Cardul de sănătate, blocat în continuare. Conducerea CNAS ar putea fi schimbată
18 iul 2019, 15:54

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Foto: DC MEDICAL
Conducerea CNAS ar putea fi înlocuită, după valul de nemulțumiri creat în urma blocării sistemului informatic al cardului de sănătate.

Conducerea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ar putea fi înlocuită, după cum a arătat ministrul Sănătății, Sorina Pintea. Ea a arătat că Ministerul Sănătăţii aşteaptă din partea conducerii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) un raport cu privire la sistemul informatic al cardului de sănătate, arată agerpres.ro. De asemenea, ministrul Sănătății a adăugat că urmează să propună Secretariatului General al Guvernului înlocuirea conducerii CNAS.

Premierul Viorica Dăncilă i-a cerut ministrului Sănătăţii să-i demită pe preşedintele CNAS, Răzvan Vulcănescu, pentru defecţiunea din sistemul informatic al Casei, şi pe purtătorul de cuvânt al instituţiei, Daniel Osmanovici.

Afirmaţia sa vine după ce purtătorul de cuvânt la CNAS, Daniel Osmanovici, a declarat, miercuri, într-un interviu la un post de radio pe tema defecţiunii sistemului informatic de la CNAS, că "oamenii mor oricum, şi cu, şi fără sistem".

Se cere demisia lui Osmanovici

"Am văzut declaraţiile purtătorului de cuvânt de la Casa Asigurărilor de Sănătate, ceea ce arată că nu are ce căuta în această funcţie. De aceea, solicit ministrului Sănătăţii demiterea purtătorului de cuvânt al Casei Asigurărilor de Sănătate şi a directorului Casei Asigurărilor de Sănătate (Răzvan Vulcănescu - n.r.). Nu vom accepta niciodată ca un funcţionar public care deţine o anumită funcţie să aibă astfel de cuvinte pentru cetăţeni. (...) Am avut o discuţie cu doamna ministru legat de acest aspect chiar înainte de a intra în sală", a declarat Viorica Dăncilă, citată de aceeași sursă.

Premierul a adăugat că vor fi analizate cauzele care au provocat o nouă defecţiune a sistemului informatic de la CNAS şi vor fi luate măsuri ca acest lucru să nu se mai repete. 

Sistemul informațional nu funcționează de 18 zile. Platforma Informatică a Asigurărilor de Sănătate (PIAS) gestionează cardurile naționale de sănătate, rețetele și decontarea tuturor serviciilor medicale.

Defecțiunea s-a produs la 1 iulie, dar Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a emis un comunicat abia pe 10 iulie, în care însă susținea că defecțiunea a apărut pe 5 iulie și prin care anunța că: „Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sănătate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS".

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?