Ce boli poate ascunde nivelul ridicat de trigliceride

Trigliceridele sunt principala formă de grăsime din organism și din dietă. Acestea oferă energie, izolează corpul, protejează organele interne de șoc, asigură o rezervă de energie și ajută organismul să utilizeze eficient carbohidrații și proteinele.

Corpul stochează excesul de grăsimi, iar ficatul transformă excesul de carbohidrați și proteine în grăsimi. Trigliceridele mari, sau prea multă grăsime în sânge, sunt legate de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă, unele tipuri de cancer, tensiunea arterială ridicată, diabetul și obezitatea, notează Livestrong

Niveluri de trigliceride

Un test al lipidelor din sânge măsoară nivelul trigliceridelor în miligrame pe decilitru de sânge și rezultatele dezvăluie dacă trigliceridele se încadrează într-un interval mai mare decât normal. Conform Institutului Național al inimii, plămânilori și sângelui, nivelurile sunt: normale: sub 150 mg pe decilitru; limita maxima: 150 - 199 mg pe decilitru; mare: 200 până la 499 mg pe decilitru; foarte mare: 500 mg sau mai mult pe decilitru.

ateroscleroza

Niveluri mai mari decât cele normale ale trigliceridelor înseamnă un risc crescut de accident vascular cerebral, boli de inimă sau atac de cord care rezultă din ateroscleroză sau întărirea arterelor. Clinica Mayo descrie ateroscleroza ca acumularea de grăsimi sau placă în pereții arterei care restricționează fluxul de sânge. Plăcile pot provoca un cheag de sânge care poate tăia fluxul de sânge către inimă, provocând un atac de cord sau poate tăia fluxul de sânge către creier, provocând un accident vascular cerebral.

obezitatea

Trigliceridele mari sunt adesea un semn al obezității. Depozitele de grăsimi ale corpului au o capacitate practic nelimitată din cauza celulelor speciale adipose sau a grăsimilor, potrivit Eleanor Whitney și Sharon Rolfes din articolul „Înțelegerea nutriției". Celulele adipoase din țesutul adipos preiau și depozitează ușor grăsimea. Trigliceridele se ambalează în interiorul celulelor adipoase, stocând eficient energia pentru utilizarea ulterioară.

Sindromul metabolic

Trigliceridele mari însoțesc sindromul metabolic, o combinație de patru factori de risc care cresc semnificativ șansa unei persoane de a dezvolta boli coronariene. Trigliceridele ridicate indică necesitatea de a rămâne în alertă pentru combinația de rezistență la insulină, hipertensiune arterială, obezitate abdominală și colesterol ridicat din sânge care definesc sindromul metabolic.

Alte conditii

Potrivit Clinicii Mayo, trigliceridele mari indică uneori prezența unei boli care afectează modul în care organismul transformă grăsimea în energie. Acest lucru ar putea include diabetul de tip 2 slab controlat, hormoni tiroidieni scăzuți, afecțiuni ale ficatului sau rinichilor sau o afecțiune genetică rară. Trigliceridele ridicate ar putea fi un efect secundar al medicamentelor, cum ar fi pilulele anticonceptionale, diuretice, steroizi sau beta-blocante.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel