Cât de periculos e PRAFUL din casă și cum SCAPI de el. Alergia la praf, simptome

Praful Foto: Pexels @wayhomestudio
Praful, tu știi cât de periculos este? Iată ce trebuie să faci pentru a scăpa de el. 

Praful este o problemă dăunătoare pentru sănătate, de care nu avem cum să scăpăm, pentru că reapare, indiferent de cât de multă curățenie facem.

Praful care se formează în interior este, de obicei, format din particule ultrafine, cum ar fi celulele pielii, părul, polenul, murdăria, părul de animale de companie și fibrele din îmbrăcăminte sau mobilierul din material textil, conform Mental Floss.

Apa fierbinte cu lămâie, desființată. NU vindecă infecția cu COVID-19: O altă bazaconie, PĂCĂLEALĂ veche

De multe ori s-a spus că praful provine din piele moartă, însă trebuie să știi că majoritatea celulelor moarte sunt îndepărtate când facem duș, iar cea mai mare parte dintre particulele de praf provin de afară. Mai exact, aproximativ două treimi din particulele de praf din casa ta provin din exterior.

Mai mult, picioarele noastre aduc cea mai mare parte din praful care se regăsește în locuință, iar o altă sursă este aerul care intră prin ferestrele și ușile deschise și care poate conține polen și chiar bucăți de insecte moarte.

Nu tot praful este format din materiale naturale. O altă parte o reprezintă un amestec de bucăți mici de plastic, poluanți și alți contaminanți în particulele de praf din exterior.

Cât de periculos este praful pentru sănătate

 

De fiecare dată când deranjezi praful, fie că treci printr-o cameră sau deschizi o fereastră, îl faci să se învârtească și să culeagă noi particule înainte de a se așeza înapoi.

Și pentru că spațiile interioare sunt în general sigilate, praful care se adună în aceste locuri continuă de obicei să se acumuleze până când este curățat corespunzător.

Pentru persoanele cu alergii la praf, reacțiile adverse sunt în cea mai mare parte ca cele ale răcelii obișnuite: tuse, strănut și ochi lăcrimați.

Expunerea regulată la medii foarte prăfuite poate agrava și condițiile preexistente, cum ar fi astmul.

Cei care petrec mult timp în interior, cum ar fi copiii mici și persoanele în vârstă, sunt expuși unui risc deosebit.

Părul de animale, mucegaiul sau polenul nu sunt singurele la care corpul nostru poate reacționa alergic. Putem fii alergici inclusiv la acarieni, care se hrănesc cu pielea pe care o lăsăm în urmă și pot fi adesea găsite în covoare, pe pernele noastre și oriunde se adună praful.

Cum faci să nu mai apară praful în casă. Trucuri simple pe care le poți încerca

 

Primul pas pentru eliminarea prafului din locuință este păstrarea curățeniei, să aspiri și să cureți constant suprafețele.

O mare parte din praf se așează pe covoare, motiv pentru care trebuie să îți achiziționezi un aspirator foarte bun care să curețe covoarele mai în profunzime. 

În plus, este indicat să cureți și ștergi și podelele de cel puțin o dată pe săptămână.

Mobilierul și tapițeria trebuie șterse contant, pentru că sunt locurile unde se așează praful.

Suprafețele dure trebuie șterse regulat cu o cârpă din microfibră sau un prosop umed, astfel încât praful să se lipească de material și să lase locul curat.

În ceea ce privește lenjeria de pat, ea trebuie schimbată și spălată cel puțin o dată pe săptămână. Lenjeria de pat se spală la 60 de grade sau 90 de grade. 

Un alt truc important este să pui la intrarea în casă un covoraș pentru ca murdăria și polenul să fie lăsat acolo, înainte de a intra în casă. 

Alergia la praf, simptome

 

Cele mai frecvente simptome pentru alergia la praf includ:

1. Strănutul

2. Mâncărimea nazală

3. Secrețiile nazale apoase, mucoase, posterioare sau faringiene

4. Obstrucția nazală, mâncărime palatină

5. Rinita alergică

6. Conjunctivita, care se manifestă la rândul ei prin: lăcrimare, mâncărime oculară, ochi roșii sau pleoape inflamate.

7. Dermatită atopică

8. Erupții cutanate fugace, rapide, de tip urticarii sau umflături.

9. Astm. Astm-ul apare în momentul în care alergia nu este tratată la timp. Astmul se manifestă pintr-o jenă respiratorie cu apăsare, strângere toracică, senzație de sufocare, zgomot respirator în momentul expirării, adică șuieratul, tuse iritativă, secreții rino-sino-bronsice abundente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel