Cataracta, simptome și cum se poate opera. Chiseliță: Întrebarea pe care o pune pacientul este - mă operați cu laserul în cataractă? Răspunsul este...

Cataracta - Foto: Freepick @photohobo
EXCLUSIV
Cataracta, care sunt cauzele, simptomele și cum se poate opera. Ce spune medicul despre operația laser.

Cataracta este o zonă densă și tulbure care se formează în cristalinul ochiului. Cataracta apare atunci când cristalinul natural al ochiului devine tulbure..O cataractă începe atunci când proteinele din ochi formează aglomerări care împiedică cristalinul să trimită imagini clare către retină. Retina funcționează prin transformarea luminii care trece prin cristalin în semnale. Aceasta trimite semnalele către nervul optic, care le transportă către creier.

Aceasta se dezvoltă lent și, în cele din urmă, interferează cu vederea dumneavoastră. S-ar putea să ajungeți să aveți cataractă la ambii ochi, dar de obicei nu se formează în același timp. Cataractele sunt frecvente la persoanele în vârstă.

În timpul operației tradiționale de cataractă, chirurgii de cataractă folosesc o lamă mică pentru a intra în partea din față a ochiului și un alt instrument pentru a face o incizie circulară pe capsula cristalinului pentru a ajunge la cataractă. Undele cu ultrasunete sparg cataracta în bucăți mici, care sunt apoi îndepărtate. Noul cristalin este introdus pentru a înlocui cristalinul natural tulbure.

În cazul operației de cataractă cu laser, se folosește un laser pentru a face incizia și deschiderea cristalinului și pentru a fragmenta cristalinul.

VEZI ȘI: Ce pandemii pot veni în viitor. OMS, LISTA bolilor cu risc. Ce este "boala X": Există câteva ore critice pentru a opri boala, înainte să devină de neoprit

Simptomele cataractei

 

Simptomele comune ale cataractei includ:

- vedere încețoșată

- probleme de vedere pe timp de noapte

- văzând culorile ca fiind estompate

- sensibilitate crescută la strălucire

- halouri în jurul luminilor

- vedere dublă la ochiul afectat

- nevoia de a schimba frecvent ochelarii de vedere.

Ce cauzează cataracta?

Există mai multe cauze care stau la baza cataractei. Acestea includ:

- o supraproducție de oxidanți, care sunt molecule de oxigen care au fost alterate chimic din cauza vieții cotidiene normale

- fumatul

- radiațiile ultraviolete

- utilizarea pe termen lung a steroizilor și a altor medicamente

- anumite boli, cum ar fi diabetul

- traumatisme

VEZI ȘI: "Intri trează în sala de operație purtând în pântece un bebeluș. Poți să-ți apleci mai mult spatele? Burta îți stă în cale, închizi ochii, respiri. Mamă ce ai născut prin cezariană, ești o puternică!"

- radioterapia.

Cum se poate opera cataracta. Întrebarea pe care o pune pacientul este: mă operați cu laserul în cataractă? Răspunsul este...

 

"Patologia cristalinului, cataracta, boala glaucomatoasă, degenerescența maculară legată de vârstă, o afecțiune extrem de frecventă în momentul față, într-o creștere exponențială în raport cu creșterea duratei de viață care induce un handicap vizual pentru pacienții cu vârste avansate.

De la apariția ultimului Tratat, o ediție oftalmologică a fost publicată în 2013, iată, sunt 10 ani în care s-au produs foarte multe schimbări în ceea ce privește chirurgia cataractei, inducațiile chirurgicale, cum anume putem să corectăm lipsa cristalinului și înainte de toate aș dori să spun că operația de cataractă a devenit o operație standardizată grație unui aparat care se numește Phacoemulsificator și marea majoritate a oftalmologilor folosesc acest procedeu, obținând rezultate foarte bune în procent foarte mare, de 90% - 95% dintre cazuri.

În ultimii 10 ani, cred că în materie de chirurgie se leagă de laserul în chirurgia cataractei. În populația generală există încetățenită ideea: da, mă operez cu laserul. Întrebarea pe care o pune pacientul este: mă operați cu laserul în cataractă? Răspunsul corect este NU!

Laserul nu face altceva decât să asiste chirurgul în eliminarea cristalinului. De aceea, în terminologia oftalmologică, corect vorbim de chirurgia cataractei asistate de către laser.

Mai în glumă mai în serios, laserul aduce avantaje în sensul standardizării unor timpi chirurgicali, face dintr-un chirurg bun un chirurg foarte bun. Mai greu de transformat un chirurg foarte bun în unul excepțional, dar standardizează niște pași, predictibilitatea este crescută, fără a exista diferențe în ceea ce privește rezultatele la cei care fac phacoemulsia tradițională față de cei care fac phacoemulsia asistată de către laser. 

Mai mult, costurile sunt mai mari, pentru că presupune o investiție importantă. Vorbim de acest laser. (...)

Facem operația de cataractă, facem corecția și în momentul de față este un non-sens să mai spui că după operația de cataractă se face cu lentile de contact. În peste 99% dintre cazuri se utilizează cristaline artificiale", a declarat Dr. Dorin Chiseliță, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate.

Prevenirea cataractei

VEZI ȘI: Propolisul, inamic pentru răceli, cancer, ulcer și anemie. Cum se consumă, de fapt. Bogdan Pașcu: Tratează cam 90% din boli

Pentru a vă reduce riscul de a dezvolta cataractă:

- protejați-vă ochii de razele UVB, purtând ochelari de soare în aer liber

- faceți examene oftalmologice regulate

- renunțați la fumat

- consumați fructe și legume care conțin antioxidanți

- mențineți o greutate sănătoasă

- țineți sub control diabetul și alte afecțiuni medicale

 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel