Carne roșie, ce se întâmplă cu colesterolul când o reduci din dietă

Proteine, carne, alimentație
Un nou studiu a descoperit că reducerea cantității de carne roșie și procesată din dietă scade nivelul de colesterol ”rău” din sânge.

Carne roșie, colesterol. Cercetătorii de la Universitatea din Nottingham, Marea Britanie, au testat dacă reducerea cantității de carne roșie consumată, în loc să o elimine complet din dietă, ar avea un efect pozitiv asupra sănătății subiecților care participă.

Prin carne roșie, ei au inclus și carnea procesată, carnea de porc proaspătă, carnea de vită, miel, vițel și carnea care a fost afumată sau conservată (alta decât înghețarea) într-un fel. "Aceste tipuri de carne sunt, de obicei, bogate în acizi grași saturați, ceea ce determină o creștere a colesterolului LDL. Acesta este colesterolul „rău" care se colectează în pereții vaselor de sânge, unde poate provoca blocaje și poate crește șansa unui atac de cord. Creșterea gradului de conștientizare a riscurilor asociate consumului de carne roșie și procesată a dus la un număr tot mai mare de persoane care adoptă diete vegetariene și vegane, care au tăiat carnea complet", se explică pe sciencedaily.

46 de persoane au participat la studiu și și-au redus aportul de carne roșie pe o perioadă de 12 săptămâni, înlocuindu-l cu carne albă, pește sau înlocuitori de carne sau prin reducerea dimensiunii porțiunii din carnea lor roșie. Au ținut un jurnal alimentar în timpul studiului și li s-au dat analize de sânge la început și intervale de-a lungul timpului cercetării.

Carne roșie, colesterol. Rezultate

Rezultatele, publicate azi în revista Food & Function susțin că cea mai semnificativă schimbare a fost o scădere a cantității de colesterol LDL în sânge, iar cei cu cele mai mari niveluri la început au avut cea mai mare scădere. În general, a existat o scădere medie a colesterolului LDL de aproximativ 10% la bărbați (care au avut tendința de a avea cele mai mari valori de pornire), înregistrând cea mai mare schimbare.

"Cu un acid gras saturat, conținut roșu și procesat carnea a fost legată de boli de inimă și de alte boli cronice, în special cancerul de colon. Studiile au arătat că la persoanele care mănâncă cea mai mare carne, există un risc crescut cu 40% de moarte din cauza bolilor de inimă. Rezultatele studiului a arătat că, chiar și la persoane relativ tinere și sănătoase, efectuarea unor modificări relativ mici la aportul de RPM a indus modificări semnificative ale colesterolului LDL care, dacă este menținut pe o perioadă de timp, ar putea reduce riscul de apariție a bolilor cardiace", afirmă profesorul Andrew Salter, de la Școala de Bio-Științe a Universității din Nottingham a condus studiul.

Pe lângă reducerea nivelului de colesterol LDL, cercetătorii au observat și o scădere a celulelor albe și roșii în sânge."Carnea este o sursă bogată de micronutrienți (vitamine și minerale) necesare pentru fabricarea celulelor sanguine și, deși este posibil pentru a obține acești nutrienți în dietele bazate pe plante, rezultatele noastre sugerează că cei care reduc aportul lor de carne trebuie să se asigure că noua lor dietă conține o mare varietate de fructe, legume, legume și cereale integrale pentru a oferi acești nutrienți", a opinat Liz Simpson de la Școala de Științe ale Vieții de la Universitatea din Nottingham, coautor în cadrul studiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel