Care sunt beneficiile lămâilor și care e doza zilnică recomandată de vitamina C

care sunt beneficiile lamailor foto:freepik@8photo
Care sunt beneficiile lămâilor. Celelalte proprietăți pe care le oferă lămâile și care este doza recomandată de vitamina C.

Lămâile sunt unele dintre cele mai cunoscute și utilizate fructe din lume, apreciate, atât pentru gustul lor vibrant și revigorant, cât și pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate. Aceste fructe mici și acide fac parte din familia Rutaceae și sunt originare din regiunile de sud-est ale Asiei. Însă, datorită transportului și cultivării extinse, lămâile sunt acum disponibile și apreciate în întreaga lume.

Sunt bogate în vitamina C, fibre și diverși compuși benefici din plante. Lămâile pot susține sănătatea inimii, controlul greutății și sănătatea digestivă.

Beneficii

1. Susținerea sănătății inimii

O lămâie furnizează aproximativ 31 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă 51% din aportul zilnic de referință.

Cercetările arată că consumul de fructe și legume bogate în vitamina C reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral, conform Healthline.

Cu toate acestea, nu este doar vitamina C care se crede că este benefică pentru inimă. Fibrele și compușii din plante din lămâi pot, de asemenea, să reducă semnificativ unele factori de risc pentru boli de inimă.

De exemplu, un studiu a arătat că consumul zilnic timp de o lună a 24 de grame de extract de fibră din citrice a redus nivelurile totale de colesterol din sânge. Compușii din plante găsiți în lămâi, în special hesperidina și diosmina, au fost, de asemenea, descoperiți că reduc colesterolul.

2. Prevenirea pietrelor la rinichi

Pietrele la rinichi sunt mici formațiuni care se formează atunci când produsele de deșeuri cristalizează și se acumulează în rinichi. Acestea sunt destul de comune, și persoanele care le dezvoltă au adesea tendința de a le forma repetat.

Acidul citric poate ajuta la prevenirea pietrelor la rinichi prin creșterea volumului de urină și creșterea pH-ului urinei, creând astfel un mediu mai puțin favorabil formării pietrelor la rinichi, conform Healthline.

Doar 1/2 ceașcă de suc de lămâie pe zi poate furniza suficient acid citric pentru a ajuta la prevenirea formării pietrelor la rinichi la persoanele care au avut deja astfel de probleme. Unele studii au arătat, de asemenea, că limonada a prevenit eficient formarea pietrelor la rinichi, dar rezultatele au fost mixte. Alte studii nu au arătat niciun efect. Prin urmare, este nevoie de mai multe studii bine realizate pentru a examina dacă sucul de lămâie afectează formarea pietrelor la rinichi.

3. Îmbunătățirea digestiei

Aceste fructe sunt o sursă importantă de antioxidanți, cum ar fi flavonoidele, care ajută la combaterea radicalilor liberi și protejează celulele împotriva deteriorării oxidative. Lămâile conțin fibre dietetice, care pot stimula digestia și ajuta la combaterea constipației.

Există mai multe varietăți de lămâi, fiecare cu caracteristicile sale unice de gust și utilizări culinare.

Lămâi Eureka: Acestea sunt cele mai comune lămâi, cunoscute pentru coaja lor groasă și netedă și pentru gustul lor proaspăt și acid.

Lămâi Lisbon: Asemănătoare cu lămâile Eureka, acestea sunt preferate pentru producția comercială de suc de lămâie.

Lămâi Meyer: Lămâile Meyer sunt mai mici și mai rotunde decât lămâile Eureka și au o coajă subțire și ușor portocalie. Ele sunt mai dulci și mai puțin acide, făcându-le ideale pentru deserturi și băuturi.

Lămâi Kaffir: Acest tip de lămâi este cunoscut pentru frunzele sale parfumate, care sunt folosite în mod obișnuit în bucătăria asiatică. Fructele în sine nu sunt adesea consumate.

Lămâile sunt bogate în nutrienți esențiali și oferă o gamă variată de beneficii pentru sănătate. O lămâie (aproximativ 58 de grame) conține în medie: 17 calorii, 5,4 grame de carbohidrați, 1,6 grame de fibre, 1,5 grame de zahăr, 0,6 grame de proteine, 0,2 grame de grăsimi, 30,7 miligrame de vitamina C (51% din doza medie recomandată), 0,1 mg de vitamina B6, 80mg de potasiu.

Lămâile sunt un dar al naturii, oferind, atât un gust plin de vitalitate, cât și numeroase beneficii pentru sănătate. Aceste fructe pot fi folosite într-o varietate de moduri în bucătărie și sunt un element de bază în numeroase culturi culinare din întreaga lume. Indiferent dacă le consumi ca atare sau le integrezi în rețetele tale preferate, lămâile sunt cu siguranță un aliment ce merită să fie inclus într-o dietă echilibrată.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel