Cătălin Hideg: tehnologia cu mercur dispare, robotul cu raze UVC soluția pentru infecții nosocomiale

Cătălin Hideg, președintele SANIMED. Foto: DC Medical
EXCLUSIV
De anul viitor din spitale vor dispărea încet-încet toate dispozitivele de dezinfecție pe bază de mercur, în locul lor putând fi folosit robotul cu raze UVC, a explicat Cătălin Hideg, președintele Sanimed, la Interviurile DC News și DC Medical.

Conform Convenție de la Minamata din 2013, în întreaga lume se renunță treptat la tehnologiile pe bază de mercur. Primele care au dispărut au fost acele termometre din sticlă, dar de anul viitor nici pentru lămpile de dezinfecție pe bază de mercur producătorii nu vor mai face consumabile. În locul lor, trebuie pus ceva, pentru că simpla dezinfecție cu biocide nu mai e de ajuns în lupta cu bacteriile și virusurile care dau infecții nosocomiale.

„E vorba de o înțelegere a tuturor statelor lumii, o Convenție semnată în 2013 la Minamata, prin care echipamentele care au în componență mercur trebuie eliminate din sistemul sanitar din toată lumea. S-a început cu banalul terometru cu mercur, acel termometru pe care-l știm cu toții de când era copii, cel din sticlă cu gradația de mercur. Acesta ați văzut că de foarte mulți ani nu mai există în spitale și farmacii, decât cele eletronice sau, eu știu, altă nouă tehnologie. Și după aceea s-a continuat cu foarte multe alte lucruri. Ce a rămas un pic descoperit a fost această poveste legată de găsirea soluțiilor în ce privește lămpile UV, pentru că acele tuburi mov pe care le știm cu toții, au în interior mercur. Și s-au tot căutat, de-a lungul timpului, soluții, ca până când această înțelegere trebuie să fie respectată, trebuie să fie pusă în practică, ce se va întâmpla din 2020, aceste dispozitive să poată să fie scoase din spitale, din saloane, din blocurile operatorii, din ATI, unde sunt ele montate în acest moment", a explicat Cătălin Hideg, președintele SANIMED, la Interviurile DC News și DC Medical.

În prima fază ele nu vor fi scoase efectiv din spitale, pentru că nu poți să lași totul descoperit. Dar productorii nu vor mai produce consumabilele, a explicat expertul. Cum aceste lămpi pe bază de mercur, care este toxic, se știa demult că trebuie să fie înlocuite, soluții s-au tot căutat.

Tehnologia pe bază de xenon, înlocuitorul perfect

„Cam acum 20 de ani, rușii au descoperit o tehnologic cu UVC cu xenon pulsat, după care a fost preluată și de americani. În paralel, și rușii și americanii au dezvoltat aceste două sisteme diferite, dar care fac, într-adevăr, o dezinfecție într-un timp extrem de scurt, ținând cont de faptul că acest UVC pulsat cu xenon este extrem de eficient, datorită faptului că distruge microorganismele foarte, foarte rapid. E nevoie de numai 5 minute pentru un ciclu, e vorba de o rapiditate extraordinară, și s-a constatat, prin foarte multe studii și prin foarte multe publicații că această undă este cea mai rapidă din lume în acest moment, că această tehnologie e cea mai eficientă", a continuat Cătălin Hideg.

Acest tip de dispozitive este absolut necesar pentru că cercetătorii au constatat că mijloacele clasice prin care se face dezinfecția nu mai sunt demult suficiente și eficiente. Iar xenonul, gazul folosit de acest tip de robot, este unul inert, care nu e periculos pentru oameni. Însă razele emise de el nu trebuie să ajungă pe personal sau pacienți. 

„Toate celelalte sisteme de dezinfecție din spitale, și aici mă refer la partea de curățenie tradițională, mă refer la partea de nebulizare cu substanțe chimice, este foarte greu de făcut, durează foarte mult, și folosind foarte multe lucruri. Asta încomparație cu această tehnologie care, după 5 minute ai scos-o afară din blocul operator și a intrat următorul pacient, fără să ai niciun fel de grijă că acolo mai există ceva care poate să transmită infecții nosocomiale. Pentru dezinfecția clasică, o incintă, un spațiu e scos din circuit, iar rulajul bolnavilor este îngreunat. Oamenii nu pot nici ei sta în incintă atunci când robotul funcționează. Da, nicio tehnologie de dezinfecție nu are loc cu cineva în interior. Și cea chimică, și aceasta cu UVC, și cea cu UV-ul normal, pentru toate trebuie să fie evacuate camerele", a punctat președintele SANIMED.

Robotul funcționează ca dezinfectantul final în procesul de curățenie a unui spațiu dintr-un spital. 

„Aparatul este un dispozitiv mobil, are o lampă care emite aceste radiații UVC cu xenon, el are o rază de acțiune de cam 3 metri în jurul lui, deci undeva la 6 metri diametrul, este un robot care face curățenie în mod normal în zona terminală, cum se spune, în partea terminală. În sensul că trebuie să facem curățenie, în mod clasic, la sfârșit am terminat și am băgat robotul 5 minute. Toate suprafețele sunt curățate perfect și următorul acient poate fi introdus în cameră, în saloane, în bloc operator, fără niciun fel de problemă că acolo mai există vreo problemă legată de aceste infecții extrem de grave care, știți bine, că acum în spitalele din România și din toată lumea fac adevărate tragedii", a punctat Cătălin Hideg.

Cât de eficientă este tehnologia, cât de multe din bacteriile și virusurile care dau infecții nosocomiale distruge, aflați în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Gabriel Cotabiță, la Național TV. Foto: Facebook
BREAKING NEWS
Gabriel Cotabiță a murit

Crossuri externe

pixel