Alimentația în sezonul rece poate fi...
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară la USAMV Cluj, explică, pe pagina de Facebook a proiectului său, Știință cu sare și piper, de ce apa fierbinte îngheață mai repede decât apa rece.
”Știați că apa fierbinte îngheață mai repede decât apa rece?
Primul om care a observat acest fenomen, a fost Aristotel. De atunci și până în zilele noastre s-au format numeroase teorii referitoare la acest fenomen. Cea mai recentă teorie sugerează că, atunci când apa este încălzită, legăturile de hidrogen se întind pe măsură ce densitatea apei scade, iar moleculele se depărtează unele de celelalte.
În același timp, legăturile covalente se micșorează într-o oarecare măsură, eliberând o parte din energia legăturii. Procesul prin care este eliberată această energie este similar cu cel de răcire, iar din această cauză apa caldă îngheață mai repede decât apa rece”.
Oamenii se întreabă adesea, „câtă apă ar trebui să beau într-o zi?” S-ar putea să credeți că știți răspunsul, dar binecunoscuta „regulă” despre consumul a opt pahare de apă pe zi nu este tehnic adevărată. Cercetările publicate în British Medical Journal în 2007 au explorat de unde vine ideea că avem nevoie de opt pahare în fiecare zi pentru hidratare. Cercetătorii au ajuns la concluzia că această cifră se bazează pe un studiu din 1945, care a afirmat că avem nevoie de 2,5 litri apă pe zi.
Chiar dacă nu e vară, un pahar de apă rece, mai ales după ce am mâncat, nu e de refuzat. Este întotdeauna recomandat să bei minim 2 litri de apă în fiecare zi pentru a te menține hidratat. Dar uneori ne place să bem apă rece pentru a ne potoli setea, indiferent de sezon. În general, știm că consumul de apă în exces are propriile sale riscuri. Se crede adesea că apa rece poate provoca contractarea stomacului, ceea ce duce la probleme de digestie. De asemenea, atunci când bei apă rece, corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a menține temperatura interioară medie. Potrivit medicinei chineze, consumul de apă rece în timpul meselor poate crea un dezechilibru în organism.
Video despre fenomen:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...