Care este limita admisă de cafeină. Dr. Pautov: Atenție la produsele cumpărate

care este limita. FOTO Pexels @ Mikhail Nilov
Care este limita de cofeină recomandată pe zi, în special în cazul femeilor însărcinate. Sub aceasta, ”nu este nicio problemă” afirmă Carmen Brumă. 

Cafeaua sau produsele cu un conținut de cofeină fac parte din viața noastră căci ne asigură doza de energie pentru a face față provocărilor cotidiene. Dar care este consumul maximum permis pentru a nu ne pune sănătatea în pericol ne explică dr. Mihail Pautov, realizatorul emisiunii Medicool de la Antena 1. 

”Știți câtă cofeină conține o ceașcă de ceai? Până la 40 de mg, iar doza maximă recomandată de cofeină pe zi este de 400 de grame. Un pliculeț de cai dizolvat într-o cană are 40 mg. Ai mai mâncat un pic de ciocolată, ți-ai mai adăugat un pic de cofeină”, a spus dr. Pautov, pe contul său de socializare, unde a precizat care este conținutul de cofeină dintr-o cafea expresso, 63 mg, din suta de grame de ciocolată, 43 mg, dar și din băuturile de tip Cola, 30 mg, sau energizante, 77 mg.

”Fiți atenți la produsele pe care le mâncați pentru că foarte multe produse au cofeină adăugată”, a mai spus dr. Mihail Pautov.

În completarea sa, Carmen Brumă, nutriționist și antrenor de fitness, dar și mamă, a subliniat la ce anume trebuie să fie atente femeile care sunt însărcinate. ”Dacă vă mențineți în cele 400 de mg, chiar sub 300 de mg dacă sunteți însărcinată, pentru că ele, se știe așa, că în general nu ar fi bine să bea cafea, dar dacă limitează cantitatea chiar sub acești 300 mg de cofeină nu este nicio problemă”, a spus Carmen Brumă.

Cele mai bune 12 alimente pentru creier. Ciocolata neagră se află printre ele

Ciocolata neagră, tratament pentru creier. Bilic: Este mai degrabă medicament, decât aliment

Ciocolata neagră are un conținut ridicat de cacao, ce este bogată în flavonoide (antioxidant). Antioxidanții sunt deosebit de importanți pentru sănătatea creierului, deoarece creierul este foarte sensibil la stresul oxidativ, care contribuie la declinul cognitiv legat de vârstă și la bolile cerebrale.

Medicul nutriționist, Mihaela Bilic, a explicat pe pagina sa de Facebook, care sunt beneficiile ciocolatei negre. 

”Pătrățelele amărui care ne fac să vedem viața în roz. Povestea ciocolatei începe cu mult înainte de Hristos, odată cu apariția arborelui de cacao, însă abia acum 3000 ani putem vorbi de o cultură propriu-zisă, făcută de maiași.

În Europa arborele devine cunoscut abia în 1735, când botanistul Karl von Linne îl botează “Theobroma cacao” (adică “băutura zeilor”), datorită virtuțiilor care i se atribuiau încă din era precolumbiană. Tot el spunea că “bobul de cacao este un fenomen unic al Naturii- niciodată nu vom găsi atâtea calități reunite într-un fruct atât de mic!” Citește mai mult AICI.

8 reguli pentru o inimă sănătoasă. Dr. Mihail Pautov: Doar 0,45 % dintre adulți respectă toată lista

Dr. Mihail Pautov a explicat, într-un video postat pe canalul său de YouTube, care sunt cele 8 reguli pentru a avea o inimă sănătoasă, și afirmă că dacă aceste nu pot fi respectate în totalitate, măcar o parte este important să le puneți în aplicate.  

”Aceste reguli au fost scrise de AHA, Asociația Americană a Inimii. Ceea ce a făcut AHA a fost să analizeze peste 2400 de studii științifice.

Dieta pe care o recomandă aceștia este dieta DASH. Dacă vrei să nu devii cardiac și să nu devii diabetic trebuie să mănânci ca un cardiac și ca un diabet. Asta nu înseamnă că nu trebuie să mănânci gustos, ci că trebuie să eviți excesul de sare și zahăr. Ceea ce mănânci în această dietă sunt, practic, legume, fructe, cereale, carne, uleiuri sănătoase.

Activitatea fizică. Aici ni se dau niște cifre concrete, este posibil ca tu să mergi de două ori la sală și să crezi că ești sportiv. Surpriză: nu ești. Ai o activitate fizică rezonabilă, când ai 150 de minute pe săptămână de activitate fizică moderată. Adică să mergi alert sau să alergi încet în parc, câte 30 de minute în fiecare zi.

Consumul de nicotină. Această regulă a fost adoptată și au fost incluse și acele vaporizatoare.

Somnul. S-a dovedit științific că atunci când dormi sub 7 ore, ca adult, își afectează inima.

Indicele Masei Corporale (IMC).  Ca să fi sănătos cardiac ai nevoie de un IMC între 18,5 și 24,9. Asta înseamnă că ești normoponderal.

Grăsimile din sânge. Este foarte important să ne facem analizele uzuale, cel puțin acest profil lipidic. Ceea ce trebuie făcut este să scazi din colesterolul total, colesterolul sănătos, ca să vezi cât colesterol nesănătos ai de fapt în sânge, iar o valoare prea mare o să te scoată practic din această listă.

Glicemie. Aici nu vorbim doar de glicemie, ci de hemoglobina glicată, care este cantitatea totală de hemoglobină de care s-a legat glucoză. Cu cât ai mai multă glucoză în sânge, cu atât mai multă se va lipi de această hemoglobină și nu va reieși în analize ca fiind glicemie glicată, dar hemoglobina care este mult prea lipită de această glucoză este un factor de risc pentru diabet și pentru alte boli cardiovasculare. Deci atunci când mergeți la laborator este bine să luați și această hemoglobină glicată.

Tensiunea arterială. Este indicat să fie între 120/80 mm coloana de mercur (Hg). Dacă ai o tensiune mai mare este important să o tratezi”, a explicat dr. Mihail Pautov. Citește mai departe AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel