Trei factori de risc majori duc la...
Care este pulsul normal. Cum se măsoară acesta și care este valoarea care trebuie să te trimită de urgență la medic. O frecvență cardiacă normală în repaus pentru adulți variază între 60 și 100 de bătăi pe minut.
În general, o frecvență cardiacă mai mică în repaus implică o funcție cardiacă mai eficientă și o mai bună condiție cardiovasculară. De exemplu, un atlet bine antrenat ar putea avea o frecvență cardiacă normală în repaus mai aproape de 40 de bătăi pe minut.
Pentru a vă măsura ritmul cardiac, verificați-vă pur și simplu pulsul. Așezați-vă degetele arătător și al treilea pe gât, în dreptul traheei. Pentru a vă verifica pulsul la încheietura mâinii, plasați două degete între osul și tendonul de deasupra arterei radiale - care se află pe partea degetului mare a încheieturii.
Când vă simțiți pulsul, numărați numărul de bătăi în 15 secunde. Înmulțiți acest număr cu patru pentru a vă calcula bătăile pe minut.
Rețineți că mulți factori pot influența ritmul cardiac, inclusiv:
- Vârsta
- Nivelul de fitness și de activitate
- Dacă sunteți fumător
- Afecțiuni cardiovasculare, colesterol ridicat sau diabet
- Temperatura aerului
- Poziția corpului (în picioare sau culcat, de exemplu)
- Emoții
- Greutatea
- Medicamente
Deși există o gamă largă de normalitate, o frecvență cardiacă neobișnuit de ridicată sau scăzută poate indica o problemă de fond. Consultați-vă medicul dacă ritmul cardiac în repaus este în mod constant peste 100 de bătăi pe minut (tahicardie) sau dacă nu sunteți un atlet antrenat și ritmul cardiac în repaus este sub 60 de bătăi pe minut (bradicardie) - mai ales dacă aveți alte semne sau simptome, cum ar fi leșin, amețeli sau dificultăți de respirație, notează Mayo Clinic.
Vezi și: Apa minerală, 6 efecte adverse neașteptate. Balonarea și stricarea dinților, printre efecte
”Cifra săptămânii este 60. Marea majoritate a celor care au îngrijorări legate frecvența cardiacă (în funcție de vârstă...) sunt speriați de numerele mari. De limita superioară, în mod deosebit...La copil cifrele sunt mai mari decât la adult (o formulă orientativă pentru identificarea cifrei maxime la ADULT este 220 - vârsta în ani)...
Dar, despre cifre mari cu altă ocazie. Vreau să vă sensibilizez asupra cifrelor mici...Cât este cea mai mică cifră acceptabilă, sub care pot apărea riscuri majore?La copilul mic, sugar sau preșcolar, această cifră este 60/minut.Atunci când un copil are o boală gravă apare în mod normal un grad de tahicardie compensatorie. Deci ne putem aștepta la valori semnificativ mai mari decât la adult.
Dar atunci când frecvența scade sub 60/minut, la copilul bolnav, este obligatoriu de făcut un consult medical. Cât mai rapid...La școlar putem căuta pulsul periferic la artera radială și pulsul central la carotidă. La sugar pulsul central este evaluat la artera femurală.
Cum facem dacă nu avem un pulsoximetru sau acesta nu pare să înregistreze pulsul periferic? Palpăm carotida sau femurală timp de 6 secunde și înmulțim valoarea obținută cu 10ATENȚIE - sub 60/minut la copilul mic (care anterior bolii nu avea nici o maladie cardiacă) este o mare urgență!”, a scris medicul pediatru Mihai Craiu, pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.
Există cinci metode prin care vă puteți testa pulsul.
Metoda 1: Impuls radial
Pentru a vă verifica pulsul folosind această metodă, veți găsi artera radială.
Așezați degetele arătător și mijlociu pe partea interioară a încheieturii opuse, chiar sub degetul mare.
Nu vă folosiți degetul mare pentru a vă verifica pulsul, deoarece artera din degetul mare poate îngreuna numărarea precisă.
Odată ce vă puteți simți pulsul, numărați câte bătăi simțiți în 15 secunde.
Înmulțiți acest număr cu 4 pentru a obține ritmul cardiac. De exemplu, 20 de bătăi în 15 secunde echivalează cu o frecvență cardiacă de 80 de bătăi pe minut (bpm).
Pentru a vă verifica pulsul folosind această metodă, veți găsi artera carotidă.
Așezați-vă degetele arătător și mijlociu pe partea laterală a traheei, chiar sub maxilar. Este posibil să fie nevoie să vă deplasați degetele până când vă puteți simți cu ușurință bătăile inimii.
Numărați pulsurile pe care le simțiți timp de 15 secunde.
Înmulțiți acest număr cu 4 pentru a obține ritmul cardiac.
Puteți, de asemenea, să vă găsiți pulsul pe vârful piciorului. Acesta se numește pulsul pedalei.
Așezați-vă degetele arătător și mijlociu deasupra celui mai înalt punct al osului care se întinde de-a lungul părții superioare a piciorului. Este posibil să trebuiască să vă deplasați degetele de-a lungul osului sau ușor în ambele părți pentru a simți pulsul.
După ce ați găsit pulsul, numărați bătăile timp de 15 secunde.
Înmulțiți cu 4 pentru a obține ritmul cardiac.
O altă locație pentru a vă verifica pulsul este artera brahială. Această metodă este folosită cel mai frecvent la copiii mici.
Întoarceți brațul astfel încât să fie ușor îndoit, iar partea interioară a brațului să fie îndreptată spre tavan.
Așezați-vă degetele arătător și mijlociu de-a lungul părții laterale a brațului, între cotul de sus și partea ascuțită a osului cotului de jos. Apoi deplasați-vă degetele cu un centimetru în sus pe braț. Este posibil să trebuiască să apăsați destul de ferm pentru a vă simți pulsul.
Odată ce puteți simți pulsul, numărați câte bătăi apar în 15 secunde.
Înmulțiți acest număr cu 4 pentru a obține ritmul cardiac.
Există o serie de dispozitive care vă pot indica ritmul cardiac, cum ar fi
- aparate de tensiune arterială la domiciliu
- dispozitive digitale de urmărire a activității fizice
- aplicații pentru smartphone
- aparate pentru exerciții fizice
Cel mai precis dispozitiv de verificare a ritmului cardiac este un monitor fără fir care se fixează în jurul pieptului. Acesta citește la un dispozitiv de urmărire a ritmului cardiac purtat la încheietura mâinii.
Dispozitivele digitale de urmărire a fitness-ului purtate la încheietura mâinii, aparatele de tensiune arterială la domiciliu și aplicațiile pentru smartphone sunt mai puțin precise decât verificarea manuală a ritmului cardiac. Cu toate acestea, aceste dispozitive sunt destul de precise și foarte utile atunci când faceți exerciții fizice.
Aparatele de exerciții fizice pot avea mânere metalice pentru a vă citi ritmul cardiac, dar acestea sunt adesea foarte imprecise. Pentru a vă verifica ritmul cardiac în timp ce faceți exerciții fizice, cel mai eficient este să verificați manual sau să folosiți un dispozitiv digital de urmărire a ritmului cardiac, notează Healthline.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Trei factori de risc majori duc la...
Acestea sunt cele mai importante...
Zgomotul alimentar, o preocupare...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Cercetătorii investighează rolul unor...