Cardurile de sănătate, decizie care afectează 14 milioane de români! Ce vrea să facă CNAS

Valabilitatea cardurilor de sanatate
Casa  Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a publicat un Proiect de Hotărâre de Guvern referitor la cardurile de sănătate, cele naționale dar și cele europene, care va afecta 14 milioane de români. 

Proiectului de Hotărâre de Guvern pentru modificarea art. 6 din Normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la cardul național de asigurări sociale de sănătate din titlul IX "Cardul european și cardul național de asigurări sociale de sănătate" din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 900/2012, care este pus în dezbatere publică, prevede necesitatea prelungirii termenului de valabilitate a cardului național de asigurări sociale de sănătate, dar și a celui european (...) „astfel încât să se asigure degrevarea bugetului Ministerului Sănătății pentru anii 2020-2021 de cheltuielile aferente tipăririi unui număr de aproximativ 14.200.000 de carduri naționale de asigurări sociale de sănătate a căror valabilitate expiră în această perioadă, precum și a bugetului Fondului național de asigurări sociale de sănătate pentru cheltuielile aferente distribuției acestora”.

Anul acesta, expiră aproximativ 4.200.000 de carduri, iar anul viitor, expiră aproximativ 10.000.000 de carduri.

Câțiva ani în plus

Prin actul normativ se reglementează prelungirea duratei de valabilitate a cardurilor naționale de asigurări sociale de sănătate care urmează să expire în perioada 2020-2021, prin generarea și rescrierea unui nou certificat în zona în care a fost scris certificatul inițial, cu închiderea securizată a acestei zone. Astfel, termenul de valabilitate a cardurilor naționale emise până la data de 31 decembrie 2014 va fi de 14 ani de la data emiterii.

Asta înseamnă, spre exemplu că pentru cei care au carduri emise în 2014, valabiliktatea lor este prelungită până în 2028, adică încă 8 ani. Pentru cei care au carduri în 2013, valabilitatea lor e prelungită până în 2027, adică încă 7 ani. 

„Scrierea noului certificat pe CIP-ul cardului se va face, în mod automat, la nivelul furnizorilor de servicii medicale, cu excepția farmaciilor. Acest proces va fi unul automat, rapid, și transparent atât pentru furnizorul de servicii medicale cât și pentru asigurat. La nivelul aplicației furnizorului de servicii medicale, în momentul introducerii cardului în cititor, sistemul va detecta certificatul expirat și îl va înlocui fără nicio intervenție a furnizorului”, arată autorii Proiectului care este pus în dezbatere publică. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel