Ce ar trebui să conțină o dietă. Răspunsul surprinzător al românilor. Pe cine dau vina pentru kilogramele în plus

Dieta - Foto: Freepik @easyedit1
Ce ar trebui să conțină o dietă. Ce cred românii că îi îngrașă cel mai tare. Primul sondaj național privind starea de sănătate a românilor.

Obezitatea este o problemă majoră de sănătate publică la nivel global, cu peste 4 miliarde de oameni predispuși la supraponderabilitate și obezitate în următorii 12 ani, comparativ cu peste 2,6 miliarde înregistrate în 2020.

Această tendință alarmantă este accentuată de faptul că persoanele sănătoase și cu greutate normală pot deveni rapid obeze dacă nu își mențin obiceiurile alimentare sănătoase.

Obezitatea, o realitate dură a vieții moderne, este asociată cu multiple complicații de sănătate, de la diabetul de tip 2, până la bolile cardiovasculare, accidentul vascular cerebral și chiar cancerul.

De aceea, una dintre cele mai eficiente modalități de a preveni și combate obezitatea și afecțiunile asociate acesteia este dieta.

Un semnal de alarmă cu privire la starea de sănătate a populației din România a fost evidențiat în urma celui mai recent sondaj de piață realizat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS), intitulat "Dieta anului 2023".

Care e dieta anului 2023. A bătut dietele Rina și Dukan - VEZI AICI

Conform acestor date statistice, românii și-au exprimat dorința de a-și modifica stilul de viață pentru a obține o greutate adecvată.

Sondajul a demonstrat că 39% dintre români simt nevoia de a slăbi, dar cu ajutorul unei diete sigure, rapide, recomandate de un medic.

Centrul de Sociologie Urbana si Regionala ( CURS) a realizat sondajul pe populația adultă rezidentă din România. Volumul eșantionului a fost de 1067 respondenți, votanți în vârstă de 18 ani și peste.

Sondajul evidențiază faptul că, deși 54% dintre români au un stil de viață echilibrat, zaharurile cu un procent de 37%, reprezintă principalul factor de îngrășare și dezechilibrare a stilului de viață.

Mai mult, 32% dintre respondenți susțin că nu s-au îngrășat după ce au ținut dietă și tot 32% spun că s-au îngrășat, dar nu mai mult decât înainte să slăbească, în timp ce 18% au recuperat toate kilogramele pierdute și tot 18% s-au îngrășat și mai mult după ce au ținut dieta.

La întrebarea "ce considerați că vă îngrașă cel mai mult", românii au răspuns că vinovatele sunt zaharurile, votate în procent de 37%. 

Pe locurile doi și trei, cu un procent egal, al lucrurilor care îi îngrașă cel mai mult pe români sunt:

- grăsimile 22%

- carbohidrații 22%.

Pe de altă parte, în ceea ce privește conținutul unei diete perfecte, românii cred că rețeta perfectă este formată atât din preparate dulci, cât și sărate, cu un procent de 68%, urmate de "mai ales produse sărate" (12%), "mai ales produse dulci" (8%).

Pentru 89% dintre români este important ca dieta pentru care optează să le păstreze energia, să le ofere senzația de sațietate (88%), să fie cât mai diversă (86%), să rămână echilibrați nutrițional după dietă (90%), ușor de preparat (82%), atestată medical (63%) și avizată de Ministerul Sănătății (49%). 

Ce presupune o dietă eficientă

De asemenea, pe parcursul dietei, 48% dintre subiecți au declarat că este foarte important să rămână echilibrați din punct de vedere nutrițional. Deși majoritatea participanților la sondaj au recunoscut că au un stil de viață echilibrat din punct de vedere nutrițional (54%), un procent destul de mare de 29% au recunoscut că sunt dezechilibrați din punct de vedere alimentar.

În ceea ce presupune conținutul unei diete și beneficiile pe care ar trebui să le aibă, 33% dintre respondenți au spus că trebuie să fie sănătoasă, apoi eficientă (19%), apoi să fie echilibrată din punct de vedere nutrițional (16%). Doar 9% dintre oameni au spus că trebuie să se prepare ușor și rapid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel