Cât câștigă un medic rezident și cât câștigă un medic de familie. Sandra Alexiu: Ne temem că, în curând, nu va mai avea cine să ne îngrijească. Nici pe noi, nici pe dumneavoastră!

Cât câștigă un medic rezident și cât câștigă un medic de familie - Foto: Freepick @gpointstudio
Cât câștigă un medic rezident și cât câștigă un medic de familie. Sandra Alexiu a explicat situația reală, în ciuda zvonurilor.

Medicina de familie de află într-un mare impas. Rezultatele la ultimele examene de Rezidențiat arată dezinteresul total al noilor generații pentru această specializare, iar neîncrederea pacienților adâncește și mai mult gaura din acest domeniu.

La domeniile Medicină Dentară și Farmacie, locurile au fost ocupate în totalitate în sesiunea 20 Noiembrie 2022. Absolvenții licențiați ai acestor facultăți au drept de liberă practică, fără a fi necesară promovarea concursului de Rezidențiat și dobândirea titlului de specialist.

După examenul de Rezidențiat din toamna 2021, medicul Sandra Alexiu a publicat și lista locurilor rămase neocupate.

Pe scurt, în cifre, Rezidențiatul 2022 a însemnat:

- Medicină generală: Din 5.965 înscriși, au promovat 4.353. Au avut la dispoziție 4500 de locuri și 231 de posturi

- Medicină dentară: Din 2.159 de înscriși, au promovat 1.402. Au fost 621 de locuri/posturi. 

- Farmacie: Din 2.206 înscriși, au promovat 1705. Au fost 508 locuri/posturi (Vezi aici lista completă)

"Un medic rezident în anul 4 la Medicină de Familie câștigă aproximativ 4.200 lei net, la care se adaugă sporuri în funcție de secția la care se află în momentul respectitv. În timp ce medicul dintr-un cabinet este posibil să nu rămână cu această valoare netă a venitului lunar după ce îndepărtează toate cheltuielile din venitul cabinetului, pentru că finanțarea este scăzută.

Există o confuzie permanentă și cred că intenționat întreținută între venitul cabinetului și venitul medicului. Deși e ușor de demontat prin cifrele pe care le avem și prin faptul că atractivitatea este scăzută.

Dacă medicii de familie ar fi câștigat atât de bine atunci mulți colegi din sistem ar fi renunțat la specializarea lor și ar fi venit la medicina de familie. Lucru care nu se întâmplă.

Medicamentul "minune" de slăbit, celebru pe TikTok, efecte devastatoare și la noi. Ce este "fața Ozempic": Cei tineri se comportă ca o persoană vâstnică. Greață, dureri de pancreatită

Prevenția: ce este și De Ce trebuie să reînvățăm acest cuvânt. De ce prevenirea e mai bună decât vindecarea și cum să acționezi din timp pentru a evita un dezastru

Paradoxul vaccinării: conspiraționiști cu vaccinurile generale, dar săritori la cele pentru vacanțe exotice: Pentru că și-au plătit bilet insistă, în ciuda reacțiilor ZDRAVENE de tip neurologic

Specialitatea nu este atractivă nici pentru studenți, pentru că probabil nu lucrăm destul la partea aceasta. Poate că pentru studenți nu facem destul ca să înțeleagă fiecare specialitate către care poate să se îndrepte și în ce măsură e mai apropiată de vocația sa. În medicina de familie, o specialitate în care stai foarte mult de vorbă cu pacienții, în care te înconjori de familia pacienților și pe care le îngrijești o viață întreagă, tipul de relație e cu totul specială față de restul specialităților medicale.

Vorbim despre studenți, iar atractivitatea trebuie să fie manifestată prin felul în care-și fac stagiile și cum sunt primiți la manifestările noastre, să nu existe piedici, pentru că noi ne-am confruntat cu piedici la primirea lor la conferințe, pentru că studenții la medicină nu sunt văzuți ca profesioniști în sănătate și nu sunt admiși ca specialiști și fiind de partea publicului larg avem această piedică în relația cu ei", a declarat Sandra Alexiu, medic de familie, președintele Asociației Medicilor de Familie București - Ilfov, în cadrul conferinței de presă a Colegiului Medicilor București.

"Ne temem că, în curând, nu va mai avea cine să ne îngrijească. Nici pe noi, nici pe dumneavoastră!"

 

"O problemă o reprezintă și pregătirea medicilor după ce aleg Rezidențiatul. Am avut în fiecare an un rezident, deși puțin mai greu ajung în județul Ilfov, dar din colegii care au în pregătire, în 107 colegi din promoția 2019 au terminat 47 medicina de familie. Din acești 47, probabil jumătate se vor îndrepta către un alt Rezidențiat. Colegii care erau doritori la început să-și deschidă un cabinet au renunțat din cauza finanțării și din cauza faptului că o mare parte dintre pacienți sunt în vârstă.

Deci calitate îngrijirilor pe care trebuie să le acorde este foarte importantă și felul în care sunt susținuți de colegi și de autorități nu mai reprezintă o atractivitate.

Este o mare problemă.

Jumătate din medicii de familie de astăzi sunt din generația Decrețeilor, așa cum sunt și eu, un sfert sunt pensionați de mult și doar un sfert sunt cei care vin din urmă și nu sunt deloc atrași să rămână, sunt cumva pasageri prin această specialitate.

Ne temem că, în curând, nu va mai avea cine să ne îngrijească, nici pe noi, nici pe dumneavoastră! Și cred că trebuie să lucrăm împreună să facem medicina de familie mai atractivă", a completat medicul Sandra Alexiu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel