Carnea de pui, riscuri pentru sănătate. De ce nu trebuie să o speli înainte de a o găti

carnea de pui - FOTO: Freepik@jcomp
Carnea de pui nu se spală înainte de a fi gătită. Crește, de fapt, riscul de îmbolnăvire.

Carnea de pui nu trebuie spălată înainte de a fi gătită, din cauza riscului de contaminare. Spălarea puiului poate răspândi bacteriile pe mâini, precum și pe chiuvetele din bucătărie și pe blatul de lucru. Mai mult, experții din domeniul sanitar nu recomandă utilizarea anumitor soluții antibacteriene pentru săălarea cărnii de pui.

USDA, organizaţia americană ce reglementează consumul de alimente, nu recomandă spălarea cărnii. Carnea crudă conţine bacterii şi microbi care, odată cu spălarea, ajung pe mâinile tale şi în chiuvetă. Dacă ţi se pare că necesită spălare, atunci clăteşte carnea într-un lighean şi şterge-o bine după.

În loc să o speli, alege să foloseşti un tocător şi un cuţit curat şi să elimini pielea.

Vezi și: Cancerul, semne la care să fii atentă. Pot fi simptome comune altor boli

Carnea de pui, gătită fără spălare. Căldura ucide bacteriile

Experții spun că gătitul puiului bine va ucide bacteriile și de aceea nu trebuie să spălați puiul crud înainte de a-l găti, potrivit Healthline.

Asta spun experții după ce un nou studiu de consum a fost lansat de la Universitatea de Stat din Carolina de Nord și Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA).Cercetătorii spun că spălarea puilor crește de fapt riscul de contaminare și boli alimentare.

"Unii consumatori cred că elimină bacteriile și își fac carnea sau păsările de curte să fie sigure de folosit. Cu toate acestea, unele dintre bacterii sunt atât de strâns atașate încât nu le-ați putut elimina, indiferent de câte ori ați spălat carnea de pui ", a declarat echipa USDA "Ask Karen" pentru Healthline.

Vezi și: Cum să scoți apa din urechi. Patru trucuri simple

Carnea de pui, bacteriile care se elimină la spălat

Alte tulpini de bacterii se vor clăti, dar acest lucru nu este neapărat un lucru bun. Puiul crud conține aproape întotdeauna Campylobacter, o tulpină de bacterii care provoacă diaree, febră și crampe. Carnea poate conține, de asemenea, Salmonella, Clostridium și alte bacterii.

"Stropirea apei, ținând puiul în mâini și chiar sucurile care trec prin chiuvetă, toate creează acest risc sporit de contaminare și boală", subliniază Kristin Kirkpatrick, MS, RDN, autor al cărții "Skinny Liver" și manager al serviciilor de nutriție wellness la Cleveland Clinic Wellness Institute.

Potrivit CDC, una din 6 persoane din Statele Unite se îmbolnăvește, în fiecare an, din cauza alimentelor preparate necorespunzător. Reducerea riscului înseamnă gătit fără spălare.

Vezi și: Lăcrimarea excesivă, cauze. Cum se poate trata și ce înseamnă

Carnea de pui și spălarea cu soluții antibacteriene naturale

Stropii de apă pot răspândi rapid germenii alimentari în bucătărie, dar ce se întâmplă cu agenții antibacterieni, cum ar fi sucul de lămâie și oțetul alb? Experții spun că nu contează dacă clătiți cu apă, săpun sau un agent antibacterian. Toate prezintă riscuri.

"Nu recomand niciuna dintre aceste metode, deoarece toate implică spălarea puiului", a spus Kirkpatrick.

"Spălarea puiului sau a cărnii poate crește de fapt riscul de îmbolnăvire alimentară, pe măsură ce contaminați mai ușor alte părți ale bucătăriei atunci când o faceți", a declarat Katie Ferraro, MPH, RDN, CDE, dietetician și consultant în comunicare în nutriție, pentru Healthline.

Vezi și: Berea, aliment și băutură cu efecte asupra sănătății. Cum o poți prepara acasă

Greșeli pe care le faci când gătești. Cum te poți îmbolnăvi

Atunci când gătești trebuie să ai în vedere patru aspect majore. CDC arată că germenii pot fi răspândiți atunci când gătești.

”Nu răspândi germeni când gătești. Folosește ustensile separate pentru mâncarea gata de mâncat și pentru carne crudă, pui, fructe de mare și ouă. Spălați ustensilele cu apă fierbinte, cu detergenți de vase sau în mașina de spălat vase după fiecare utilizare”, arată CDC.

Patru pași pentru a găti sănătos

CDC arată care sunt cei patru pași simpli de urmat atunci când gătești.

- SPALĂ

- SEPARĂ

- GĂTEȘTE

- RĂCEȘTE

Cei patru pași te pot ajuta să te protejezi pe tine și pe cei dragi de toxiinfecțiile alimentare.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel