Care sunt cele mai dese probleme dentare la copii și cum alegem medicul stomatolog potrivit: CARIA, pe un nedorit loc ÎNTÂI

Care sunt cele mai dese probleme dentare la copii - Foto: Freepick @jcomp
EXCLUSIV
Un medic stomatolog ne-a dezvăluit cum alegem medicul potrivit pentru cei mici și care sunt cele mai des întâlnite probleme cu care se prezintă ei la dentist.

Dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România, a vorbit, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, despre cum alegem medicul stomatolog potrivit și cum îi facem pe copii, inclusiv pe cei cu nevoi speciale, să meargă de plăcere la dentist și să devină prieteni cu medicul stomatolog.

"Medicul potrivit pentru copii este stomatologul pediatru. Iar dacă vizitele încep destul de devreme, împrietenirea va veni de la sine. Din nou – valabil pentru toți copiii, dar este adevărat că aceia cu nevoi speciale de îngrijire au chiar mai multă nevoie de rutină decât cei tipici", spune medicul.

În plus, întrebată care sunt cele mai frecvente probleme dentare cu care se prezintă copiii la stomatolog, Arina Vinereanu a spus că: "Deși suntem în secolul XXI, când mijloacele de prevenire ne stau mai la îndemână ca oricând iar informația este accesibilă oricui, caria rămâne pe un nedorit loc întâi în rândul motivelor prezentării la stomatolog. Traumatismele dentare sunt și ele relativ frecvente, mai ales atunci când copiii au și anomalii dento-maxilare care îi predispun la traume. Problemele ortodontice sunt și ele un motiv important pentru prezentarea la stomatolog, mai ales că acum toată lumea, la orice vârstă, ține din ce în ce mai mult la estetica zâmbetului".

Copii cu nevoi speciale, REFUZAȚI la stomatolog. Cifre îngrijorătoare în România. Arina Vinereanu: Loc CODAȘ în UE. Pentru asta este OSCAR

De unde provine frica de dentist

 

De la ce vârstă e bine să spălați copii pe DINȚI. 3 sfaturi importante pentru o igienă dentară CORECTĂ

Ce facem cu frica de dentist a celor mici, inclusiv a celor cu nevoi speciale? De unde provine de fapt și cum convingem copilul să meargă din nou la dentist, după o experiență traumatizantă?

"Frica de dentist este, de regulă, frica de necunoscut. Prin urmare, este ceva natural. Dacă părinții sunt informați la timp că prima vizită la stomatolog ar trebui să aibă loc în primul an de viață și dacă vizitele se întâmplă la intervale regulate, fără să așteptăm să doară dinții ca să ne hotărâm să facem o programare, atunci aceste vizite vor fi ceva plăcut, așteptat, mediul va fi unul familiar și prietenos, iar teama nu își va găsi nici locul, nici rostul.

Experiențele „traumatizante” sunt, de regulă, acelea datorate prezentării în urgență, după nopți nedormite din pricina durerilor. Nimeni n-ar avea cum să fie binedispus în astfel de condiții, și cu atât mai puțin un copil care, eventual, are și posibilități mai limitate de comunicare. Iar dacă totuși s-a întâmplat așa, după rezolvarea urgenței inițiale trebuie neapărat să se intre în rutina controalelor periodice, care nu vor mai pricinui un disconfort notabil și vor încuraja copilul să nu se mai teamă. Valabil pentru absolut toți copiii, cu sau fără boli general", spune stomatologul.

Cum scoți corect dinții de lapte ai copiilor. Zâna Măseluță, un succes. Dr. Vinereanu: Dacă dintele se încăpățânează, medicul e necesar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel