zahăr putem consuma câte porții dorim să și nu trebuie să ne facem griji în ceea ce privește cantitatea consumată” a mai explicat Mario Popescu.

Vezi și: Curele de slăbire, o țintă veche de sute de ani. Medic: Nu suntem dotați cu mecanisme naturale

Pepenele roșu curăță pietrele la rinichi

Pepenele roșu conține multă apă, drept pentru care ajută rinichii să funcționeze corespunzător.

”Pepenele roșu mai era numit fructul zeilor ca să spun așa în Antichitate și nu degeaba. Este fructul cu cea mai mare cantitate de apă. Asta înseamnă că ne ajută foarte mult la detoxifierea organismului, la curățarea rinichilor. Putem curăța de asemenea pietre la rinichi. Este o sursă foarte bună la fel de vitamina C vitamina A și deși citruină.

Citruina este un aminoacid pe care organismul îl folosește pentru a produce arginina, care este un acid foarte important care este un precursor al oxidului nitric, iar oxidul nitric este cel care relaxează vasele de sânge, care le curăță și astfel avem sănătatea inimii mult mai puternică. Pepenele este foarte foarte important să-l consumăm, care este recomandat a fi consumat doar monofruct. Pepenele trebuie să îl consumăm pe stomacul gol”, a mai spus nutriționistul.

Fructele de pădure

Fructele de pădure pot fi consumate și congelate. Nutriționistul recomandă să fim atenți ca fructele de pădure să fie proaspete.

”Avantajul fructelor de pădure este că le putem consuma tot timpul anului pentru că ele se păstrează foarte bine și congelate într-adevăr chiar sunt, chiar sunt recomandate a se consuma congelate că își păstrează toată cantitatea de vitamine și antioxidanți.

Mare atenție că ele cu cât stau mai mult timp pe tarabă în soare, umiditate și așa mai departe își pierd în jur de 15-25% din vitamine și antioxidanți pe zi”, a mai spus Mario Popescu.

Vezi și: Șansă pentru pacienții cu boli cardiovasculare. Buicu, despre schimbarea valvei: Te simți foarte bine când vezi că pacientul trăiește

Rodia, alimentul principal

Rodia este un aliment cu un conținut ridicat de antioxidanți.

”Rodia era un fruct al zeilor. Rodia este alimentul care pe o scară ORAC este o scară care să spun așa analizează numărul de antioxidanți din fiecare aliment este pe numărul 1.

Rodia are cea mai mare cantitate de a antioxidanți  dintre toate alimentele pe care ni le oferă pe care ni le oferă natura, de aceea trebuie să o integrăm în alimentația noastră. De aceea nici nu să mănâncă atât de ușor și trebuie să ne chinuim”, a mai explicat nutriționistul.

Rodia are un indice glicemic mic, are foarte puține calorii. De asemenea are o cantitate foarte mare de antocianine. De aceea și culoarea roșu închis pe care o are. Asta ne ajută la sistemul cardiovascular, întărirea inimii.

Lămâia este o sursă foarte bună de vitamină a ce vitamina C, dar are și alte al multe alte proprietăți, printre care una foarte importantă este de alcalinizare a organismului. De aceea aici lămâia cu apă caldă pe stomacul gol este recomandată. Lămâia în sine este un aliment acid, dar în momentul în care ajunge în organism în combinație cu apa devine alcalină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel