Cartofii, plini de beneficii pentru sănătate și frumusețe. Nu mai aruncați cojile

cartofii plini de beneficii. FOTO Pexels @ Polina Tankilevitch
Cartofii, în întregimea lor, sunt buni atât în alimentație, prin conținutul ridicat de nutrienți și vitamine, cât și pentru frumusețea părului.

De obicei folosim cartofii în întregime doar atunci când aceștia sunt noi și îi spălăm de pămânutul sau nisipul de pe ei și îi aruncăm în oală, fie la fiert și la aburi.

La fel ca și la alte fructe ori legume, tot ce e mai bun se află în coajă, un motiv în plus de a nu le mai arunca la gunoi, căci acestea au o serie de beneficii pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, potrivit nutrition-and-you.com.

Beneficiile pentru sănătate ale cartofilor

1. Cartofii sunt una dintre cele mai bune surse de amidon, vitamine, minerale și fibre alimentare. 100 g furnizează 77 de calorii. Au puține grăsimi (doar 0,1 g la 100 g) și nu au colesterol

2. Sunt surse naturale excelente de fibre atât solubile, cât și insolubile. Fibrele dietetice din ele cresc volumul scaunelor. Astfel, ajută la prevenirea constipației, la diminuarea absorbției colesterolului alimentar și, prin urmare, la scăderea colesterolului LDL din plasmă.

În plus, conținutul său bogat în fibre ajută și la protejarea împotriva polipilor de colon și a cancerului.

3. Conținutul de fibre ajută la digestia lentă a amidonului și la absorbția zaharurilor simple în intestin. Astfel, ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limitele normale și la evitarea fluctuațiilor mari. Din același motiv, cartoful considerat o sursă sigură de carbohidrați chiar și în cazul persoanelor cu diabet.

4. Tuberculii sunt una dintre cele mai bogate surse de vitamine din grupul complexului B, cum ar fi piridoxina (vitamina B6), tiamina, niacina, acidul pantotenic și folații.

5. Cartoful proaspăt împreună cu coaja sa este una dintre sursele bune de vitamina antioxidantă, vitamina C100 g de tubercul proaspăt furnizează 11,4 mg sau 20% din nivelurile zilnice necesare ale acestei vitamine. Consumul regulat de alimente bogate în vitamina C ajută organismul uman să dezvolte rezistență împotriva agenților infecțioși și să elimine radicalii liberi dăunători, proinflamatori.

6. De asemenea, acestea conțin cantități adecvate de multe minerale esențiale precum fierul, manganul, magneziul, fosforul și cuprul.

7. Cartofii cu pulpă roșie conțin mai mult potasiu (455 mg/100 g) decât varietățile cu pulpă roșie (417 mg/100 g) și cu pulpă albă (407 mg/100 g). Potasiul contracarează efectele presante ale sodiului și funcționează ca mineral cardioprotector.

8. Cartofii roșii și ruginii conțin o cantitate bună de vitamina A și flavonoide antioxidante precum caroteni și zeaxantine.

10. Studii recente efectuate la Serviciul de cercetare agricolă (de către Roy Navarre, cercetător în domeniul geneticii plantelor) sugerează că antioxidantul flavonoid, quercetina, prezent în cartofi, are proprietăți anticancerigene și cardioprotectoare.

Beneficii pentru frumusețe

Coaja de cartofi poate fi fiartă, iar ”ceaiul” rezultat poate fi folosit pentru îngrijirea părului, potrivit România TV. Cojile se fierb timp de 10 minute, se strecoară, iar zeama rezultată se aplică pe păr, iar după o jumătate de oră se poate șampona în mod obișnuit.

Operațiunea se repetă peste alte două zile, aceatsa fiind benefică pentru încetinirea procesului de albire al părului.

De asemenea, cojle fierte pot fi folosite sub formă de cataplasmă caldă, în cazurile de reumatism.

Vezi și: Cum refolosești COAJA legumelor de ciorbă. Florin Dumitrescu: M-au URÂT toate bunicuțele din țară

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel