Mâncarea românească: ce o face să fie românească și specială. Chef Orlando Zaharia: De demult, avea nevoie de un ingredient special

mancarea romaneasca foto:freepik@grvstudio
EXCLUSIV
Campania ”Mâncăm ca să trăim?”: Ce anume face mâncarea românească să fie românească? Și care este aspectul principal care a intervenit și care poate altera caracteristicile mâncării românești, dacă nu îi acordăm suficientă atenție?

Mâncarea românească - care este specificul ei? Desigur că sunt multe aspecte de luat în vedere, iar o singură perspectivă este insuficientă pentru a îngloba tradiția mâncării românești de zeci, sute de ani, însă nu ne propunem acest lucru, ne propunem, însă, să adăugăm încă o perspectivă care să contribuie la ceea ce înseamnă pentru noi mâncarea românească.

Cum tehnologia a avansat în toate domeniile, era inevitabil să avanseze și în bucătărie. Și a avansat. A avansat până la aplicațiile de food delivery (livrare de mâncare), la mâncarea semi-preparată, la gătitul cu alimente exotice, importate. Partea mai bună este că tehnologia a avansat și conceptele bucătăriei tradiționale românești, conceptele noii bucătării românești și multe alte concepte pe care le întâlnim în restaurantele din țară.

Totuși, pe de o parte, am putea spune că mulți poate că nu mai știu ce anume face mâncarea noastră să fie românească și care sunt, de fapt, caracteristicile mâncării românești, căci identitatea culturală a gastronomiei românești încă este în stadiile incipiente, cele de descoperire. 

Pentru această problematică, aducem în vedere dialogul purtat cu Chef Orlando Zaharia, care ne-a vorbit despre aspectele esențiale ale bucătăriei românești tradiționale și despre pierderea unor elemente de autenticitate, în urma procesului de evoluție. Chef Zaharia evidențiază importanța gustului natural al preparatelor românești, cu ingrediente puțin alterate de condimente sau influențe din alte culturi culinare.

Un element distinctiv este timpul, un ingredient care nu poate fi neglijat. Chef Zaharia subliniază că mâncarea tradițională românească nu se pretează la prepararea à la carte, iar tentativa de a adapta rețetele tradiționale la acest stil poate duce la pierderea autenticității lor.

”În primul rând, este vorba de gust, este aparte, cât mai natural, foarte puțin deteriorat de condimente și de alte adăugiri pe care le luăm din alte culturi. Mâncarea românească de demult avea nevoie de un ingredient special, care se numea timp. Nu se făcea așa, cum este acum, à la carte. Nu prea merge să faci mâncarea românească à la carte. O friptură nu este mâncare românească, dar o tocăniță de vită, de pui, da”, ne-a spus chef Orlando Zaharia, în exclusivitate pentru DC Medical.

Chef Orlando își exprimă regretul pentru numeroasele rețete tradiționale pierdute în timp, spunând că și bucătarii au contribuit la această pierdere, prin dorința de a evolua și de a aduce inovație în bucătărie: ”Sunt foarte multe rețete care s-au pierdut și este, în mare parte, vina noastră, a bucătarilor, pentru că ne-am dorit să evoluăm”. 

Așa cum ne spune chef Zaharia, totuși, ”evoluția este în regulă, nu este ceva rău”, însă este important să nu ne axăm doar pe evoluție și să nu ne uităm rădăcinile, să nu uităm gustul românesc, să nu uităm cum preparăm noi un pui, o tocăniță.

Cu toate acestea, în ciuda tendinței generale de evoluție, există eforturi constante de a păstra și perpetua tradițiile culinare autentice, astfel încât să nu fie pierdute în valul inovației și al schimbărilor culturale și să nu pierdem MBS (mămăliguță cu brânză și smântână), să nu pierdem pâinea înmuiată în zeama de la salata de roșii și castraveți, să nu pierdem carnea de la garniță, să nu pierdem ciorba de urzici și multe alte bunătăți care ne-au tot urmat calea. Puteți citi mai multe despre acest subiect în următorul articol, intitulat:

Tradițiile culinare și cele moderne nu se pot îmbina. Chef Adi Hădean: Tradiția trebuie urmată, dacă vrem să nu moară

* Acest articol face parte din campania ”Mâncăm ca să trăim?”, o campanie DC MEDICAL.

Articolele campaniei, în ordine:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel