CDC a schimbat ghidul privind vaccinurile COVID: În ce „situații excepționale” se amestecă dozele Pfizer și Moderna

Vaccinurile COVID. Foto: Pixabay
Centrele americane pentru Controlul Bolilor (CDC) a schimbat recomandările pentru vaccinurile COVID, arătând în ce situații excepționale unui pacient i se poate face o doză Pfizer și una Moderna, în loc de două doze de la același producător. 

Centrele americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și-au schimbat linii directoare privind vaccinurile COVID-19, spunând că este în regulă să amesteci dozele de la Pfizer și Moderna în „situații excepționale” și că, de asemenea, poți să aștepți până la șase săptămâni pentru a face a doua doză de vaccin, la imunizarea cu două doze de la oricare din cele două companii. 

În timp ce vaccinurile produse de Pfizer și Moderna, care folosesc ambele tehnologii ARN messenger, au fost autorizate să fie administrate la distanță de 21, și respectiv 28 de zile, agenția americană spune acum că puteți fi imunizat atâta timp administrarea cel puțin la 28 de zile distanță, conform noilor orientări postate pe site-ul său (link direct sursa informațiilor).

Deși CDC notează că trebuie făcute „toate eforturile” pentru a se asigura unui pacient ambele doze din același vaccin, în situații rare „orice vaccin ARNm COVID-19 disponibil poate fi administrat la un interval minim de 28 de zile între doze” - dacă rezervele sunt limitate sau dacă pacientul (sau personalul medical) nu știe ce vaccin a primit inițial.

CDC spune că cele două produse nu sunt interschimbabile și a recunoscut că nu a studiat încă dacă noile sale recomandări ar schimba siguranța sau eficacitatea oricărui vaccin, notează nbcnewyork.com.

Agenția a spus că furnizorii de servicii medicale ar trebui să ofere pacienților un card de înregistrare a vaccinării care să le indice când au primit prima doză și ce fel de doză a fost aceasta pentru a se asigura că pacienții știu ce vaccin ar trebui să facă la rapel. CDC recomandă, de asemenea, ca furnizorii să introducă informațiile de vaccinare ale pacientului în dosarele lor medicale și în sistemul guvernamental de informații privind imunizarea.

Ambele companii produc vaccinuri care se administrează în două doze pentru a obține o protecție maximă împotriva COVID-19. În timp ce ambele doze trebuie administrate în conformitate cu liniile directoare recomandate inițial, CDC a spus că a doua doză de vaccin a oricăreia dintre cele două companii ar putea fi întârziată până la șase săptămâni (42 de zile), dacă este necesar (link sursa informației).

„În prezent, există date limitate privind eficacitatea vaccinurilor mRNA COVID-19 administrate dincolo de această fereastră (42 de zile, n.r.). Dacă a doua doză este administrată dincolo de aceste intervale, nu este necesar să reporniți seria”, arată CDC.

Noile recomandări au fost făcute în condițiile în care numeroase orașe din SUA se confruntă cu o lipsă de doze, iar în centrele de vaccinare programările sunt anulate din această cauză, pentru că cererea este mai mare decât se așteptau autoritățile. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel