Caria dentară: cauze, simptome și tratament. Zahărul, vinovatul dulce

caria dentara FOTO: Pexels @daniel frank
Caria dentară: cine o cauzează, cum se manifestă și ce este de facut?

Cine este vinovat?

Cariile dentare sunt provocate în principal de acțiunea bacteriană de la nivelul cavității bucale. Streptococcus mutans este cea mai importantă bacterie care atacă dintele. 

Factorii genetici au și ei un rol important în apariția acestei afecțiuni. Persoanele care au predispoziție la patologii dentare vor fi afectați cu ușurință de cariile dentare.

Nu în ultimul rând, acțiunile noastre de zi cu zi reprezintă factori determinanți în apariția cariei dentare, iar controlul lor ne poate îmbunătăți considerabil sănătatea orală.

Igiena orală necorespunzătoare

Spălatul pe dinți de două ori pe zi în mod conștiincios scade considerabil riscul de apariția a cariei dentare. De asemenea, periajul și detartrajul la medicul stomatolog trebuie făcut o dată la 6 luni pentru menținerea sănătății dinților.

Dulciurile

Alimentația nesănătoasă este punctul de plecare al multor afecțiuni. Patologiile dentare sunt și ele influențate de ceea ce mâncăm, în special când este vorba de produse care conțin zahăr.  Bacteriile care determină cariile dentare vor folosi zahărul pentru a-l transforma în acizi și vor ataca dintele. De asemenea, carbohidrații, băuturile acidulate, cafeaua, alcoolul și fumatul au un rol important în apariția cariilor dentare.

Simptome

Cei care s-au luptat sau se luptă cu această afecțiune știu că este dureroasă și inconfortabilă. Cariile dentare se manifestă prin simptome precum:

-durere;

-sensibilitate dentară crescută, în special la contactul dinților cu alimentele calde sau reci;

-pete negre mai mari sau mai mici vizibile la nivelul dintelui;

-respirație cu miros respingător.

Tratament

Tratamentul cariei dentare se face la medicul stomatolog în urma consultației de specialitate. Acest lucru este și mai important, având în vedere că există complicații serioase ale cariei dentare, precum: afectarea pulpei dentare, boala de focar, afecțiuni gingivale și pierderea dintelui. De obicei, tratamentul se referă la obturație pe canal și plombarea dintelui afectat. Mai există tratamente cu fluor, iar în cazul în care au apărut complicații ale cariei dentare e posibil să fie nevoie de extracție dentară.

Vezi și: De ce sângerează gingiile. Regula de AUR pentru dinți sănătoși

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel