Pasta de dinți cu cărbune activ. Cifra magică de pe pasta de dinți. Gabor: Ideală pentru curățare, cât să nu facă rău dinților

care este rutina zilnica pentru un zambet frumos. FOTO: Freepik @Anastasia Kazako
EXCLUSIV
Care este rutina zilnică pentru a avea un zâmbet frumos și la ce trebuie să fim atenți când ne alegem periuța și pasta de dinți.

Un zâmbet frumos, dar mai ales sănătos întregește aspectul plăcut al unei persoane, indiferent că vorbim de femei sau de bărbați, iar pentru acest lucru este important să acordăm atenție sănătății orale încă din primii ani de viață.

Dr. Alin Gabor, medic stomatolog, a dezvăluit care este secretul unui zâmbet sănătos.

”Igiena orală contează cel mai mult, Indiferent de aspectul zâmbetului, care poate fi corectat cu foarte multe tratamente la ora actuală, de la fațete la tratamente ortodontice, care sunt aparatele dentare.

Cel mai important pas este că fiecare om trebuie să înțeleagă că o igienă orală nu asigură doar un zâmbet frumos, ci toată sănătatea corpului se poate manifesta.

Există foarte multe studii cum foarte multe boli ale corpului nostru se manifestă cu început în cavitatea bucală, la nivelul dinților, gingiilor, limbii, cerul gurii. Pot apărea la aceste structuri niște semne care să indice anumite boli. Gura va trebui privită ca un organ”, a declarat dr. Alin Gabor, în exclusivitate pentru DC MEDICAL în cadrul emisiunii Pastila de Frumusețe.

Hollywood Smile, trendul ce aduce la clinică

Potrivit medicului, oamenii nu pun foarte mult preț pe sănătatea orală, pe partea de stomatologie, însă există un tendință tot mai vizibilă și în România.

”La ora actuală avem noroc că vine un trend din SUA, acest Hollywood Smile.

Toată lumea își dorește un zâmbet frumos. călcând în clinica noastră încercăm să le inducem că nu doar frumusețea contează, că putem să facem un zâmbet frumos, dar să vină cu dinții în pungă în trei ani de zile, ceea ce nu ne dorim.

Și este foarte important să stabilim o structură perfectă, de la bun început, o fundație peste care putem construi un zâmbet frumos.

Iar asta înseamnă fațete dentare, albiri dentare, tratamente ortodontice cu aparate dentare. Toate ca să aliniem, ca zâmbetul să arate armonios”, a mai spus medicul.

Vezi și: Cefaleea, durerea care însoțește alte boli. Când devine periculoasă și cum se poate trata. Medic: Poate să ascundă o malformație vasculară cerebrală care nu a rupt

Rutina dentară pentru sănătatea orală

Întrebat care ar trebui să fie rutina pe care fiecare dintre noi ar trebui să o urmăm acasă, pentru a ne menține sănătatea dinților pe termen lung, în cazul în care nu am fost nevoiți să trecem pragul unui cabinet stomatologic, medicul a precizat că totul pornește e la periuța de dinți.

”În primul rând ar trebui să avem o periuță bună, nu contează că este electrică sau manuală. Există posibilitatea de a realiza un periaj foarte bun cu periuța manuală, există atâtea video-uri la ora actuală pe rețelele sociale, pe internet, unde poți să găsești cum să efectuezi un periaj perfect. Periajul este foarte important.

De asemenea, alegerea tipului de periuță. Există periuțe soft, medium, hard. Recomandarea noastră, a medicilor stomatologi, pentru o igienă corectă este periuța medie. Restul se folosesc doar în anumite situații medicale indicate de către noi.

După periuță, ața dentară, obligatoriu, sau complementar cu dușul bucal. Acesta suflă presiune cu apă pe dinți și înlătură pete, bacterii, placă bacteriană, și automat igiena se îmbunătățește.

Mai adăugăm și niște apă de gură, fie că este în aparatul de duș bucal, sau facem separat o clătire, reîmprospătăm toată  respirația și omorâm din bacterii. 

Grijă mare și la alegerea apei de gură. Aceasta există cu dedicație medicală, pentru anumite boli. Dacă nu, apă de gură fără alcool. Alcoolul usucă gura și aceasta poate căpăta un miros neplăcut”, a mai spus medicul.

Promisiunile din spatele pastelor de dinți, dar și riscurile la care ne expunem

În ceea ce privește alegerea pastei de dinți, cu o varietate de produse, fiecare cu câte o promisiune, medicul atrage atenția în acest sens și afirmă că ”este un foarte mare marketing, la ora actuală, în spatele promisiunii pentru un zâmbet frumos.

Cele pe bază de cărbune activ, cele negre, în special, distrug dinții. Nu pe termen scurt, pe termen lung folosite să vă imaginați că este foarte abrazivă.

De fapt acesta și este mecanismul prin care se albește dintele. Există o granulație mai mare a substanței care curăță în interiorul pastei de dinți, automat este ca și cum ai freca nisip pe dinți.

Astăzi, mâine, iei din pete, dar și din smalț și la un moment dat o să vezi că dinții se închid la culoare, pentru că dacă se distruge smalțul, încet, încet, sau devine mai opac, se vede cumva dentina.

Dentina este stratul de sub smalț, este mai închis la culoare și automat dinții par mai închiși și își vine să freci și mai tare. Și intri într-un cerc vicios în care distrugi foarte tare dinții. Poți să ajungi la niște sensibilități, la scoatere de nerv. Nu o să poți să bei apă rece, de exemplu.

Pacienții se plâng că: Am folosit pasta aia de dinți și nu am mai putut să beau apă rece. Este normal, ți-ai sensibilizat dinții”, a spus medicul.

Cât despre celelalte paste de dinți, dr. Alin Gabor recomandă ca înainte de achiziționare să urmărim granulația acesteia, lucru care este indicat pe ambalaje.

”Undeva la 50, este o cifră magică, 50 este dimensiunea granulațiilor, este ideală pentru curățare și cât să nu facă rău dinților. 

Există și pe la 80, din nou, cu indicație medicală, dar există și mai soft, când avem probleme la nivelul gingiilor. Când merge în combinație cu periuța de dinți, soft, de exemplu, ca să nu rănim gingiile. Dar sunt situații speciale când se indică.

Nu recomand pastele de dinți scumpe, nu fac minuni, am testat pe mine. Am vrut să văd la ce să îndrum pacienții, am vrut să văd anumite chestii și am testat foarte multe paste de dinți.

Nu face niciuna minuni, nu îți albește niciuna dinții. Pe cea cu cărbuni nu am riscat să o încerc, probabil că albește, pentru că am văzut atâtea video-uri de marketing, dar sunt studii făcute că distrug dinții”, a mai spus medicul.

În cazul în care sunt pacienți care au folosit aceste paste de dinți, medicul susține că se poate remedia problema, dar că depinde foarte mult de cât din dinte a fost deteriorat.

”În mare parte există substanțe pe care noi le folosim, materiale, pentru a reface structura dentară. Materialul de plombă, simplu, compozitul, sau există ceramice, fațetele de Hollywood Smile, care sunt obținute din ceramică și cu care putem să acoperim zâmbetul cu ceramică.

Dar, depinde cât de mult a insistat cu acea periuță, cât de tare s-au sensibilizat dinții, căci dacă se ajunge inclusiv la scoaterea de nerv, trebuie îmbrăcat dintele”, a mai spus dr. Alin Gabor.

Vezi și: Consumul regulat de laxative, risc crescut de demență. Între 40 și 70% dintre vârstnici suferă de constipație

Mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel