Cât de des trebuie să îți tunzi părul. Ce se întâmplă dacă nu o faci
18 oct 2022, 09:00

cat de des trebuie sa iti tunzi parul - FOTO: Freepik@prostooleh
Cât de des trebuie să îți tunzi părul și ce se întâmplă dacă nu o faci.

Cât de des trebuie să îți tunzi părul și pentru a-l menține sănătos și strălucitor. Ne dorim un păr lung și strălucitor care să reflecte și starea de sănătate, iar uneori amânăm vizita la saloanele de înfrumusețare. Specialiștii în frumusețe ne recomandă să ne tundem periodic vârfurile, în caz contrar riscăm să ne trezim cu un păr degradat, greu de aranjat.

De ce este important să tunzi vârfurile

Lăsarea părului să crească și să crească și să crească poate ajunge să facă mai mult rău decât bine. Când îl tăiați depinde de câteva lucruri. Cei mai mari doi factori implică:

- menținerea părului în stare bună

- menținerea unui anumit stil

Desigur, mulți oameni sunt preocupați de ambele.

Vezi și: 6 alimente bogate în calciu. Care sunt beneficiile pentru sănătate și ce impact are deficitul acestuia

Cât de des trebuie să îți tunzi părul

Giorgiana Stavrositu, hairstylist, a explicat cât de des trebuie să ne tundem vârfurile părului și de ce este recomandat să facem acest lucru.

”E important să ne tundem vârfurile pentru că altfel părul nu este sănătos și cel mai frumos păr este cel strălucitor. De aceea, trebuie să îl tundem la două luni de zile. Cele mai multe fete își doresc părul lung și atunci nu își tund părul pentru că vor să crească. Problema este că se deshidratează, se usucă, se despică vârfurile. Vârful care este despicat se rupe și în loc să ai lungime, pierzi lungime. 

Se subțiază foarte tare, se frizează, mai ales că acum este și vânt. Toamna este musai să tunzi vârfurile. Tundem circa un centimetru din păr. Părul crește un centimetru - 1,5 centimetri pe lună și atunci, dacă vrei să ai păr lung e ideal să tunzi câte un centimetru. Nu mai mult dacă vrei să ai lungime. E foarte important să tunzi pentru că prin tunderea vârfurilor sigilezi puțin cuticula și părul nu se mai despică.

Dacă ai tunsoarea în scări e important să iei vârfurile tuturor. Este foarte important să iau de peste tot, astfel încât părul să aibă o cădere naturală și să aibă și volum. După ce tund vârfurile, îmi place să eliberez vârfurile de grosime. Asta înseamnă că filez puțin din vârfuri. Nu folosesc foarfeca de filat, ci foarfeca de tuns pentru că volumul este mai sănătos, aspectul este mai natural și părul se așează într-o cădere naturală”, a explicat hairstylistul la Vorbește lumea de la Pro TV.

Vezi și: Șapte condimente care te ajută să slăbești repede și fără efort

Cum se pregătește părul pentru a fi tuns

Înainte de a tunde părul hairtyliștii susțin că acesta trebuie spălat. De două ori trebuie șamponat părul, iar apoi trebuie să se aplice o mască.

”Este foarte important să pregătim părul. Se spală cu șampon de două ori, întotdeauna. Cu primul șampon nu se insistă deloc, abia al doilea șampon face spumă. Apoi se pune masca de păr pe care trebuie să o lăsăm 3-5 minute pe lungime. E ca și cum ai prinde părul în coadă. Masca se pune pe toată lungimea. 

Dacă vreau să fac o schimbare mare de tunsoare, tund întotdeauna pe părul ud, dar mereu finisez pe păr uscat. Se pune protecție termică pe lungimea firului de păr”, a mai precizat sursa citată.

Vezi și: În cât timp se elimină alcoolul și drogurile din organism. Diana Bulgaru, avertisment: Băuturile alcoolice sunt considerate droguri

Etapele creșterii părului

Există mai multe faze de creștere a părului. O cercetare din 2017 a arătat că aceste faze includ următoarele faze:

Anagen. Aproximativ 85% până la 90% din păr se află în această fază de creștere activă la un moment dat.

Catagen. Aproximativ 10% din păr se află în această fază de creștere degenerativă la un moment dat.

Telogen. Aproximativ 5% până la 10% din păr se află în această fază de repaus la un moment dat, potrivit Healthline.

O analiză a cercetării din 2018 a arătat că atunci când aceste faze sunt în echilibrul lor normal, persoana medie pierde aproximativ 100 de fire de păr pe zi. Îți pierzi părul în timpul fazei telogene. Dacă fazele devin dezechilibrate și mai mult păr intră în faza telogenă, este posibil să observați o pierdere mai frecventă a părului.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?