Castanele, beneficii pentru organism. Șapte motive pentru a le consuma

castanele - FOTO: Freepick
Castanele pot avea o serie de beneficii importante pentru sănătate.

Castanele, delicioasele fructe de toamnă, au capacitatea de a îmbunătăți sănătatea digestivă, de a întări oasele, de a proteja sănătatea cardiovasculară, de a stimula sistemul imunitar și de a reduce tensiunea arterială. De asemenea, acestea pot preveni bolile cronice, arată Organic Facts.

Castanele oferă un nivel ridicat de fibre dietetice, minerale, grăsimi "bune", vitamine, nutrienți, compuși antioxidanți și alte componente importante care alcătuiesc o dietă sănătoasă.

Castanele ameliorează problemele digestive

Castanele pot avea unul dintre cele mai mari conținuturi de fibre dietetice din lumea "nucilor", ceea ce înseamnă că sunt aliați puternici în orice luptă gastro-intestinală. Fibrele dietetice pot ajuta la stimularea mișcării peristaltice în intestine, reglând astfel mișcările intestinului și prevenind inflamația și disconfortul.

Fibrele dietetice pot ajuta, de asemenea, la optimizarea absorbției nutrienților, ceea ce înseamnă să obțineți mai mult din alimentele pe care le consumați și un profil nutrițional general mai bun. O cercetare efectuată în Italia, publicată în Food Microbiology, arată că un consum regulat de castane poate juca un rol semnificativ în îmbunătățirea toleranței gastrice a lactobacililor.

Vezi și: Proteza dentară, cum te obișnuiești cu ea și ce să nu mănânci. Remus Grecea: Veţi avea o senzaţie incomodă, până când muşchii obrajilor şi limba se vor obişnui

Castanele îmbunătățesc funcția creierului

Funcţionarea creierului şi cunoaşterea se pot îmbunătăţi în mai multe moduri prin consumul de castane. Aceste nuci pot fi bogate în vitaminele din familia B (de exemplu, acid folic, riboflavină, tiamină) care sunt direct legate de dezvoltarea și funcția neurologică adecvată, potrivit unui studiu citat în The Journal of Nutrition, Health & Aging.

În plus, potasiul găsit în castane poate crește fluxul de sânge la creier și de a promova o bună sănătate a sistemului nervos, crescând astfel concentrarea, retenție, și memorie.

Poate stimula sistemul imunitar

Concentrația ridicată de vitamina C și alți compuși antioxidanți sau urme de minerale precum cuprul din castane le poate face un impuls ideal pentru sistemul imunitar. Potrivit jurnalului Food Chemistry, fierberea și prăjirea castanelor scade conținutul de vitamina C al castanelor.

Vitamina C nu numai că stimulează producția de celule albe din sânge, dar, de asemenea, acționează ca un antioxidant, căutând radicalii liberi în organism și neutralizându-i înainte ca acestea să provoace mutații ale celulelor sănătoase sau să inducă stresul oxidativ în apropierea organelor vitale. Acest lucru poate ajuta sistemul imunitar să-și concentreze eforturile asupra agenților patogeni și prevenirea bolilor, mai notează Organic Facts.

Vezi și: Ce înseamnă când ți-e poftă de sărat. Bolile grave pe care le ascunde

Castanele, rol în reglarea tensiunii arteriale

Când vine vorba de scăderea tensiunii arteriale, puține minerale sunt la fel de esențiale ca potasiul. Potasiul controlează mișcarea apei în organism diminuează efectele sodiului și, de asemenea, funcționează ca un vasodilatator prin creșterea fluxului sanguin și eliberarea tensiunii pe vasele de sânge și arterele constricționate. Această reducere a tensiunii arteriale poate stimula sănătatea cardiovasculară generală și reduce riscul de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Îmbunătățesc sănătatea inimii

Mulți oameni se gândesc la grăsimi ca la un lucru rău, care trebuie arse în timpul unei diete, dar, în realitate, corpul nostru are nevoie de o serie de alte grăsimi pentru a funcționa normal. Aceste grăsimi bune, găsite în concentrații mari în castane, pot ajuta la echilibrarea colesterolului, la reducerea inflamației pe tot corpul și la scăderea riscului de ateroscleroză și a cheagurilor de sânge care se acumulează în organism.

Toate acestea scad într-o măsură mai mare riscul de accident vascular cerebral, atac de cord și boli coronariene. În plus, castanele oferă, de asemenea, potasiu, care este un factor care contribuie la sănătatea inimii. Potrivit British Medical Journal, aportul crescut de potasiu reduce tensiunea arterială la persoanele cu hipertensiune arterială și poate reduce, eventual, riscul de accident vascular cerebral. 

Vezi și: Harm reduction și cele 3 obiceiuri care ne ucid. Care e cheia pentru fumători. Alin Popescu: E ușor să uiți sau să ignori când "nota de plată" vine peste 20-30 de ani

Castanele, benefice pentru oase

Cuprul și magneziul nu sunt primele lucruri la care ne gândim atunci când vine vorba de sănătatea oaselor, dar cuprul este extrem de important în procesul prin care organismul absoarbe fierul, care este, de asemenea, crucial pentru creșterea și dezvoltarea oaselor și pentru stimularea sistemului imunitar. Magneziul este foarte bun pentru creşterea densităţii minerale osoase şi oferă o mare varietate de alte beneficii pentru sănătate.

Cu aceste minerale vitale care se găsesc în castane, puteți preveni sau încetini apariția multor tulburări legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza. 

Vezi și: Puiul și curcanul, bogate în proteine. Care este mai sănătos

Bolile cronice prevenite prin consumul de castane

Bolile cronice sunt cauzate de eliberarea radicalilor liberi, produsele secundare naturale ale respirației celulare. Potrivit unui experiment realizat de oamenii de știință coreeni în 2010, proprietățile antioxidante și anti-melanogenice ale extractului de flori de castan pot ajuta la combaterea cancerului de piele.

Fără antioxidanți, cum ar fi cei găsiți în castane, corpul nostru ar duce lupte pe mai multe fronturi, așa că creșterea apărării cu o mână de castane pe zi ar putea fi doar o idee bună. Castanele conțin mangan care poate ajuta la combaterea radicalilor liberi și la reducerea riscului de cancer, precum și la prevenirea coagulării sângelui.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel