Pielea uscată, cunoscută și ca...
De zeci de ani suntem avertizați permanent cu privire la cantitatea de sare recomandată zilnic. Oamenii de știință atrag atenția că prea multă sare poate crește tensiunea arterială, ceea ce se asociază cu un risc mai mare de boli de inimă și accident vascular cerebral.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și majoritatea experților în sănătate spun că adulții trebuie să consume maximum o linguriță de sare pe zi. Însă un studiu recent, nu lipsit de controverse, sugerează că până la două lingurițe și jumătate de sare pe zi nu reprezintă un pericol. Rezultatele studiului au fost publicate în prestigiosul jurnal The Lancet.
Cercetătorii au concluzionat, de asemenea, că pentru a elimina riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral este mult mai important să mâncăm o mulțime de fructe și legume zilnic decât dacă am consuma mai mult de o linguriță de sare pe zi, notează The Mirror.
Câtă sare ai voie pe zi: o linguriță vs două lingurițe
Autorul studiului, profesorul Andrew Mente, de la Universitatea McMaster din Canada, a declarat: „Numai în rândul populațiilor cu cea mai mare cantitate de sodiu am găsit o legătură directă între acest lucru și evenimente cardiovasculare majore, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral”. Sodiul este ingredientul activ din sare.
Cercetătorii au descoperit că bolile cardiovasculare sunt mai scăzute în rândul oamenilor care au aport crescut de potasiu. Printre alimentele bogate în potasiu se numără fructele și legumele.
Ei au descoperit că problemele cardiovasculare au fost mai scăzute în locuri cu un nivel ridicat de consum de potasiu. Alimentele bogate în potasiu includ fructele și legumele.
Cea mai mare problemă este că multe alimente procesate sunt pline sare și sunt consumate preponderent de populație, pe când fructele și legumele sunt lăsate la urmă. În studiul publicat în The Lancet au fost implicate 94.000 de persoane din 18 țări, inclusiv China. Aportul de sare a fost măsurat prin teste de urină.
Rezultate studiului sunt controversate
Tam Fry, de la Forumul Național pentru Obezitate din Marea Britanie, a declarat că prof. Mente a fost criticat în trecut pentru sfaturile sale, așa că „ar fi cel mai bine să rămâneți în prezent în limitele regulamentelor oficiale” privind cantitatea de sare recomandată zilnic. Un alt expert în domeniul sănătății, din cadrul Universității Exeter, prof. Rod Taylor, a declarat: „Rezultatele au fost observaționale, astfel încât nu s-a putut stabili cauza și efectul. În plus, studiul s-a limitat la o populație mai mult asiatică, așa că nu știm cât de reprezentativ ar putea fi acesta”.
De altfel, acest studiu observațional de amploare a confirmat ceea ce este deja cunoscut despre consumul crescut de sare - determină o creștere a tensiunii arteriale și un risc crescut de boli cardiovasculare, a afirmat la rândul său prof. Gunter Kuhnle, specialist în nutriție, de la Universitatea din Reading.
Studiul confirmă, de asemenea, că aportul foarte scăzut de sare poate afecta sănătatea în mod negativ, așa cum se întâmplă în cazul majorității nutrienților. Principala limitare a studiului este modul în care a fost măsurat aportul de sare.
Metoda utilizată în cercetare nu este adecvată pentru estimarea fiabilă a aportului de sare. Prin urmare, nu este posibil să se identifice un aport optim sau să se evalueze dacă recomandarea actuală a OMS este corectă.
Evaluarea corectă a aportului de sare este dificilă, deoarece există multe surse alimentare de sare. O alternativă este măsurarea excreției de sare în urină. Există metode pentru a estima excreția de sare în 24 de ore din probele de urină de dimineață, cum ar fi cele utilizate în acest studiu, dar acestea sunt considerate nesigure.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Pielea uscată, cunoscută și ca...
Mulți oameni sunt atrași de ideea că...
"Nu munciți mai mult de 8 ore pe zi!...
Primul semn al cancerului pulmonar....
Ce este remodelarea corporală și de...
Băutura preferată a românilor care...